Talous tiukoilla? Näiden palveluiden kilpailuttamisella saat säästöjä aikaan

Kotitalous voi säästää merkittäviä summia kilpailuttamalla eri tuotteita ja palveluita. Kuva: Fiksukuluttaja.fi
Kotitalous voi säästää merkittäviä summia kilpailuttamalla eri tuotteita ja palveluita. Kuva: Fiksukuluttaja.fi Kuva:

MAINOS - FIKSUKULUTTAJA.FI - 

Tiukassa taloustilanteessa ei auta lyödä hanskoja tiskiin, vaan aloittaa tiukka kulukuuri.

Ensimmäisessä vaiheessa karsitaan pois kaikki ei-välttämättömät kulut.

Hauskaa tekemistä löytyy ilmaiseksikin, joten kulujen karsiminen minimiin ei ankeuta elämää niin paljon kuin voisi luulla.

Seuraavassa vaiheessa kilpailutetaan kaikki ne sopimukset, mistä ei voi luopua.

Alla olevassa tekstissä kerrotaan tarkemmin eri palveluiden kilpailuttamisesta ja kilpailuttamisella saatavista säästöistä.

Lainojen kilpailuttaminen

Hyvänä nyrkkisääntönä voisi ohjeistaa, ettäkilpailuta lainat tai vaikka vain yksittäinen laina etenkin, jos se on otettu ennen vuoden 2019 syyskuussa asetettua korkokattoa.

Tuolloin säädettiin, että kuluttajalainan korko saa olla korkeintaan 20 %. Aiemmin korot saivat olla vaikka satoja prosentteja.

Mikäli lainoja on useampia, on järkevää niputtaa ne yhteen. Tämä tarkoittaa yhden, tarpeeksi suuren ja edullisen lainan hakemista.

Kun saat uudelleenrahoituksen tilillesi, maksa sillä pois kaikki vanhat velat. Jäljelle jää vain tuo yksi järjestelylaina, minkä voi saada edullisimmillaan jo 4 % korolla.

(Asunto- ja opintolainat tulee kuitenkin jättää järjestelyn ulkopuolelle, sillä nuo lainat kannattaa kilpailuttaa omissa kategorioissaan.)

Yhdistelemällä säästää myös tilinhoitomaksuissa.

Yhdestä lainasta voidaan pyytää reilusti yli 10 euron kuukausittaista tilinhoitomaksua. Mitä useampia luottoja yhdistät, sitä enemmän voit säästää jo pelkkien tilinhoitopalkkioiden osalta.

Todellinen vuosikorko antaa pelkkää nimelliskorkoa tarkempaa tietoa siitä, mistä se kaikista halvin laina löytyy.

Lue lisää lainojen kilpailuttamisesta ja vertailusta osoitteessa:https://www.vertailelainoja.fi . 

Sähkösopimusten kilpailuttaminen

Sähkönmyyjät on hyvä kilpailuttaa vuosittain tai sopimuskauden (mikä voi olla myös 24 kuukauden mittainen) päätteeksi.

Sähkönmyyjillä on tapana nostaa hintoja sopimuskauden jälkeen, joten on hyvä pysyä kärryillä siitä, paljonko kilpailijoiden kuukausi- ja kilowattihinnat ovat.

Vaihtamalla halvemman sähkönmyyntiyhtiön asiakkaaksi voi säästää kymmeniä euroja vuodessa.

Jos asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa, säästö voi olla satoja euroja.

Kuten Energiavirasto kertoo sivuillaan, sähköverkkopalvelua ei voi kilpailuttaa, mutta verkkopalvelujen hintojen korotuksille on asetettu niin sanottu korotuskatto.

Energiavirasto siis valvoo puolestasi sitä, ettei sähkönverkkopalvelusi tee liian suuria hinnankorotuksia.

Vakuutusten kilpailuttaminen

Vakuutusten kilpailuttaminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin sähkön kilpailuttaminen, mihin erikoistuneita palveluja on verkossa useita.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE antaa sivustollaan kuitenkin hyvät ohjeet vakuutusten kilpailuttamiseen.

FINE muistuttaa, että kaikenlaiset elämänmuutokset lapsen syntymästä auton vaihtamiseen ovat hyviä hetkiä vakuutusten kilpailuttamiselle. Samalla voi arvioida nykyisten vakuutusten kattavuutta.

FINEn mukaan vakuutusten kilpailuttamisella voi säästää useita satoja euroja vuodessa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että halvin vakuutus ei välttämättä ole yhtä kattava kuin hieman hintavammat vaihtoehdot.

Yllättävän monella on päällekkäisiä vakuutuksia. Tarkasta siis, mitä vakuutuksia sinulla jo on esimerkiksi ammattiliittosi jäsenetuna, jotta et maksaisi tarpeettomista vakuutuksista.

Puhelin- ja nettiliittymän kilpailuttaminen

Kun vertaat puhelinliittymiä (mikä kannattaa tehdä vuosittain), mieti, mihin tarvitset puhelintasi.

Jos hoidat yhteydenpidon esimerkiksi ilmaisen WhatsApp-palvelun avulla, et tarvitse rajattomilla puheluminuuteilla ja tekstiviesteillä varustettua puhelinliittymää.

Monet suomalaiset käyttävät älypuhelimen puheluominaisuutta vain soittaessaan palvelunumeroihin, ja niistä veloitettaisiin erikseen myös rajattoman puheluoikeuden omaavia.

Sen sijaan puhelinliittymä rajattomalla nettiyhteydellä voi olla järkevä valinta.

Jos sinulla on puhelimessasi rajaton ja tarpeeksi nopea netti, voit jakaa sen tietokoneellesi. Näin ollen et tarvitse lainkaan erillistä nettiliittymää.

Signaalia voi tarvittaessa vahvistaa erilaisilla antenneilla ja vahvistimilla, joita myydään melko edullisesti elektroniikkaliikkeissä.

Ruokakauppojen kilpailuttaminen

Kanta-asiakaskortilla voi saada alennuksia ja kanta-asiakaspisteitä, mutta ruokaostokset voivat siitä huolimatta olla edullisempia jossain toisessa elintarvikeliikkeessä.

Vertaa alueellasi olevia ruokakauppoja eniten ostamiesi elintarvikkeiden hintojen perusteella.

Jos haluat säästää vielä lisää, voit muokata ruokavaliotasi edullisempaan suuntaan.

Kirjastoista voi lainata reseptikirjoja, joissa opetetaan tekemään ruokaa edullisista raaka-aineista tinkimättä silti ravinnon terveellisyydestä.

Vielä muutama vuosi sitten ruokakaupat heittivät roskiin kaikki vanhenemassa olevat tuotteet.

Nykyään päiväystuotteita myydään vähintäänkin 30 % alennuksella. Ilta-aikaan maitotuotteet tai esimerkiksi einekset voivat olla jopa 50-60 % alennuksessa.

Tutustu myös netissä toimiviin hävikkiruokakauppoihin, joista voi ostaa edullisesti mausteita, kastikkeita, muroja, keksejä ja esimerkiksi säilykkeitä.

Yhteenveto

Turhien rahareikien tukkiminen ja kaikkien jäljelle jäävien sopimusten kilpailuttaminen auttaa säästämään rahaa.

Myös kulutuksen vähentäminen tuo selvää säästöä. Kun vähennät sähkön ja veden kulutusta etkä heitä edes etäisesti syömäkelpoista ruokaa roskiin, säästät myös ympäristöä.

Tiukassa taloustilanteessa ei tarvitse pärjätä pelkästään näiden vinkkien avulla.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa haet apua kiristyneeseen taloustilanteeseesi, sen parempi.

Talousongelmiin saa maksutonta apua oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnasta, seurakunnan diakoniatyöntekijältä, Takuusäätiön Velkalinjan ja Kysy rahasta -chatin kautta sekä talousneuvolasta.

Jo monilta paikkakunnilta löytyvät talousneuvolat ovat osa Ulosottolaitoksen ja oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnan yhteistä Ennakoivan talousneuvonnan hanketta, eli siellä voi vierailla jo ennen ensimmäistäkään maksuhäiriömerkintää.