lauantai 24.8.2019 | 21:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sanomalehtiviikon mielipidekirjoitus lukiolaiselta: Tulevaisuus on vaikuttajien käsissä

Perhonjokilaakso+
Ti 29.1.2019 klo 16:00

’’Vuoden keskilämpötila nousee Suomessa lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallolla. Se, millaiseksi ilmasto muuttuu, riippuu siitä, kuinka tomerasti ihmiskunta alkaa vähentää hiilidioksidin ja muiden lämmittävien kasvihuonekaasujen päästöjä ilmakehään’’, toteaa toimittaja Arja Kivipelto Tiede-lehdessä toukokuussa 2017.

Useat mediat julkaisevat päivittäin tämän kaltaisia väitteitä ihmisten nähtäville ja luettaviksi. Olemme jatkuvan velvollisuuden paineen alla siitä, miten voisimme pysäyttää ennustetun tulevaisuutemme. Mutta kenen käsissä tilanteen kehitys on? Nykypäivänä ilmastonmuutos on aiheena erittäin olennainen. Niin monet mediat julkaisevat varoittavia, tieteellisiä, pohtivia ja jopa uhkailevia tekstejä siitä, miten kokevat tilanteen olevan ja etenevän. Mutta joka kerta tällaista tekstiä lukiessani, löydän itseni pohtimasta sitä, kuinka tämä tulisi ottaa vastaan. Kuinka syvästi tiedon tulisi antaa vaikuttaa omaan toimintaan? Mitä juuri minä voin tehdä, vai voinko tehdä mitään? Entä onko kaikki lukemani totta?

Ilmastonmuutos, sitä pohtivalle, voi aiheuttaa ahdistavia ja pelottaviakin tunteita, jolloin me ihmiset helposti vain sivuutamme aiheen. Emme halua ajatella asiaa, sillä se on liian ahdistava. Miksi meidän muka nyt pitäisi käyttää kestokasseja ruokaostosten kantamiseen, kun ei aikaisemminkaan ole niin tarvinnut tehdä? Totuus on kuitenkin se, että rakennamme tulevaisuutta yhdessä tänäkin päivänä. Mielestäni me kaikki, ketkä kykenemme vaikuttamaan, olemme oikeastaan velvoitettuja hoitamaan oma osamme.

Jo pienillä jokapäiväisillä hyvillä valinnoilla voimme olla osana jotain suurempaa. Meillä on käsissä se vaikutusvalta, millaisen jäljen tahdomme jättää elinympäristöömme, joten miksi emme tarttuisi siihen?

Henna Passoja

Kaustisen musiikkilukio

Kokkola

#