lauantai 24.8.2019 | 21:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Maija Ahonen kolumnissaan: Vanha vaihtoon

Perhonjokilaakso+
Ke 23.1.2019 klo 19:00

Nyt se on selvää: vanha menee vaihtoon. Yhä tiuhempaan toistuneet mykkäkoulut ovat saaneet mittani täyttymään. Kun kännykkäni sammuu latauksesta huolimatta pari kertaa päivässä, alkaa omakin huumorintaju olla koetuksella.

Turhaan ei sanota, että koneet herättävät tunteita. Kukapa ei olisi raivonnut esimerkiksi omalle tietokoneelleen? Tai kokenut onnenhetkiä selatessaan kännykkänsä muistiin tallettamiaan kuvia ja viestejä?

En kuulu siihen ihmislajiin, joka on ensimmäisenä päivittämässä laitteensa viimeisimpiin uutuuksiin, pikemminkin päinvastoin. Sinnittelen vanhoilla laitteilla yleensä niin kauan kuin niissä henki pihisee.

Olisi hienoa perustella käytöstään ekologisuudella, mutta pakko myöntää, että osin kyseessä on laiskuus. Laitteesta toiseen vaihtaminen on työlästä.

Ennen kuin puhelimen päästää lopultakin vihreämmille niityille, vanhasta laitteesta pitää siirtää parempaan talteen sinne vuosien aikana hilloamansa numerot, viestit, kuvat ja tiedostot. Pitää päättää, mitä tekee ystävän kanssa käydyille höpsöille viestiketjuille tai mummovainaan vanhalle kännykkänumerolle.

Elämän jälkiä läpikäydessä ehtii tarvittaessa vaikka tirauttaa pienet itkut.

Kun vanha puhelin on perkattu, edessä on uuden kumppanin valinta. Sellaisen, jonka kanssa jaksaa tallustaa samaa matkaa taas hyvän tovin.

Uutta kumppania etsin tositarkoituksella. Enää pitäisi löytää kännykkäkaupoille puhekumppani, joka huolehtii etten vain tee väärää valintaa.

Mutta tietäähän sen, miten siinä käy. Aluksi kaikki tuntuu uudelta ja oudolta, kun pitää opetella uuden puhelimen tavoille. Siinä saattaa tulla jopa vanhaa ikävä.

Pikkuhiljaa ihastus alkaa kuitenkin vallata mielen, eikä uutta antaisi enää pois.

#