keskiviikko 22.5.2019 | 01:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Pienet prosenttierot, suuri indeksisijoitus

Perhonjokilaakso+
Ke 13.3.2019 klo 19:00

Ilta-Sanomat vertaili THL:n tilastojen ja valtakunnallisista suosituksista yhteytettyä indeksiä ja julkisti dataansa tiistaina. Indeksiluvulla laitettiin Suomen kunnat allekkain ja iltapäivälehti määritteli sen perusteella kunnat, joissa vanhuksen on hyvä olla.

Perhonjokilaakson kunnista Kaustinen oli 28:s, Perho sijalla 55, Halsua 118 ja Veteli 185. Kokkola on sijalla 122.

Sijoitukset määräytyivät Sosiaali- ja terveysministeriön "Hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi"-julkaisussa määriteltyjen indikaattorien kautta THL:n tilastoista, josta nämä ovat kaikkien saatavilla kuntakohtaisesti. Kohtia oli kymmeniä eri ikäryhmille. Esimerkiksi kotona asuvien määrä, kotihoidon kustannukset, korvattavat lääkkeet tai tehostetun palveluasumisen yksikössä asuminen.

Selvityksessä Utsjoki löi laudalta kaikki indeksiluvullaan. Utsjoella kotihoito on tilastojen valossa hyvää ja seniorit asuvat harvemmin tehostetun palveluasumisen yksiköissä ja käyttävät lääkkeitä vähän.

Huomattava ero utsjokisten vanhusten ja Perhonjokilaaksossa asuvien suhteen oli se, että 85-vuotta täyttäneistä 30,5 prosenttia on kotihoidon piirissä. Meidän alueellamme tuo prosenttiluku pyörii 20 prosentin alla.

Ainahan lukuja on mielenkiintoista pyöritellä. Näissä nousee esiin pienet teot ja se, kuinka yksilöllisesti pienissä yksiköissä vanhuksia voidaan hoitaa. Ensi vuonna vastaava indeksiluku voikin taas olla jotain ihan muuta.

#