lauantai 6.6.2020 | 10:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Piha kannattaa suunnitella perheen toiveiden ja voimavarojen mukaan

Ekologisuus otetaan huomioon pihojen suunnittelussa esimerkiksi toteuttamalla monilajisia istutusalueita. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Anu Ainasoja perehdytti halsualaisia pihasuunnittelun saloihin.

Satu Hotakainen
Ke 15.5.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Halsua

Tärkeintä pihasuunnittelussa on ottaa huomioon perheen omat toiveet ja voimavarat.

– Ei kannata suunnitella sellaista, mistä ei jaksakaan pitää huolta, Anu Ainasoja sanoo.

Hän huomauttaa, että on aivan turha suunnitella pihalle hyötypuutarhaa, jos haluaa vain maata nurmikolla ottamassa aurinkoa. On myös tärkeää huomioida tontti ja ympäristö, niin luonnontekijät kuin rakennettukin ympäristö.

– Maasto ja maaperä huomioidaan, paikan vesiolot sekä se, millaista kasvillisuutta pihalla tai ympäristössä on jo valmiiksi, Ainasoja sanoo.

Maaperä vaikuttaa esimerkiksi kulkuväylien rakennekerrosten vahvuuteen ja pihan eri toimintojen sijoitteluun. Ennen kuin alkaa miettiä, minkälaista kukkaa penkkiin istuttaisi, täytyy huolehtia siitä, että pohjatyöt ja suurien linjojen suunnittelu on valmiina.

– Maasto täytyy kuivattaa ja muotoilla. Lisäksi kantavat rakenteet täytyy huolehtia kuntoon esimerkiksi paikkoihin, jotka aiotaan varata auton tai raskaiden työkoneiden säilytykseen, Ainasoja kertoo.

Kun pihan ”lattia” on valmis, toteutetaan ”seinät”. Tällä Ainasoja tarkoittaa pihalle tulevia rakennettuja aitoja ja muureja, mutta myös istutettavia köynnöksiä ja isokokoisia perennoja. Ne rajaavat ja suojaavat tilaa.

Helppohoitoisuutta voi lisätä porrastamalla kasvit. Se tarkoittaa eräänlaista metsäpuutarhaa, jossa kasvusto on kerroksittain. Puut ja pensaat varjostavat maan pintaa luoden luonnollista suojaa matalammalle kasvustolle.

Näkö- ja tuulensuojan lisäksi porrastus myös auttaa kuivemmilla kausilla varjostamaan ja näin maaperää pysymään kosteana.

Yleisesti ottaen voisi Anu Ainasojan mukaan ajatella niin, että kaunis piha on sellainen, joka istuu maisemaan. Silloin pihasta tulee myös helppohoitoinen, kun se mukailee paikan oloja. Suuntaviivoja kasvillisuuden suunnitteluun kannattaakin ottaa ympäröivästä kasvustosta.

Jos puutarhanhoito ei ole ihan tuttua hommaa, on monimuotoinen puutarha helpompi ottaa haltuun. Hoidetun pihan alue kannattaa myös pitää järkevän kokoisena.

– Sudenkuoppa, johon monet törmäävät on se, että yritetään hallita liian isoa aluetta yhtäaikaa.

Halsuan Ylikylässä Anja Ainasoja tarkastelee maa- ja kotitalousnaisten järjestämän pihasuunnittelukurssin neuvontakäynnillä Anu ja Aleksi Tuominiemen takapihalla olevaa monttua. Montusta on ajateltu tehtävän lapsille hiekkalaatikko.

– Pohja tuossa näyttää aika märältä, että jotain sille pitäisi tehdä. Muuten sisälle säntää aina aika likaisia ja kuraisia lapsia, Ainasoja toteaa.

Monttua voisi kuivattaa esimerkiksi salaojituksella. Muuten suurelle, vielä täysin laittamattomalle pihalle ominaista ovat sille jätetyt koivut ja maassa vielä tällä hetkellä siellä täällä olevat kivimurikat.

Pihalla olevia materiaaleja kannattaa ottaa hyötykäyttöön. Tuominiemien pihalla olevista kivistä voisi esimerkiksi rakentaa kiviaitaa pihatien varteen.

– Jos pihalla on esimerkiksi vanhaa hirsirakennusta, mitä aiotaan purkaa, on se pihasuunnittelijalle varsinainen aarre. Hirsistä voi rakentaa esimerkiksi kukkalaatikoita, Ainasoja vinkkaa.

Kurssille osallistunut halsualainen Merja Kunelius lähti hakemaan omaan pihasuunnitteluunsa uusia ideoita. Omaa pihaansa hän on suunnitellut paperille pääpiirteittäin ja miettinyt ilmansuuntien mukaan, mille puolelle taloa kannattaa sijoittaa omenapuita ja minne hyötypuutarhaa.

– Kurssilla uutena asiana minulle on tullut se, että pihaa voi jäsennellä kuten huoneita, Kunelius sanoo.

Anu Ainasoja opastaa kurssilaisia asettelemaan pihan toiminnot ryhmiksi eri paikkoihin. Oleskelua varten pihalta erotetaan aurinkoinen ja suojainen alue, johon sijoitetaan perheen tarpeiden mukaan esimerkiksi istuinryhmiä. Kauneimmat ja erikoisimmat kasvit kannattaa sijoittaa oleskelupaikan läheisyyteen.

Lapsiperheissä pihalla on yleensä jonkinlainen leikkipaikka. Se on hyvä sijoittaa aikuisten oleskelupaikan läheisyyteen sekä niin, että paikkaan on näkymä sisätiloista. Leikeille, joissa pallot lentelevät ja lapset juoksevat, kannattaa varata riittävästi tilaa. Tuloväylän tai ajotien varsi ei luonnollisestikaan ole hyvä paikka leikkimiseen.

Myrkyllisiä marjoja tuottavien koristekasvien sijoittelua voi myös pohtia, ja sijoittaa ne hieman kauemmaksi leikkipaikasta.

– Tosin lapset kyllä oppivat nopeasti kun heitä opettaa varomaan tiettyjä kasveja, Ainasoja huomauttaa.

Hyötytarha taas sijoitetaan lämpimään ja suojaisaan paikkaan, jossa on hyvä maaperä. Jos tilaa on niukasti ja haluaa kuitenkin jotain hyötykasveja puutarhaansa, voi olla hyvä idea harkita laatikkoviljelmiä.

– Laatikoihin mahtuu yllättävän paljon. Tilaa säästyy siinä, kun ei tarvita käytäviä ja koko maa-ala tulee hyödynnettyä. Laatikkoviljelmä on kompakti ja helposti hallittava, Ainasoja sanoo.

Ainasoja toivoo, että pihoilla vältettäisiin torjunta-aineiden käyttöä viimeiseen asti. Myös puutarhoissa olevia muoveja kuten mansikkamuoveja ja katekankaita hän toivoo käytettävän harkiten.

– Ne ovat kaikki fossiilisista polttoaineista valmistettuja. Käytössä ne haurastuvat pikkuhiljaa ja silloin muovipartikkelit pääsevät maaperään.

Lannoitus olisi hyvä hoitaa mahdollisimman luonnonmukaisesti. Typpilannoituksena käy esimerkiksi kanankakka. Ainasoja huomauttaa ruohonleikkuusilpun toimivan myös hyvänä typpilannoituksena. Kalkkia taas voi korvata vaikka puun tuhkalla.

– Kun nurmikko alkaa kasvaa sammalta, se voi kärsiä esimerkiksi kalkin puutteesta. Sammal tykkää happamasta, tiiviistä ja varjoisasta kasvualustasta, Ainasoja kertoo.

Puutarhan kasteluun kannattaa myös kiinnittää huomiota mahdollisimman ekologista pihaa suunnitellessa. Kasvualustaa voi parantaa niin, että se pidättää kosteutta pidempään.

– Tähän käy esimerkiksi biohiili, jota on tislattu eloperäisistä aineksista, usein puusta. Sitä voi hankkia pienissä pusseissa ja laittaa kasvualustaan auttamaan sitä pidättämään vettä, Ainasoja vinkkaa.

Esimerkiksi viime kesä oli niin kuuma, että osassa maata kaivot uhkasivat kuivua. Ihmisiä kiellettiin kastelemasta puutarhojaan vesijohtovedellä.

– Sadevettä kannattaa kerätä ja käyttää kasteluun. Kannattaa selvittää, onnistuuko veden talteenotto kiinteistön sadevesijärjestelmästä, Ainasoja sanoo.

#