lauantai 24.8.2019 | 21:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sanomalehtiviikon mielipidekirjoitus lukiolaiselta: Yhdessä parempaan tulevaisuuteen

Perhonjokilaakso+
Ti 29.1.2019 klo 16:00 [päivitetty ke 08:46]

Usein kuulee ajatuksia, että ei meidän tekemisillä ole niin paljon merkitystä, sillä tehtaat ja lentokoneet rasittavat ilmastoa paljon enemmän. Kuitenkin ihmiset pystyisivät saamaan paljon vaikutusta aikaan ihan vain tekemällä itse hyviä valintoja.

Tällaisia valintoja on esimerkiksi loisteputkilamppujen vaihtaminen LED-lamppuihin, sillä niiden energiankulutus on paljon pienempi. Lisäksi, kuten kaikki varmasti tietävät, valojen turhaa käyttöä pitäisi rajoittaa. Se säästää luontoa ja rahavaroja.

Mari Uusivirran mukaan (Improbatur 10.11.2017) Lähiruoan suosiminen olisi erityisen kannattavaa, sillä se kuormittaa vähemmän ympäristöä, kuin jos ruoka tuodaan toiselta puolelta maailmaa. Myöskin oikealla ruokavaliolla pystyy tekemään hyvää. Kannattaa suosia enemmän kasvisruokaa, sillä tiedetään, että eläinperäiset tuotteet ovat kuormittavia ympäristölle.

Yleensä kun ottaa puheeksi, kuinka kasvisruoka olisi hyväksi luonnolle, ihmiset tuovat esiin sen kalleuden verrattuna muihin ruokiin. Juuri tällaisten asioiden takia meidän pitäisi saada päättäjien huomio. Heillä olisi valtaa esimerkiksi hiiliveron luomiseen, jos sellaiseen saataisiin tarpeeksi kannatusta. Luontoa enemmän kuormittavien tavaroiden hinnat nousisivat korkeammiksi kuin tavaroiden, jotka sitä vähentävät.

Viesti siitä, että ihmiset haluavat olla osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä, saisi hallituksen huomion, jolla olisi vaikutusta päätöksiin ympäristön hyväksi. Tällä tavalla yksi maa voisi toimia esimerkkinä muille maille, mikä saisi innostusta panostamaan vihreään tulevaisuuteen muissakin maissa.

WWF Suomen mukaan (14.3.2018) ilmastonmuutoksen seuraukset olisivat katastrofaalisia hyvin monille lajeille esimerkiksi Miombon ja Amazonin metsissä. Lisäksi heidän mukaansa merenpinnan nousu voisi olla katastrofaalista monille rannikkoalueille esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kymmeniä miljoonia ihmisiä jäisi kodittomiksi ja heille olisi hyvin hankalaa järjestää riittävät asuinolot tarpeeksi nopeasti.

Mielestäni meidän pitää ajatella, millaisina ihmisinä haluamme meidän sukupolvemme muistettavan. Sellaisina, jotka tavoittelivat omaa etuansa ja valitsivat oman mukavuutensa muiden hyvinvoinnin hinnalla. Vai sellaisina, jotka toimivat epäitsekkäästi ja loivat valoisan tulevaisuuden tuleville sukupolville.

Markus Rahkonen

Kaustisen musiikkilukio

Toholampi

#