lauantai 24.8.2019 | 21:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sanomalehtiviikon mielipidekirjoitus lukiolaiselta: Ilmastonmuutos vaarantaa ihmisoikeuksia

Perhonjokilaakso+
Ti 29.1.2019 klo 16:00

Ilmastonmuutos on niin suuri ja merkittävä asia, että se kietoutuu väistämättä vahvasti lähes kaikkien elämän osa-alueiden ympärille. Niistä suurimpiin kuuluu rahatalous, joka on tiiviissä vuorovaikutuksessa ilmaston kanssa. Ilmasto joutuu monissa tilanteissa ikävään välikäteen, kun suuret yritykset tavoittelevat aina vain lisää rahaa ja haluavat turvata menestyksensä.

Ilkka Vartiainen kirjoittaa vasemmistolaisessa Kulttuurivihkot-lehdessä 24.10.2013, että suurimmalla osalla ilmastonmuutoksen kieltäjistä motiivit ovat taloudellisia, eivät tieteellisiä. Oman käsitykseni mukaan ihmisillä, joilla on paljon taloudellisia motiiveja, on kuitenkin myös keskimäärin enemmän sananvaltaa, jolloin heidän kommenttinsa saavat paljon huomiota.

Onneksi ihmisillä tulee joskus mitta täyteen. Kun he hyppäävät yhdessä tahdonvoimansa varaan eivätkä jätä asioita sikseen, välillä oikeus saadaan toteutumaan. Tästä hyviä esimerkkejä ovat äkkiseltään puoliksi mahdottoman kuuloiset operaatiot, joissa valtavia instituutioita onkin oikeasti saatu oikeuden eteen. Teija Laakso kertoo Maailma.net-verkkolehdessä 12.12.2018, että Filippiinien ihmisoikeuskomissio on käynnistänyt tutkinnan ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. Kohteena ovat yhteensä 47 öljy-, kaasu- ja hiiliyhtiötä, kuten BP, BHP Billiton, Chevron, Exxonmobil, Shell, Total ja Suncor. Artikkelin mukaan kansalaisjärjestöjä ja vuonna 2013 tapahtuneesta Haiyan-taifuunista selvinneitä ihmisiä on jättänyt asiasta vetoomuksen vuonna 2015.

Vartiaisen mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttama ärtymys on sen abstraktiuden vuoksi marginaalista moniin pienempiin asioihin verrattuna. Oman käsitykseni mukaan ihmiset kuitenkin ottavat ilmastonmuutoksen jatkuvasti vakavammin. Yhtiöiden imagolle on koko ajan vaarallisempaa ja vaarallisempaa, jos esiin nousee ilmastoon liittyviä ongelmia, saati suoranaista ryöstötaloutta. Hyvän imagon tavoittelu altistaa erinäiselle likaiselle pelille, mutta yhtiöihin kohdistuvien ilmastopaineiden kokonaisvaikutus on toivon mukaan positiivinen.

Pietari Oino

Kaustisen musiikkilukio

Kaustinen

#