lauantai 6.6.2020 | 11:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perholainen Helmiina Hertteli Taitaja2019 finaaliin Joensuuhun

Taitaja2019 kilpailuissa ammattiin opiskelevat kilpailevat osaamisestaan

Hannes Torppa
Ke 15.5.2019 klo 10:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PERHO

Karsinnat ja semifinaalit selvittänyt hevostenhoitaja Helmiina Hertteli lähtee kilpailemaan Taitaja2019 finaaliin Joensuuhun 21.-23.5. Hertteli opiskelee kolmatta vuotta Perhon maaseutuoppilaitoksessa hevostenhoitoa. Syksyllä 19-vuotta täyttävä Hertteli on ollut pienestä asti kiinnostunut hevosista, mutta päässyt käsittelemään niitä vasta aloittaessaan opinnot. Motivaatio on ollut korkealla, sillä hän ansaitsi paikan ammattitaitajien finaaliin vain vajaan kolmen vuoden kokemuksen jälkeen.

– Opintojen alkaessa en olisi osannut arvata, että kolmantena opiskeluvuonna pääsen SM-kisoihin kilpailemaan, iloinen Hertteli toteaa.

Taitaja2019 kilpailuissa kisaillaan yhteensä 43. lajissa, aina autonmaalauksesta taloushallintoon. Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta lähtee yhteensä kuusi opiskelijaa finaaleihin. Herttelin lajissa hevostenhoidossa finalisteja on seitsemän. Kilpailu kestää kolme päivää ja jokaisena päivänä suoritetaan erilaisia osa-alueita, yhteensä yhdeksän. Tuomarit seuraavat kilpailijoita tarkasti ja pisteyttävät heidän suorituksensa muuan muassa hevosten käsittelyn, työtapojen, terveydenhuollon ja juoksuttamisen osalta. Finalistit eivät tiedä ennakkoon millaisen hevosen kanssa kilpailu suoritetaan, tämä selviää vasta kilpailun alkaessa.

– Vieraan hevosen kanssa työskentely on melko haastavaa, hevoseen täytyy tutustua koko ajan, Hertteli kertoo.

Hertteli tiedostaa, että vastassa on rautaisia ammattilaisia, joten suoritusten täytyy onnistua erinomaisesti. Semifinaalien jälkeen on jäänyt pari viikkoa aikaa harjoitella yhdessä valmentajan Sorja Pyykkösen kanssa.

Opintojen osalta ensimmäinen vuosi Perhossa tutustutaan pitkälti teoriaan, kuitenkin jo ensimmäisenä kesänä pääsee koulun tallille työharjoitteluun. Ensimmäisen vuoden jälkeen työharjoittelut ovat lisääntyneet ja Hertteli on työskennellyt jo useammalla tallilla, kuten Pielavedellä ja Vetelissä Takalan tallilla. Hertteli valmistuu tänä keväänä ja on jo aloittanut kesätyöt rautakaupassa Perhossa. Kesän jälkeen suunnitelmissa olisi muutta hetkeksi aikaa Pielavedelle, mahdollisesti tulevan ponin luokse. Hertteli on harrastanut myös pianon soittoa 11-vuotta ja hän suunnittelee hakevansa Kuopion konservatorioon opiskelemaan.

– Olisi mahtavaa jos voisin yhdistää hevosharrastuksen ja musiikin tulevaisuudessa, suunnittelee Hertteli.

Opiskelijoiden lisäksi kolme Kpedun opettajaa lähtee Taitaja2019-finaaleihin tuomareiksi. Lehtorit Juhani Kuivaniemi ja Ari Lähetkangas ovat tuomareina tietojenkäsittelyssä ja päätoiminen tuntiopettaja Katja Vola Perhosta toimii tuomarina hevostenhoitolajissa.

#