sunnuntai 16.6.2019 | 01:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Ilotulitteiden ampuminen yleisötapahtumassa on pienempi paha

Perhonjokilaakso+
Pe 28.12.2018 klo 19:00

Oi aikoja! Muistatteko kultaisen 90-luvun ja kiinarit, eli kiinanpommit? Niitä sai ilotulitteiden myyntiaikoihin ostaa koteihin mahdottoman suuria määriä. Niin suuria, että kiinareista riitti nuorisolle iloa vielä pitkälle seuraavaan vuoteen.

Ihme ja onni, että silmät ovat vielä tallella.

Kiinanpommeja ei ole myyty vuoden 1995 jälkeen. Myyntikiellon ovat saaneet myös tykinlaukaukset ja kissanpierut. Lue Wikipediasta kuvaus Suomessa myytävistä ilotulitteista.

Norja on jo kieltänyt ilotulitteiden myynnin yksityisille. Ruotsissa kepillisiä ilotulitteita myydään yksityisille tänä vuonna viimeistä kertaa. Suomessa Espoossa uutta vuotta otetaan vastaan laservaloshowlla ja vastaava nähtiin myös Kokkolassa venetsialaisten aikaan. Ihmiset ovat myös allekirjoittaneet tiuhaan uutta kansalaisaloitetta ilotulitteiden myynnin kieltämiseksi yksityisille.

Elävä tuli, saunominen, myöhäisillan ulkoilu ja nakit kuuluvat vuoden vaihtamiseen. Onko siihen tosiaan pakko kuulua omia raketteja? Eikö olisi paljon yhteisöllisempää kokoontua katsomaan järjestettyä tapahtumaa, jossa joku muu sytyttää tulilangan.

Ilotulitteiden myynnistä on hetkellinen taloudellinen ilo, mutta harvoin raketteja myyvät suoraan paikalliset kauppiaat. Sen sijaan rakettimyyjien omat myyntipisteet nousevat vajaan viikon sesongiksi kauppapaikkoihin. Tämän lisäksi paukut on valmistettu ulkomailla.

#