lauantai 24.8.2019 | 20:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sanomalehtiviikon mielipidekirjoitus lukiolaiselta: Pienet askeleet auttavat

Perhonjokilaakso+
Ti 29.1.2019 klo 17:00

Ajattelen usein, ettei minun teoillani ole vaikutusta ilmaston lämpenemiseen tai sen hidastamiseen. Usein tuntuu, että suurkaupunkien liikenteellä ja isojen tehtaiden päästöillä on paljon suurempi vaikutus ympäristön hyvinvointiin kuin yhden suomalaisnuoren pohdinnalla siitä, onko muovipussin ostaminen epäekologista tai pilaako mehupillien käyttö ympäristön. Haloo, mehupillien! Tuntuu, että maailman pelastamiseen tarvitaan paljon enemmän kuin yhden perheen kauppakassit ja muutama pilli.

Ja niinhän siihen tarvitaankin. Kuten Hanna Kaisa Hellsten mainitsee pääkirjoituksessaan Ilmastoahdistus houkuttelee heppoiseen lohtuun (Natura 4/2018), pienet teot voivat helpottaa ilmastoahdistusta ja saada aikaan vaikuttamisen tunteen, mutta todelliseen muutokseen tarvitaan vaikuttavampia keinoja. Hellsten kertoo, kuinka aihetta lamaantumiseen ei ole, sillä meitä kaikkia tarvitaan. Tuntuu kuitenkin vaikealta pysyä toiveikkaana ja innokkaana, kun näkee mustana valkoisella, kuinka omien tekemisten vaikutus on mitättömän pieni.

Minusta juuri nuo pienet teot, kuten kierrätys ja muovikassien välttäminen, ovat kuitenkin tärkeitä asioita. Ei niillä valtavaa osuutta ilmaston lämpenemisen torjunnassa ole, mutta ne pitävät ihmiset hereillä, valppaina ja tietoisina muutoksen tarpeesta. Pienet teot ylläpitävät halua vaikuttaa ja antavat intoa alkaa suurempiinkin toimiin.

Ei siis lannistuta. Vaikka ilmastonmuutos on valtava, ahdistava tumma pilvi kaiken kuluttamisen yllä, se voidaan vielä päihittää. Siihen vain tarvitaan meitä kaikkia.

Jenna Torppa

Kaustisen musiikkilukio

Kaustinen

#