Paikallisuutiset

Miro Kiiski, Santeri Hanhikoski, Nooa Luoma ja Niko Kaustinen kuuluvat tämän vuoden kutsuntaikäluokkaan. Kuva: Maarit Hotakainen

Kutsunnoista vinkkejä ei vain armeijaa vaan elämää varten – ”Ei kannata kasata ylimääräisiä kuormia, täyspakkaus painaa kyllä tarpeeksi muutenkin”

Vuosittaiset kutsunnat kokoavat parhaillaan vuonna 2006 syntyneen ikäluokan nuoria miehiä yhteen. Pohjanmaan maanpuolustuspiirin kutsuntakierros alkoi Perhonjokilaakson osalta tiistaina Kaustiselta.

Tiistaiaamuna kello yhdeksän Kaustisen kunnanviraston kokoussalin tuolit ovat täynnä. Porukasta on varmasti koululuokassa irronnut elämän ääniä, mutta nyt joukkio istuu pöytien takana hiiren hiljaa.

Kutsunnanalaisia ovat tänä vuonna 18 vuotta täyttävät miehet. Kaustisella heitä on paikalla kolmekymmentäkolme. Kutsuntaprosessi on lähtenyt käyntiin jo ennen tilaisuuteen saapumista terveystarkastuksella.

Kutsunnoissa päätavoite on määrittää henkilön palveluskelpoisuus. Lisäksi päätetään palvelusajankohta ja -paikka tai palveluksesta vapauttaminen. Kutsuntalautakuntaan kuuluvat lautakunnanpuheen johtaja, sotilasjäsen sekä kunnan nimeämä edustaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kutsuntatilaisuuden alkuun järjestelyistä vastaava kutsuntaupseeri, kapteeni Veli-Matti Veijalainen avaa tilaisuuden kertomalla päivän ohjelmasta ja aikatauluista. Sitten hän ohjeistaa ryhmän ensimmäiseen yhteiseen tervehtimiseen: everstiluutnantti Heinuan saapuessa tilaan noustaan ylös ja käännetään rintamasuunta everstiluutnanttia kohti.

Everstiluutnantti Heinua toivottaa kutsunnanalaiset tervetulleiksi kutsuntoihin ja varusmiespalvelukseen. Kuva: Maarit Hotakainen

Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Pasi Heinua kertoo yleisestä turvallisuustilanteesta niin maailmalla kuin Suomessa ja esittelee puolustusvoimien toimintaa. Samalla kun puheenvuoro on sotilaallisen virallinen, on sen viesti nuorille välitön:

– Aikanaan koittavaa varusmiespalvelusta ei tarvitse jännittää, kaikki menee varmasti hyvin.

Heinua muistuttaa myös monista arkisen elämän asioista, joiden myötä palveluksen suorittaminen ja siihen keskittyminen on helpompaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi raha-asiat kannattaa laittaa kuntoon. Työntekoon viikonloppuvapailla kannattaa suhtauta maltilla, koska raskaiden palvelusviikkojen jälkeen tulee myös levätä. Oma kokonaisuutensa ovat aamuherätykset. Sitä kannattaa ehkä vähän treenatakin, Heinua vinkkaa.

– Varusmiespalveluksen aikana opitte uusia asioita mutta paljon myös itsestänne, Heinua sanoo vielä.

Varusmiespalveluksen aikana opitte uusia asioita mutta paljon myös itsestänne. Pasi Heinua

Kunnanjohtaja Minna Nikander tervehtii kutsuntoihin saapuneita ja toivoo varusmiespalveluksen tuovan kaikille myönteisiä kokemuksia ja hyödyllisiä taitoja.

Kirkkoherra Veli-Pekka Harju on käynyt kutsuntoja varten tapaamassa Kaustisen viimeistä elossa olevaa sodan käynyttä lottaa, kesällä sata vuotta täyttänyttä tätiään Elli Kainua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Omaa maata pitää aina puolustaa, vaikka sitä olisi pieni palakin, Harju kertoo Ellin lähettäneen terveisiä nuorille ja kertoneen myös, että hän olisi itse mennyt armeijaan, jos olisi voinut.

Harju pohtii intin tuntuvan ehkä monelle pakolliselta jutulta mutta toteaa sen olevan myös paikka, joka voi avata uusia ovia.

– Ja kun asiat eivät aina mene kuin Strömsössä, kannattaa huolista puhua jollekin. Ei kannata kasata ylimääräisiä kuormia, täyspakkaus painaa kyllä tarpeeksi muutenkin, Harju lisää.

Ei kannata kasata ylimääräisiä kuormia, täyspakkaus painaa kyllä tarpeeksi muutenkin. Veli-Pekka Harju
Kaustisella oli koolla 33 kutsunnanalaista kaustislaista. Kuva: Maarit Hotakainen

Kahvitauon jälkeen kokoonnutaan takaisin saliin kuulemaan kapteeni Veijalaisen kattavaa infoa. Sen sisällössä on paljon tutun kuuloista asiaa armeijaa käymättömällekin: Palvelusjaksot ovat 165, 255 tai 347 päivän mittaisia riippuen aselajista ja tehtävistä. Saapumiseriä on vuosittain kaksi, tammikuun alussa ja heinäkuun alussa. Sosiaalisia taitoja tarvitaan 10-12 hengen tuvissa.

Siviilipalveluksen kesto on sama kuin pisimmän varusmiespalveluksen, 347 päivää.

Uusia ulottuvuuksiakin nousee esille. Esimerkiksi mahdollisuuksia oman erityisosaamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen niin erikoisjoukoissa kuin erityistehtävien parissa on enemmän kuin oli osannut ajatellakaan.

Erikoisjoukkoihin – kuten hieman tutumpiin lennostoon, laskuvarjojoukkoihin, Urheilukouluun ja soittokuntaan – haetaan erikseen jo ennen palvelusaikaa. Uudempiin erikoisjoukkoihin kuuluvat esimeriksi kybervarusmiehet.

– Jos ootte oikein velhoja tietokonemaailmassa, kybervarusmiehen homma voisi olla äärimmäisen mielenkiintoinen. Sitä osaamista tarvitaan ehdottomasti ja se puoli on mennyt huimasti eteenpäin! Veijalainen kannustaa.

Erityistehtäviin taas haetaan palveluksen alettua. Niihin kuuluvat muun muassa lääkintä-, tiedustelu- ja kirkollisen alan tehtävät, mutta valikoimasta löytyy myös tehtäviä esimerkiksi tutkimus-, tietotekniikka- ja viestintäalalla.

– Eri vaihtoehtoja esimerkiksi erikoisjoukkojen ja erityistehtävien suhteen tulee koko ajan enemmän. Nuoret varmasti myös saavat netistä koko ajan paremmin tietoa asioista, everstiluutnantti Heinua pohtii infon jälkeen.

NATO-jäsenyyden Veijalainen toteaa vaikuttavan vain vähän suomalaiseen varusmiespalvelukseen.

– Yllättäviä ulkomaankomennuksia ei tule, kansainvälisiin joukkoihin voi edelleen hakea vapaaehtoisesti. Mutta esimerkiksi isommissa sotilasharjoituksissa saattaa mukana olla joukkoja myös toisesta NATO-maasta.

Teknologia on tuonut oman lisänsä asepalvelukseen. MarsMars-sovellus on suunniteltu tukemaan liikuntaharjoittelua tarjoten muun muassa harjoitusohjelmia ja ohjeita yksittäisiin harjoitteisiin.

– Sen voi latauttaa vaikka tyttöystävälle, tai kannustatte kaveriakin, Veijalainen vinkkaa.

– Intissä pärjää kyllä normaalilla kunnolla, mutta on mukavampaa, kun se on kevyempää. Liikunta kannattaa ottaa osaksi arkea.

Omaintti-sovelluksesta taas voi seurata tulevaa palvelustaan ja hoitaa siihen liittyviä asioita. Myös puolustusvoimien somekanavilta lyötyy monipuolista sisältöä.

– Oman kunnan etsivä nuorisotyö on myös tukena, ovat huolesi mitä vain. Sen Aikalisä-palvelu on maksutonta ja luottamuksellista – ja juuri teidän ikäisillenne tarkoitettua, Veijalainen vakuuttaa.

Ennen infon lopetusta Veijalainen muistuttaa vielä:

– Laittakaa palveluksenaloittamismääräys sellaiseen jemmaan, että se pysyykin tallessa. Se ja henkilöllisyystodistus mukaan, kun menette palvelukseen – niillä pääsee pitkälle. Kaiken muun saa armeijasta.

Puheenvuoroja ja esittelyjä kuunnellessa ei voi olla miettimättä, että esiin nousseet ohjeet ja vinkit istuvat kenen tahansa arkielämään. Puheissa toistuvat asioiden hoitaminen ajallaan, huoliin tarttuminen ja niiden jakaminen, omien vahvuuksien tunnistaminen ja oman polun löytäminen. Jokaisen kannattaisi varmasti myös tarttua kehotuksiin arkiliikunnasta, perhesuhteista huolehtimisesta sekä säännöllisestä unirytmistä.

Kaustisen seudun etsivän nuorisotyön ohjaaja Tero Puusaari jututtaa jokaista paikalla olevaa nuorta. Kollega Henna Latomaa on tullut Toholammilta tutustumaan kutsuntapäivän tehtäviin. Kuva: Maarit Hotakainen

Kaustisen seudun etsivän nuorisotyön ohjaaja Tero Puusaari tulee jokaiselle tutuksi viimeistään tilaisuuden päätteeksi: kun nuori on käynyt kutsuntalautakunnassa, jokainen piipahtaa vielä Puusaaren juttusilla ennen kotiinlähtöään.

– Etsivälle nuorisotyölle tämä on vuoden kohokohta, kun näkee koko ikäluokan miehet ja pääsee heitä jututtaman. Pieni jännitys nuorilla varmasti on päällä alkuun, mutta lopulta täällä ollaan hyvällä mielellä, Puusaari kertoo.

Päiväkahveilla tunnelma vuoroaan odottelevien nuorten keskuudessa on jo hieman välittömämpi. Osa joutuu vielä käydä lääkärintarkastuksessa, osa menee suoraan lautakunnan eteen.

– Vähän pakosta alun perin mutta ihan iloisin mielin lopulta tulin tänne. Olin ajatellut aluksi soittokuntaa, mutta päädyin valitsemaan siviilipalveluksen, kertoo Lauri Kentala omaa lautakuntavuoroaan odottaessaan.

– Minä haen varusmiessoittokuntaan Parolannummelle, koska siinä pääsisi samalla kehittymään soittajana, kertoo pianoa ja trumpettia soittava Okko Huntus.

Miro Kiiski, Santeri Hanhikoski, Nooa Luoma ja Niko Kaustinen odottelevat salin puolella vuoroaan.

– Eipä tässä mitään kummempia tullut, Niko Kaustinen toteaa infotilaisuudesta.

– Aika hyvin tiedettiin jo ennakkoon asioista, tämä on päivä muiden joukossa, Miro Kiiski toteaa.

– Jännitys tulee varmaan vasta sitten, kun armeija alkaa, Santeri Hanhikoski virnistää.

Nuoret miehet ovat lähtemässä armeijaan hieman eri aikoina riippuen siitä, milloin saavat käytyä koulunsa loppuun. Osalla se tarkoittaa vuotta, toisilla kahta.

– Ensi kesänä, jos pääsen pois lukiosta, sanoo Hanhikoski, joka on suuntaamassa palvelukseen Kajaaniin.

Myös Miro Kiisken suunnitelmissa on Kajaani ja siellä kuljetuspuoli. Kokkolan Tiikereissä lentopalloa pelaava Niko Kaustinen aikoo hakea Urheilukouluun ja Nooa Luoma puolestaan valitsee siviilipalveluksen.

Kutsuntalautakunnan puheille pääsyä odotellaan porukalla leppoisassa tunnelmassa. Kuva: Maarit Hotakainen

Vaikkei kutstuntapäivä isosti jännittänyt, lautakunnan luota tulee ehkä hitusen rentoutuneemman oloisia miehiä.

– Tosi hyvä fiilis on kyllä. On hyvä, että voi itse valita, miten haluaa palveluksen suorittaa. Ajattelen, että siviilipalveluksessa voin tehdä oman osuuteni Suomen hyväksi minulle sopivalla tavalla, sanoo Nooa Luoma.

– Hyvä tunnelma jäi. Urheilukouluun pitää vielä erikseen hakea, ja jos sinne pääsee, se on Santahaminassa. Muuten alkaa heinäkuussa 2027 Kajaanissa, kertoo puolestaan Niko Kaustinen.

– Eipä siellä mitään yllättävää tullut. Tällaisen sieltä sai, Miro Kiiski näyttää palveluksen aloittamismääräystään.

Kutsuntojen jälkeen asepalvelukseen lähtevillä on selvillä tarkka kalenteriin merkittävä aika ja paikka. Kiisken on määrä astua palvelukseen 6.7.2026 kello 16.00 Kajaanin Hoikankankaalla.

Alueen kutsunnat jatkuvat keskiviikkoaamuna halsualaisten ja veteliläisten osalta aamulla Vetelissä sekä iltapäivällä Perhossa.

FAKTA

Kutsunnat

Kutsunnanalainen on miespuolinen Suomen kansalainen, joka:

– kutsuntavuonna täyttää 18 vuotta

– on jäänyt edellisiin kutsuntoihin saapumatta, jollei hänen palveluskelpoisuudestaan ole vielä erikseen tehty päätöstä eikä hän ole täyttänyt tai sinä vuonna täytä 30 vuotta tai

– on määrätty tämän vuoden kutsuntaan uudelleen tarkastettavaksi.

Pohjanmaan maanpuolustuspiirin alueella kutsunnanalaisia on tänä vuonna noin 3000.

Kutsunnat pidetään vuosittain elo-joulukuussa.

Kolme aluetta Suomessa pilotoi tänä vuonna naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämistä.

Pohjanmaan alueella naisille järjestettiin oma valintatilaisuus keväällä.

Juttua muokattu 23.8. klo 10.00: lisätty Niko Kaustisen pelaavan lentopalloa Kokkolan Tiikereissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä