perjantai 29.5.2020 | 12:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhossa pohditaan korjausliikkeitä kunnan taloudessa

Satu Hotakainen
Ti 14.5.2019 klo 15:25 | päivitetty ti 16:13

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perho

Perhossa esiteltiin maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa taloudellinen ja toiminnallinen osavuosikatsaus vuoden 2019 neljälle ensimmäiselle kuukaudelle. Kunnan vuosikate oli miinuksella 47 000 euroa. Se on 449 000 euroa vähemmän kuin vuosikate oli viime vuonna samaan aikaan. Kunnan tulos oli huhtikuun lopulla reilut puoli miljoonaa miinuksella.

– Onhan se selkeää, että lukemat ovat huolestuttavia, kunnanjohtaja Lauri Laajala toteaa.

Kunnanhallituksella on kuitenkin kohtuullisen selkä kuva siitä, mistä alkuvuoden negatiivinen vuosikate johtuu.

– Myyntituottojen ja verotulojen ja osalta ollaan vähän jäljessä talousarviosta ja tulorekisterin käyttöönotto aiheuttaa todennäköisesti sen, että tulotiedot eivät kerry niin, että siitä kertyisi raportoitavaa veroa, Laajala sanoo.

Lisäksi kustannuspuolella rasitteena ovat olleet lisääntyneet sairaspoissaolot ja sijaiskustannukset.

– Niiden osalta ollaan jo nyt samassa kuin missä olimme viime vuonna elo- syyskuun vaihteessa. Flunssa-aalto oli meillä aika kova.

Perhossa sairauspoissaoloja on ollut myös varhaiskasvatuksessa ja siellä on pakko aina hankkia sijainen, jotta hoitajia on riittävästi lapsimäärää kohden.

Lisäksi Laajala arvioi, että lapsia on tänä vuonna varhaiskasvatuksen piirissä kolmisenkymmentä enemmän kuin mitä heitä oli viime vuonna. Talousarvion ylittävä henkilöstömäärä aiheuttaa kunnanjohtajan arvion mukaan noin 400 000 euroa lisäkuluja vuositasolla.

Koska Perhon kunnan talouden kehitys poikkeaa alkuvuoden osalta talousarviosta, on päätetty perustaa talouden tasapainotusryhmä. Sen tehtävänä on tarkastella keinoja, joilla talousarvion toteutuminen voitaisiin oikaista suunnitellulle linjalle. Tasapainottamisryhmä osallistuu myös vuoden 2020 talousarvion valmisteluun koko talousarvioprosessin ajan.

Talouden tasapainottamisryhmään on nimetty luottamushenkilöistä kunnanvaltuuston puheenjohtajisto, kunnanhallituksen puheenjohtajisto, sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan, teknisen lautakunnan ja ympäristölautakunnan puheenjohtajat. Pienryhmien, joilla ei ole edustusta puheenjohtajistoissa, edustajana toimii Sampo Tyynelä. Viranhaltijoista ryhmään kuuluvat kunnan johtoryhmän jäsenet. Puheenjohtajana toimii kunnanhallituksen puheenjohtaja ja sihteerinä taloussihteeri.

Ryhmä on jo kokoontunut yhden kerran ja sen asialistalla on ensimmäisenä käydä läpi kunnan tulovirta ja se, miten kunnan ansaintalogiikka voisi tulevina vuosina rakentua.

– Siinä talouden tasapainotusryhmässä ei sinällään ole mitään dramatiikkaa, että tiedetään vain se, että minkälaisia oikaisuliikkeitä tarvitaan, kunnanjohtaja Lauri Laajala sanoo.

Konkreettisia toimenpiteitä Laajala ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, sillä laaja ryhmä on ehtinyt kokoontumaan vasta kerran.

Kunnanhallituksen kokouksessa Perhon Kehitysyhtiö Oy:n ja Perhon opiskelija-asunnot Oy:n yhtiökokousedustajaksi valittiin molempiin Matti Kytölä. Aiemmin tehtäviä hoiti Minerva Rannila, hän haki eroa luottamustehtävistä viime joulukuussa. Kokouksessa päätettiin myös kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenten vaalien järjestämisestä kesäkuun alussa. Päätettiin myös, että kunnanvirasto pidetään suljettuna 8.-28.7. välisenä aikana.

#