lauantai 24.8.2019 | 20:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Kokkolan itäkylän kohtalon hetket

Perhonjokilaakso+
Ke 16.1.2019 klo 19:00

Osakuntaliitos ei ole Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen, mutta Keski-Pohjanmaalla harvinainen. Edellisen kerran osakuntaliitos koettiin tällä alueella, kun Kanasen kylä siirtyi Lestijärveltä osaksi Halsuaa yli 40 vuotta sitten.

Vuosisadan alussa Ullava oli osa Kälviää ja itsenäistyi vuonna 1909. Kunnan satavuotisjuhlia juhlittiin liittymällä Kokkolaan. Ja nyt Rahkosesta tähyillään Kaustiselle. Kuntakylttejä muutettaisiin silloin jo neljättä kertaa.

Vaikka 500 uutta kuntalaista kertalaakista maistuisi varmasti jokaiselle kunnalle, ei taivas aukea osakuntaliitoksenkaan myötä. Palvelut eivät palaa, mutta jos koulu säilyisi?

Osakuntaliitos ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Varsinais-Suomessa Auran kuntaan halunneen Heikinsuon kylän liitoshaaveet. Heikinsuo on Pöytyällä ja kuntalaisten asiointi Pöytyän kyläkeskukseen kulki Auran keskustan halki. Kiistan taustalla oli lopetettu kyläkoulu. Myöskään Vihtijärven kylä ei saanut lupaa liittyä Nurmijärveen pari vuotta takaperin.

Rahkoslaiset ovat nyt selvästi kosiomatkalla. Menee vielä pitkään, että rukkaset tai liitto on selvillä.

Sanni Aho

päätoimittaja

#