lauantai 24.8.2019 | 20:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Saana Klemola kehottaa kolumnissaan lopettamaan ahkeroinnin

Perhonjokilaakso+
Ti 15.1.2019 klo 18:00

Olen joskus ammoisina aikoina tehnyt työharjoittelun saksalaisessa turisti-infossa. Siellä opin nopeasti, että ahkeruus ei ole välttämättä ilomme. Pääsin nimittäin kärryille paikallisissa työtodistuksissa käytetystä salakielestä.

Saksalaisissa työnantaja nimittäin ilmaisee kiertoteitse, miten työntekijä on selvinnyt hänelle annetuista työtehtävistä. Todistuspapereissa mikään ei ole oikeastaan sitä, miltä näyttää. Jos työtodistukseen kirjoitetaan, että työntekijä on poikkeuksellisen ahkera yksilö, tarkoittaa se käytännössä sitä, että kyseessä on harvinaisen yksinkertainen - ellei suorastaan tyhmä tapaus.

Ja kyllä sen jo suomalainen sananlaskukin tietää. Tyhmä töitä tekee - fiksu pääsee vähemmällä.

Siksipä minua on Saksan retkestäni lähtien aina ihmetyttänyt suomalaisten hinku tunnustautua ahkeriksi työntekijöiksi, eli siis kaikin puolin tyhmiksi ihmisiksi.

Tällä hetkellä tuntuu lisäksi olevan muodissa, että kaikki toiminnot niin työssä kuin vapaa-ajallakin tulisi optimoida niin, ettei vain tulisi tehtyä hukkasuorituksia tai vietettyä nolla-aikaa. Kaiken maailman sluippalu, lusmuilu ja suoranainen laiskottelu halutaan kitkeä hinnalla millä hyvänsä.

Ahkera eli kunnollinen ihminen aikatauluttaa vielä lisäksi itselleen vähintään vartin stressitöntä aikaa joka päivä! Ja stressaa itsensä henkihieveriin, jos epäonnistuu tässä. Kieltämättä kuulostaa vähän tyhmältä tuollainen.

Suurimmalta osalta ärsytykseni ahkeruutta kohtaan on syntynyt siitä, että itse optimoin tällä hetkellä lähinnä vain aamulla sängynpohjalla vietetyn ajan. Myöskin sillä, että olen peruslaiska, asioita viimetipassa hoitava voi olla asiaan osansa.

Siksi haluan uskoa, että laiskuus on täysin hyödyntämättä jätetty luonnonvara. Uudet visiot ja ideat vaativat syntyäkseen aikaa ja suoranaista laiskottelua. Vaikka täytyy kyllä myöntää, että sitten kun olen laiskottelumielentilassa, niin päässäni on tuskin havaittavissa yhtäkään ajatusta.

Mutta kun on hetken aikaa antanut aivojen käydä tyhjäkäynnillä, niin johan ajatus taas virtaa.

Lisäksi, laiskuus on oiva lääke stressiin. Kun ei kerta kaikkiaan viitsi stressata jostain asiasta ja päättää jättää sen tekemättä, niin plop! Stressi katoaa!

Ehkä Saksassa ollaan huomattu ahkeruuden ja stressaamisen yhteys. Mitä enemmän ihminen tekee töitä, sitä enemmän hän stressaa. Mitä stressaantuneempi työntekijä on, niin sitä alttiimpi hän on tapaturmille ja sairastumiselle.

Loppujen lopuksi tunnetusti piheille saksalaisille työnantajalle tulee halvemmaksi palkata työntekijä, joka ei ole ahkera vaan laiska. Sillä laiskalla ihmisellä on ideoita ja hän jaksaa töissään pidempään kuin ahkera.

Siksipä tulevat kesätöiden hakijat ja aktiivimallin parissa hikoilevat: suosittelen välttämään itsenne tituleeraamista ahkeraksi myös suomalaisissa työhakemuksissa. Tehokkuusajattelua ei tämä kolumni poistanut, mutta ahkeruus on ansa johon ei kannata astua!

Kirjoittajan saksalaisessa työtodistuksessa kerrotaan työntekijän ansioista liimapisteiden parissa.

#