sunnuntai 9.8.2020 | 21:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Rakettien räiskettä ja hyväntuulista yhdessäoloa – Uudenvuoden tapahtumat keräävät ihmisiä yhteen Kaustisella, Perhossa ja Halsualla

Vili Ruuska
Pe 28.12.2018 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Raketit halkovat eittämättä taivasta eri puolilla Perhonjokilaaksoa, kun meneillään olevan vuoden viimeiset hetket ovat käsillä. Yhtä varmasti voi sanoa, että monet kuntien asukkaat kokoontuvat yhteen ihailemaan väriloistoa.

Uudenvuoden vastaanoton perinne saa jatkoa tänä vuonna Kaustisella, Perhossa ja Halsualla. Jokaisella paikkakunnalla luvassa on ilotulitus sekä erinäisiä tarjoiluja.

Kaustisella pauke käy laskettelurinteen liepeillä. Ilotulitus ei välttämättä ole ainoa ohjelmanumero – luvassa on soihtulasku, mikäli rinne saadaan kuntoon.

Tapahtuman taustalla häärii reilut kaksikymmentä yrittäjää pääosin Kaustiselta mutta myös pitäjärajojen ulkopuolelta. Auttava käsi – tai lompakko – onkin tarpeen, koska ilmaista lysti ei ole.

– Puhutaan tuhansien eurojen kustannuksista. Kyseessä on kuitenkin yksittäisen yrittäjän näkökulmasta kohtuullinen menoerä, ja yhteisvoimin saamme ilotulituksen järjestettyä, Puhkion rinteen vastikään ostanut Tapio Varila valottaa.

– Kukaan yrittäjä ei saa voittoa, mutta näkyvyyttä tapahtuma tietenkin tuo. Tässä mielessä osallistuvien yrittäjien määrä onkin sopiva. Jos yrittäjiä olisi mukana nykyistä enemmän, yksittäinen toimija ei erottuisi niin hyvin.

Paikkana laskettelurinne ympäristöineen soveltuu Varilan mukaan mainiosti ilotulituksen järjestämiseen.

– Yleisötilat ovat hyvät ja parkkialueet laajat. Teiden reunat täyttyvät tyypillisesti autoista. Paikan päälle kerääntyy tuhansia, hän heittää.

Perhossa uudenvuoden vastaanoton takana ovat LC Perho ja Perhon kunta. Kalenterin sivua käännetään joukolla kunnantalon läheisyydessä.

Perinteiseen tapaan tarjolla on glögiä, makkaraa sekä näyttävä ilotulitus. Ainoastaan aikataulu on muuttunut sitten viime vuoden.

– Aikaistimme ilotulitusta kahdella tunnilla lähinnä lapsiperheiden takia. Näin perheille jää aikaa juhlistaa vuoden vaihtumista läheistensä parissa vastaanoton jälkeen, Perhon kunnanjohtaja Lauri Laajala taustoittaa.

Tyhjille kaduille paukkuja ei tarvitse esitellä Perhossakaan. Viimeksi paikalla oli 150–200 ihmistä.

– Ilotulituksen hintalappu on kolmisentuhatta euroa. Kulut jaetaan puoliksi LC Perhon ja kunnan kesken, Laajala avaa kustannuksia.

Halsualla uudenvuoden vastaanotto on Halsuan yrittäjien ja Halsuan kunnan yhteistyön tulos. Vastaanotto järjestetään puoliltaöin kaupan pihalla, kuten ennenkin.

– Aloite järjestämiseen on tullut yleensä yrittäjien puolelta. Ilotulitteita on hankittu tavallisesti kolmesta viiteen pataa, ja kustannukset ovat pyörineet 150 ja 250 euron välimaastossa, Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilä ynnää.

Niukkaluminen talvi on saanut aikaan sen, että laskettelukauden aloitus on venynyt Kaustisella. Tovin odotus on yhä luvassa.

– Lumetus alkoi viisi vuorokautta ennen joulua. Rinteet eivät ole vielä valmiita, ja aloitus menee varmaankin suunnilleen tammikuun puoleenväliin. Itsenäisyyspäivä ja joulun välipäivät menivät ohi, mistä aiheutuvat taloudelliset menetykset ovat isoja, hiihtokeskusyrittäjä Varila myöntää.

– Viime vuonna tähän aikaan oli parempi tilanne, hän vertaa.

Tarkoituksena on pitää rinteet auki asiakkaille huhtikuun loppupuolelle asti, ellei ilmasto lausu poikkipuolista sanaa. Jos kevät tulee ryminällä, huhtikuun kolmas viikonloppu voi tehdä tiukkaa.

Taannoin Puhkion rinteen ostanut Varila on laatinut kehittämissuunnitelmia muttei halua avata kaavailujaan sen tarkemmin. Maakauppa on herättänyt keskustelua ja epätietoisuutta lähitulevaisuudesta.

– Mahdollinen maakaupasta valittaminen luo epävarmuutta ilmaan. Jos tulee valituksia, epätietoisuus kasvaa. Olisin toivonut yksimielisempää päätöksentekoa.

#