keskiviikko 17.7.2019 | 17:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Odotetut Perhon yritysmessut pidetään toistamiseen Möttösessä – Tapahtumaan odotetaan tuhatta

Perhon lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden voimanponnistuksesta syntyy koko kylän kokoava messutapahtuma

Sanni Aho Perhonjokilaakso+
Pe 12.4.2019 klo 13:45 [päivitetty pe 13:45]

Järjestyksessään kolmannet Perhon lukiolaisten järjestämät yritysmessut pidetään toukokuun 11. päivä. Vielä pari viikkoa sitten suunnitelmana oli pitää messut Perhon koulunmäellä remontoiduissa tiloissa. Sitten selvisi, että lukion ja yläkoulun remontti ei ehdi vielä messuja varten valmistua.

– Otettiin käyttöön varasuunnitelma ja soiteltiin kaikille, että messut siirtyvät Möttöseen. Kukaan ei perunut, kertoo Joel Elgland.

Elgland on suorastaan konkari messujärjestäjänä. Hän on ollut tekemässä jokaista messua, ensin yläasteen tet-harjoittelijana ja nyt lukion ensimmäisen vuoden opiskelijana.

Varasuunnitelman toteuttaminen on sinänsä helppoa, sillä Möttösen koulu oli myös viime vuonna messupaikka. Järjestelyjen suhteen paikkaa on parannettu ja messuosastoille saatu paremmin tilaa. Osastoja on myyty kolmekymmentä eikä montaa ole enää vapaana. Perholaisten yritysten lisäksi messuilta ovat paikan varanneet vimpeliläisiä, alajärveläisiä ja kivijärvisiä yrityksiä.

– Messuja on odotettu ja tämä on ollut yrittäjillekin hyvä ja yhdistävä tapahtuma, sanoo some-vastaava Olga Riihimäki.

Viime vuonna kävijöitä oli tuhat ja nyt tavoitellaan samaa määrää. Tilojen puolesta mahtuu enemmänkin.

Yritysmessujen järjestämisestä opiskelijat saavat monipuolista kokemusta, mutta myös yhteishenki kohenee projektia tehden.

– Tässä oppii periksiantamattomuutta ja kärsivällisyyttä. Olen oppinut delegoimaan asioita, kertoo Alina Voutila.

Lukiolaiset on jaettu eri tiimeihin, jotka vastaavat omasta osa-alueestaan. Kaikkiaan messuja tekee 50 lukiolaisen porukka.

– Monelle varmasti on tullut uutena asiana puhelimessa puhuminen. Ite olen aina tykännyt soittaa ja olen hommannut meille tavaraa paikalle, traktoreita esittelyyn sekä eri simulaattoreita, kertoo messujen monitoimimies Elgland.

Pääohjelmanumeroina messupäivänä lavalla ovat bingo, paneelikeskustelu sekä muotinäytös.

– Messujen teemana on alkutuotanto, joten keskustelu ja vieraat ovat siltä alalta, kertoo Riihimäki.

Alkutuotanto näkyy myös siinä, että koulun keittiöllä valmistettavan messuruoan raaka-aineet saadaan lahjoituksina Atrialta ja Snellmanilta.

Lapsille messuilta löytyy pomppulinna sekä polkutraktorikilpailu diplomeineen ja ajokortteineen. Lisäksi lapsille on ohjelmana ongintaa sekä lukiolaiset uskovat eri simulaattoreiden sekä työkoneiden kiinnostavat pienempiä.

Messuja edeltävää päivää lukiolaiset kuvaavat härdelliksi. Nyt asiat pitää tehdä ja testata aikaisemmin, sillä nuorten tavoitteena on keretä osallistumaan muiden perholaisten mukana Kokkola City Runiin perjantaina.

– Tehdään asiat torstaina valmiiksi, suunnittelee Joel Elgland.

Yksi iso yksittäinen työmaa on tehtävä ennen osastojen rakentamista. Möttösen liikuntasalin lattia on suojattava routaharsolla ja viime vuonna aikaa asennukseen meni yllättävän kauan.

– Sen asennus tapahtuu nyt nopeammin, sanoo Elgland.

Isosta työstä tulee myös palkkio. Yritysmessuilta messupaikoista, ilmoitusmyynnistä ja ruokalan sekä kahvion tuotosta saadut tulot jaetaan alkavien ja jatkavien kesken. Lukiolaiset keräävät rahaa kolmantena vuonna ylioppilaskirjoitusten jälkeen toteutettavaa opintomatkaa varten.

– Tämä on yksi varainhankintakeino. Mutta hyvä meininki ja yhteishenki on tärkeää. Saadaan ihmiset koolle ja hyötyä sekä yrityksille, yksityisille että meille, summaa Riihimäki.

Perhon yritysmessujen liitelehti ilmestyy Perhonjokilaakson välissä torstaina 9.5.

#