lauantai 24.8.2019 | 20:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Mäkelä mielipidekirjoituksessaan Puhkion maakaupasta tehdystä valituksesta hallinto-oikeudelle: Valituksesta ja ”esikaupasta”

Perhonjokilaakso+
Ke 23.1.2019 klo 15:00

Perhonjokilaakso uutisoi maanantaina 21.1. nettisivuillaan valituksesta, jonka joukko kaustislaisia kunnanvaltuutettuja on jättänyt Vaasan hallinto-oikeudelle. Valittajat ovat vaatineet purkua Kaustisen kunnanvaltuuston joulukuiseen päätökseen, jolla kunta päätti myydä Puhkion laskettelurinteen maa-alueen rinneyrittäjä Tapio Varilalle. Valituksen ovat jättäneet Tina Lindskog, Sami Mäkelä, Markku Luomala, Marko Kulpakko, Marko Rahkonen, Urpo Myllymäki ja Mauri Peltokangas.

Valituksessa on viitattu neljään valitusperusteeseen, joita myös uutisoinnissa jossakin määrin avattiin. Ottamatta kantaa valittajien väitteisiin koskien kunnanhallituksen äänestystä ja avointa kilpailutusta en voi kuin ihmetellä kahta muuta valitusperustetta.

Niissä kokonaisuutena valittajat ovat lähteneet ajatuksesta, että asiassa olisi tehty jo ennen valtuuston käsittelyä esikauppa, jota kunnan taholta olisivat olleet tekemässä kunnanjohtaja, valtuuston puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Valituksessa on jopa selvästi kirjoitettu: ”Kunnanvaltuuston päätöksen yhteydessä kaupanvahvistajan hyväksymä kauppakirja muutettiin.”

Kiinteistön esikaupalla nähdäkseni yleensä tarkoitetaan kiinteistön kaupasta tehtävää esisopimusta, johon liittyy tarkat muotomääräykset ja jota tehtäessä on käytettävä julkista kaupanvahvistajaa.

Ihmettelen, että missäköhän tällainen valittajien viittaama kaupanvahvistajan hyväksymä esikauppakirja on? Olen jo epäillyt muistiani, mutta lisäkseni niin kunnanjohtaja, kunnanhallituksen puheenjohtaja kuin rinneyrittäjäkään eivät kukaan tiedä tällaista esikauppaa tehneensä.

Pidän valittajien luovaa väitettä esikaupasta melko vakavana syytöksenä siitäkin näkökulmasta, että allekirjoittaneen valtuuston puheenjohtajana on väitetty olleen tekemässä esikauppaa asiassa, jossa olen jäävännyt itseni niin kunnanhallituksessa kuin -valtuustossa. Taustaksi mainittakoon, että rinneyrittäjä on avovaimoni eno.

On täysin selvää, että valtuuston käsiteltävänä oli pelkkä kauppakirjaluonnos, johon valtuusto pystyi luonnollisesti tehdä muutoksia omassa käsittelyssään. Kaupanvahvistajaa tämän maakaupan ympärillä ei ole vielä käytetty. Valitettavasti pelkään, että tällä menolla ei tarvitse käyttääkään. Valituksen käsittely hallinto-oikeudessa voi viedä jopa pari vuotta. Ostajan kannalta se voi olla liian pitkä aika roikkua epätietoisuuden tilassa.

Antti Mäkelä

Kaustinen

#