keskiviikko 17.7.2019 | 17:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pääkirjoitus: Varsinainen vaalipäivä tuo tunnelman

Perhonjokilaakso+
La 13.4.2019 klo 20:30 [päivitetty la 20:32]

Loppusuora häämöttää ja sunnuntaina tiedossa ovat Arkadianmäen uudet duunarit. Alue voittaa, kun mäellä päätöksiä tekee useampi Keski-Pohjanmaalle omaava.

Ennakkoon ehti äänensä antaa Vaasan vaalipiirissä 35,5 prosenttia äänioikeutetuista. Vielä on odotettavissa, että äänestämässä käy samanmoinen määrä äänioikeutettuja.

Apuväline sopivan ehdokkaan löytämiseksi ovat vaalikoneet. Näissä vaaleissa vaalikoneet ovat arkipäiväistyneet ja niiden näpyttely helpottunut. Datatyökalut on valjastettu avuksi, sillä kone kertoo myös näppärästi nykyisten kansanedustajien puheenvuorojen, kysymysten ja lakialoitteiden määrän vastausten ohella. Onko neljän vuoden aikana tehdystä työstä syntynyt riittävästi näyttöjä.

Vaalikone ei kuitenkaan numeroa äänestyslappuun piirrä.

Olen kerran äänestänyt pakon edessä ennakkoon, muuten aina vaalipäivänä. Äänestyspaikalle astelemisessa on oma tunnelmansa, kun lippukin liehuu salossa.

Äänestämällä saat luvan valittaa seuraavan neljän vuoden ajan valtakunnan asioista. Ja mitä näitä aiheita nyt on: sote, maahanmuutto, maaltamuutto, energiapolitiikka, verot, etuudet...

Sunnuntaina sitten on edessä Suomi-Ruotsi -lätkämatsiakin jännittävämpi hetki klo 19.59.

#