Parhaat vinkit taloudelliseen autoiluun

Harkitsetko unelmiesi uuden tai käytetyn auton ostoa? Nykypäivän autokauppoihin vaikuttavat monet tekijät, mutta hinnan ja ulkonäön lisäksi etenkin ajoneuvon taloudellisuus tulisi aina olla etusijalla. Mitä taloudellinen ja ekologinen autoilu tarkoittaa käytännössä? Ota haltuun myös autoilun taloudellisen puoli ja tee fiksumpia valintoja uuden ajoneuvon hankinnassa.

1. Taloudellinen ajotapa ja polttoaineen käyttö

Pelkästään ajoneuvomallin valinta ei vaikuta auton taloudellisuuteen, sillä voit kuskina myös itse vaikuttaa polttoainekulutukseen. Energiatehokkuus tarkoittaa autoilussa sitä, että tietyllä energiamäärällä tavoitellaan parempaa hyötysuhdetta ja optimaalista käyttöä. Taloudellisuus tien päällä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että auton moottoria pidetään käynnissä mahdollisimman lyhyitä aikoja. Näin polttoainetta kuluu vähemmän ja samalla säästät autoilun kuluissa polttoaineen hintojen noustessa.

Vältä tyhjäkäyntiä etenkin Suomen kylmän talven aikana, sillä tyhjäkäynnin yhteydessä ajoneuvo kuluttaa paljon polttoainetta.

Pyri aina pysymään samassa ajonopeudessa mahdollisimman pitkään välttämällä turhaa kiihdyttämistä ja jarruttamista, sillä auto kuluttaa eniten polttoainetta kiihdyttäessä. Ennakoiva ja joustava ajotapa, jossa kuski seuraa muuta liikennettä aktiivisesti on kaikkein taloudellisin. Kiinnitä manuaalivaihteisella autolla huomiota myös vaihteiden käyttöön ja vaihda suuremmalle vaihteelle heti kun pystyt.

2. Säännöllinen autohuolto

Tiesitkö, että kuluneet jarrujärjestelmät, vinot ajokulmat ja väärät rengaspaineet vaikuttavat ajoneuvon taloudellisuuteen? Huollettu ja hyvässä kunnossa oleva ajoneuvo on taloudellinen eikä kuluta turhaa polttoainetta. Ajoneuvon käyttöaika pitenee jokaisen huollon yhteydessä ja esimerkiksi oikeat rengaspaineet kuluttavat renkaiden kulutuspintoja mahdollisimman vähän. Rengaspaineet olisi hyvä tarkistaa kahden kuukauden välein. Mittaukset tehdään kylmistä renkaista korkeintaan kahden kilometrin ajon jälkeen liikkeellelähdöstä. Ohjauskulmien ja jarrujärjestelmien säännöllinen tarkastaminen huollon yhteydessä vaikuttaa sekä ajoneuvon hallintaan että ohjattavuuteen ja helpottaa sinua taloudellisessa ajossa.

3. Kartoita auton käyttötarkoitus

Mieti ennen uuden ajoneuvon hankkimista, mihin käyttötarkoitukseen auto tulee. Ajatko pääosin pitkiä työmatkoja maantiellä vai vietkö lapsia harrastuksiin eri puolille kaupunkia? Ajatko enimmäkseen yksin vai onko mukanasi yleensä myös muita matkustajia? Erilaisten ajoneuvojen ominaisuudet ja energiankulutus vaihtelevat yllättävän paljon käyttötarkoituksen perusteella. Lyhyille matkoille taloudellisin vaihtoehto on sähköauto, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi kaupunkiajoon kiitos sen hiljaisen moottorin.

4. Pudota kuljetettavaa painoa

Tiesitkö, että ajoneuvon paino vaikuttaa tämän kulutukseen, päästöihin ja taloudellisuuteen? Monilta autoilijoilta jää taloudellisessa käytössä ajoneuvon paino kokonaan huomioimatta. Mitä painavampi kuljetettava kuorma, sitä enemmän polttoainetta ajoneuvo kuluttaa. Kevyen kuorman kuluttaessa vähemmän polttoainetta ja rasittaessa myös moottoria vähemmän, pysähdy miettimään, mitkä tavarat ovat välttämättömiä matkassasi. Onko takaluukussa mahdollisesti ylimääräisiä ja painavia esineitä, joita et käytä juuri koskaan? Sen sijaan, että auton takakontti toimii raskaiden tavaroiden säilytystilana, vie ylimääräiset esineet esimerkiksi asuntosi varastoon tai vuokraa erillinen varastotila.

5. Hybridi-, sähkö-, bensa- vai dieselauto?

Erityyppiset autot eroavat toisistaan esimerkiksi käyttövoimassa ja kulutuksessa. Markkinoilta löytyy sähköautoja, erityyppisiä hybridivaihtoehtoja sekä perinteisiä bensa- ja dieselautoja, jotka eroavat toisistaan energiatehokkuudessa.

Jokaisen autoilijan tulisi ottaa nykypäivän kuuma keskustelu sähköautoista tosissaan, sillä sähköautot ovat automarkkinoiden ympäristöystävällisimpiä ja taloudellisimpia automalleja. Vaikka sähköautot ovat monien mielestä ostohetkellä kalliita, voivat ne pitkällä tähtäimellä ja oikealla ajotavalla olla edullisempia vaihtoehtoja kuin perinteiset automallit.

Pelkästään sähköauton omistaminen ei kuitenkaan ole taloudellista, jos ajoneuvoa ei käytetä oikein. Muista huomioida sähköauton toimintasäde yhdellä latauksella, sillä sähköautoa tulee ladata säännöllisesti, jotta äänetön sähkömoottori pysyisi käynnissä. Pitkillä ajomatkoilla lataaminen tai latauspisteiden löytäminen voi olla hankalaa, joten vaihtoehtona sähköautolle voit valita myös hybridiauton, jossa hyödyt sekä sähkö- että polttomoottorin eduista pitkillä matkoilla.

Bensa- ja dieselautot ovat monelle kuluttajalle tuttuja automalleja, joita yleisesti pidetään halvempina kuin sähköautoja. Polttoainemoottoreilla käyville autoille on saatavilla polttoainetta paremmin kuin latauspisteitä sähköautoille, mutta myös bensa- ja dieselautoilla on omat huonot puolensa. Hintojen noustessa autoilu voi tulla kalliiksi myös polttomoottoreilla käyvillä ajoneuvoilla ja myös niiden hiilidioksidipäästöt ovat suhteellisen korkeat. Vaikka bensiinikäyttöiset autot sopivat sekä kaupunki- että maantieajoon, eivät perinteiset autot välttämättä ole taloudellisin vaihtoehto kumpaankaan käyttöön.

Dieselauto on pitkillä matkoilla usein taloudellisempi vaihtoehto kuin bensiiniauto, sillä tankillinen dieseliä on oikealla ajotavalla riittoisampi kuin sama määrä bensiiniä. Dieselauto sopii vetoajoneuvoksi ja on hyvä vaihtoehto esimerkiksi trailerin, asuntovaunun tai peräkärryn toistuvaan vetämiseen.

Autorahoitus

Oikeanlainen rahoitus mahdollistaa unelmiesi ajoneuvon hankinnan ja siksi autolaina voi olla oiva ratkaisu juuri sinun tarpeisiisi. Autorahoituksen avulla taloudellisen ajoneuvon hankinta ei tunnu ostohetkellä niin kalliilta, sillä sinulla jää hankkeen ohella vapaus myös muihin menoihin. Vastuullinen arjen rahoittaja, kuten Santander, on tukenasi taloudellisen ja turvallisen autolainan hankkimisessa ja auttaa sinua tarvittaessa koko lainaprosessin ajan. Voit itse valita sinulle sopivan kuukausierän ja takaisinmaksuajan. Hakemuksen tekeminen on sujuvaa Santanderin nettisivuilla.