torstai 22.8.2019 | 01:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Maija Ahonen kolumnissaan: Kivireestä pikkunakkeihin

Perhonjokilaakso+
Ti 4.12.2018 klo 19:00

Keskiviikkona 5.12. vietetään Vapaaehtoisten päivää. Vapaaehtoisuus on toimimista tärkeäksi koetun asian puolesta, maailman muuttamista, epäkohtiin puuttumista, halua tehdä hyvää lähellä tai kaukana ja paljon paljon muuta.

Silti usein kuulee sanottavan, että talkoohenki on kuollut. Ajatellaan, että ennen kaikki oli paremmin. Ehkä osin olikin, mutta toisaalta myös väkeäkin oli enemmän. Kun ikäluokat pienenevät, tekeviä käsiäkin on vähemmän.

Mutta eivät asiat ole niin kehnosti, miltä ensisilmäyksellä saattaa näyttää. Vapaaehtoistyötä tehdään edelleenkin paljon.

Kansalaisareenan tiedotteen mukaan suomalaisista 42 prosenttia kertoo tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen neljän viikon aikana. Tämä on helppo uskoa todeksi, kun selaa vaikkapa tämän viikon Perhonjokilaaksoa. Monet alueemme tapahtumista ja harrastuksista pyörivät nimenomaan vapaaehtoisten voimin.

Ja mikä parasta: talkootyöt ovat yleensä tekijänsäkin näkökulmasta palkitsevia. Niissä aikuinenkin pääsee kokeilemaan omia siipiään sellaisilla elämänosa-alueilla, joita oma työ ei välttämättä tarjoa.

Se on toki selvää, että vapaaehtoisten määrää verottavat kiireinen arkielämä ja pelko siitä, että kaikki talkootyöt kaatuvat jatkossa omaan niskaan, jos kerran johonkin tehtävään erehtyy lupautumaan. Kuorman alla väsyy helposti.

Onneksi yhdistyksissä osataan nykyään kiinnittää töiden delegointiin aikaisempaa paremmin huomiota. Useammalle pikkunakille on helpompi löytää tekijä kuin yhdelle isolle kivireelle vetäjä.

#