keskiviikko 3.6.2020 | 05:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luonnontilassa -näyttely pyrkii havahduttamaan roskaamiseen

Ilmaisnäyttely on avoinna Vetelin Taidekartanossa toukokuun loppuun saakka

Hannes Torppa
Ti 14.5.2019 klo 09:45 | päivitetty ti 10:28

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

VETELI

Pohjois-Pohjanmaalta Veteliin muuttanut Helena Tanhua on kärsinyt ympäristöahdistuksesta jo useita vuosia. Erityisesti esikoisen odottaminen havahdutti Tanhuan siihen, miten kohtelemme ympäristöä ja luontoa. Yksilö ei pysty hallitsemaan kaikkea, mitä tulee esimerkiksi roskaamiseen ja tämä aiheuttaa ahdistusta erityisesti nuorilla aikuisilla tänä päivänä.

– En halua etsiä syyllisiä, koska varmasti olen itsekin joskus ajattelemattomasti heittänyt roskan maahan. Mieluummin näytän esimerkkiä keräämällä roskat pois luonnosta ja tuomalla asiaa esille taiteen keinoin, pohtii Tanhua.

Ympäristölle erittäin haitallisen muoviroskan lisäksi tienpientareilta ja ojista löytyy hyvin paljon paperia ja metallijätettä, kuten alumiinitölkkejä. Luonnossa metallijäte alkaa hiljalleen ruostua ja maatua, mutta siihen menee kymmeniä vuosia. Myös paperijätteiden maatuminen kestää vuosia, kun niistä voisi kierrättämällä saada esimerkiksi energiaa. Usein kyse on viitseliäisyydestä, sillä pienet roskat ja tölkit voisi hyvin pienellä vaivalla viedä roskakoriin tai pullonpalautukseen. Tanhua on oppinut suhtautumaan asiaan kärsivällisemmin eikä koe, että kieltäminen ja pakottaminen on ratkaisu.

– Toivottavasti me vanhemmat voimme tässäkin asiassa olla esimerkkinä jälkeläisillemme, toivoo Tanhua. Emme kuitenkaan kaipaa Singaporen kaltaista sääntelyä, Tanhua lisää.

Ruotsista lähtöisin oleva "plogging" eli juoksemisen ja roskien keräilyn yhdistäminen on yleistynyt myös Suomessa. Ympäristöstä ja luonnosta huolehtiminen olisi oiva paikka ylläpitää yhteisöllisyyttä myös maaseudulla. Toistaiseksi Tanhua on keräillyt luonnosta roskia yksin tai lastensa kanssa, joskus myös autoilija on pysähtynyt ihmettelemään sivusta. Ehkä talkoohenkisyys voisi olla ratkaisu myös tähän.

– Ympäristöstä ahdistuminen sivuutetaan usein hippien ja viherpiipertäjien touhuna, mutta kyllä mielestäni vastuu luonnosta on meillä kaikilla, sanoo Tanhua.

Näyttely koostuu Helena Tanhuan videoinstallaatiosta ja Lähimetsä-installaatiosta, jota ovat yhdessä rakentamassa Tunkkarin koulun lapset, kulttuurityöryhmä Verson järjestämässä työpajassa. Installaatiot on pyritty toteuttamaan mahdollisimman kestävästi ja ekologisesti. Näyttely on avoinna Taidekartanossa toukokuun loppuun saakka arkisin.

#