torstai 21.3.2019 | 01:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Maija Ahonen vihaa kolumnissaan marraskuuta

Perhonjokilaakso+
Ke 7.11.2018 klo 19:00

Asia tulikin sanottua jo otsikossa. Mutta mitäpä sitä kiertelemään: vihaan marraskuuta. Aikaa, jolloin päivän lyheneminen alkaa todella tuntua. Aikaa ennen maisemaa valaisevaa lunta ja jouluvaloja.

Aurinko laskee jo ennen neljää. Päivä ehtii lyhentyä iltapäivästä vielä reilun tunnin verran ennen kuin se alkaa joulun alla kurkotella hiljalleen takaisin kesää kohti.

Kellot siirrettiin talviaikaan puolitoista viikkoa sitten.

EU-komissio ehdottaa, että kellojen siirtelystä luovutaan ensi vuonna. EU-maat päättävät, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa tai vaihtaa aikavyöhykettä.

Suomessa ei ole vielä päätetty, jäisikö talvi- vai kesäaika pysyväksi. Lopullinen päätös asiasta on eduskunnan käsissä.

Myös kansalaisilla oli mahdollisuus kertoa asiaan mielipiteensä alkusyksystä Otakantaa.fi-sivuston kyselyssä. Peräti 47 prosenttia vastaajista kannatti talviaikaa, 38 prosenttia oli puolestaan kesäajan kannalla.

Valittiinpa kumpi aika hyvänsä, vuorokauden valoisa aika ei lisäänny yhtään. Itse sijoittaisin valoisan tunnin kuitenkin mieluummin päivässä iltapuolelle kuin aamuun. Aikaisin tuleva säkkipimeys on kuin raskas peitto, joka painaa pienen ihmisparan täysin lysyyn.

Tässä valossa – vai pitäisikö sanoa pimeydessä – tuntuu käsittämättömältä, että moni suomalainen olisi valmis ottamaan talviajan pysyväksi ajaksi. Jos kysely tehtäisiin tässä marraskuun pimeydessä, voisi tulos olla hieman toisenlainen.

Ja sitten vielä hyvät uutiset: pimeästä marraskuusta on takana jo yksi neljäsosa. Ehkä tästä tänäkin vuonna selvitään kynttilöiden voimalla.

#