Paikallisuutiset
Nimipäivä: Koiviston kaimasta tuli maanviljelijä – Manu Huntus on tiennyt pikkupojasta lähtien, mikä hänestä tulee isona
Kaustislainen Manu Huntus on tiennyt pikkupojasta saakka, mikä hänestä tulee isona. Viljeliperheen esikoinen on halunnut aina jatkaa omaa kotitilaansa.
Kun lukeminen ei luonnistunut Manulta heti ekaluokan alussa, poika vakuutteli opettajalle, ettei hän moista taitoa tulisi tarvitsemaan.
– Sanoin opettajalle, ettei se haittaa, koska minusta tulee maanviljelijä, Manu muistelee nyt naurahtaen.
Maanviljelijä Manusta tulikin, mutta lukemiselta hän ei ole säästynyt. Peruskoulun jälkeen Manu lähti maatalousalan opintoihin ensin Kannukseen ja sitten lukemaan agrologiksi Ilmajoelle. Välillä hän kävi armeijan.
Pojallahan on ihan Koiviston kädet. Vaari Manu-vauvasta
Nyt 26-vuotias mies työskentelee kotitilalla yhdessä vanhempiensa Katri-Helenan ja Askon sekä pikkuveljensä Aleksin kanssa. Myös opiskelemassa oleva pikkusisko Veera osallistuu tilan töihin.
Huntuksen tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto. Yhden lypsyrobotin navetassa on noin 70 lehmää ja nuori karja päälle. Lisäksi harjoitetaan koneurakointia, erityisesti turvetyömailla.
Tila on tällä hetkellä vanhempien nimissä, mutta kaavailuissa on perustaa maatalousyhtymä tai osakeyhtiö, johon myös nuori sukupolvi tulisi mukaan.
Perheen tarkoituksena on lähiaikoina laajentaa navettaa ja laittaa myös toinen lypsyrobotti.
Manu uskoo suomalaisen maatalouden ja ruoantuotannon tulevaisuuteen. Viime päivien koronakriisistä on ollut ainakin se hyvä puoli, että se on nostanut esille suomalaisen ruoantuotannon tärkeyden. Omavaraisuuteen on alettu kiinnittää huomiota aivan eri tavalla kuin ennen.
Vapaa-ajalla Manu harrastaa metsästystä ja kalastusta. Nuorempana hän harrasti aktiivisesti myös kilpahiihtoa.
Viimeksi Manu nähtiin kilpaladuilla vuonna 2017 Kaustisen joukkueessa, kun maakuntaviesti pidettiin Vetelissä.
Nykyään hän hiihtää enää omaksi ilokseen.
– Tänä talvena kilometrejä on kertynyt 150–200, kertoo Manu.
Hän kuitenkin kaavailee palaavansa kilpaladuille vuonna 2022, kun Kaustinen on maakuntaviestin isännöintivuorossa.
Hiihto on ollut tärkeä harrastus Huntuksen perheessä ja myös Manun avovaimo hiihtää.
Manun harrastuksiin kuuluu talvisin myös moottorikelkkailu. Erityisesti hän on innostunut syvän lumen kelkkailusta, jonka harrastamiseen Suomessa kuitenkin on vähän alueita.
Manun mukaan Ruotsissa lajiin on enemmän mahdollisuuksia. Kuluvana talvena hän on käynytkin kahteen otteeseen syvän lumen kelkkailureissulla naapurimaassa. Viimeisimmältä Ruotsin-matkalta hän palasi toissa viikon lauantaina.
Vaikka vielä reilu viikko sitten ulkomailta palanneen karanteeniin jääminen oli pelkkä suositus, Manu on pysynyt kotiin palattuaan kiltisti omissa oloissaan vallitsevan koronatilanteen takia.
– Olen ollut joko kotona tai traktorin hytissä. Kaupassa tai muilla julkisilla paikoilla en ole käynyt, hän toteaa.
Nimipäivähaastattelukin tehdään puhelimitse, ja kuvat napataan ulkona reilun matkan päästä.
Mutta se nimi. Manu Huntuksella on etunimi, joka ei ole kaikkein yleisimpiä. Digi- ja väestötietoviraston nimitilastoista Manuja löytyy reilu 2200 kappaletta.
Kovin moneen kaimaan Manu ei ole elämässään törmännytkään. Hänen kuuluisin, joskin epävirallinen nimikaima, oli kolmisen vuotta sitten edesmennyt presidentti Mauno ”Manu” Koivisto. Presidenttiin juontaa juurensa myös Manu Huntuksen nimi.
Koivisto oli vielä muutaman kuukauden ajan istuva presidentti, kun Huntuksen perheen esikoispoika syntyi syyskuussa 1993.
– Pojallahan on ihan Koiviston kädet. Näin vaari totesi, kun näki minut ensimmäisen kerran, Manu Huntus kertoo.