lauantai 24.8.2019 | 21:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Maija Ahonen kolumnissaan: Unelmoinnista

Perhonjokilaakso+
Ke 6.2.2019 klo 19:00

Aina silloin tällöin tartun kirjahyllystäni löytyvään Saku Tuomisen kirjaan Hyvän elämän lyhyt oppimäärä. Jokunen vuosi sitten ilmestynyt teos on kooltaan pieni, mutta täynnä tärkeää asiaa. Siinä Tuominen puhuu muun muassa unelmoinnin tärkeydestä.

Vaikka en yleensä ole erityisemmin kiinnostunut itsensä auttamisen oppaista, joku Tuomisen kirjassa kolahti. Tuominen kannustaa suhtautumaan unelmointiin kuin harrastukseen: varaamaan sille aikaa esimerkiksi yhden tunnin viikosta.

Toisaalta hän myös kehottaa pitämään unelmien siivouspäiviä. On hyvä osata luopua unelmistaan, päivittää haaveiden listaa. Elämä muuttuu, joten on luonnollista, että unelmat muuttuvat. Vanhaan ei pidä takertua.

Lapsille haaveilu tuntuu olevan luonnollista ja vaivatonta. Toisin on aikuisten kohdalla. Tuomisen sanoin: ”Olisi loogista ajatella, että kasvaessamme kykymme haaveilla kasvaa. Näin ei kuitenkaan käy. Kasvamisen sijaan supistumme.”

Ja tämä siitäkin huolimatta, että taitomme tavoitella omia unelmiamme ovat karttuneet vuosien varrella.

Tuomisen ajatukset saattavat tuntua täydeltä höperehtimiseltä ja ajanhukalta, mutta kyllä ihmisellä pitää unelmia olla.

Silti haaveilu saattaa helposti unohtua kaiken kiireen keskellä. Ja se, jos mikä, on vaarallista. Unelmointi on eteenpäin vievä voima, elämänmerkki.

Ja kuka tietää, haaveista saattaa tulla myös totta.

#