lauantai 6.6.2020 | 10:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Nimipäivä: Essillä riittää rohkeutta yrittäjyyteen

Päämäärätietoinen Palola aloitti työnteon jo opintojen ohella

Hannes Torppa
Ke 15.5.2019 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

VETELI

Veteliläissyntyinen 24-vuotias Essi Palola on jo nuoresta pitäen seurannut isänsä Ari Palolan ja isosiskon Saija Pöyhösen tekemisiä tarkasti. 10-vuotta vanhemmalla isosiskolla on yritys Pirkanmaalla ja isä on pyörittänyt pitkään taksifirmaa Vetelissä. Kokkolan ammattikoulussa merkonomin tutkinnon opiskellut Essi suuntautui heti luokalle, jonka ohessa pääsi tekemään töitä. Niinpä hän aloitti opintojen ohella työt Kaustisen Nesteellä, jossa hän työskentelee edelleen.

– "Työvalta" -luokalla pääsimme pari kertaa viikossa töihin ja se sopi minulle mainiosta, muistelee Palola.

Taksilain uudistuttua isä Ari oli pohtimassa taksitoiminnan lopettamista, jonka myötä siskokset päättivät perustaa yhteisen osakeyhtiön. Vievä Oy syntyi tänä keväänä ja jatkaa Ari Palolan taksitoiminnan pohjalta Essin ja Saijan johdolla. Tällä hetkellä Essi tasapainottelee kahden työn, Nesteen ja taksiyrityksen välillä. Palola hoitaa taksiyrityksen paperiasioita ja on välillä myös kuskina, sisko Saija auttaa hallinnollisissa asioissa Pirkkalasta käsin. Sukupolvenvaihdos tuntui luontevalta ja helpolta ratkaisulta kaikin puolin. Isä Ari jatkaa edelleen taksikuskina ja tukena tyttärille.

– Yrittäjyys on kiinnostanut pienestä pitäen ja koulussakin sitä tuli paljon pohdittua, toteaa Palola. Paperihommia on kyllä odotettua enemmän, hän naurahtaa.

Tulevaisuuden suunnitelmista Palola ei vielä avaa enempää, mutta mahdollisesti taksitoiminnan laajentaminen tulee jossain vaiheessa eteen. Yrityksellä on tällä hetkellä viisi autoa ja kuusi kuljettajaa, nimipäiväsankari mukaan lukien. Työntekijät ja toimintatavat ovat täysin samat, kuin aiemmin, mutta ehkä sukupolvenvaihdoksen myötä sisarukset tuovat omia ideoitaan toteutukseen liiketoiminnan kehittämiseksi.

Perheen äiti, Saila Palola muistelee, että 90-luvun alussa Essi yleistyi nimenä jälleen ja se tuntui sopivalta, kun Arin mummun nimi oli ollut Esteri. Essin toinen nimi Eveliina sen sijaan tulee Saila-äidin puolelta.

– Meitä oli jo niin monta S-alkuista, että Essi sitten tuntui sopivalta ja onhan siinäkin sitä "ässää", pohtii Saila.

Nuorempana Essin mielestä nimessä oli ehkä liikaakin "ässää", sillä hänellä oli vaikeuksia lausua S-kirjainta. Nykyään nimi sointuu ja "ässä suhisee" sopivasti.

– Koulussa hieman harmitti, että minulle ei muodostunut lempinimeä, kuten kaikille muille, harmittelee Palola.

Taksiyrittäjän arkea työllistää pääosin Kelan ja Soiten tilausajot, harvoin enää soitetaan suoraan, kun taksia kaivataan. Kesällä alueella on paljon tapahtumia, mutta ne eivät aina työllistä taksia, toisin kun voisi olettaa. Kemoralla järjestettävät kisat, kuten Asfalttikunkku toki näkyi positiivisesti myös Palolan arjessa. Kesällä Essi suunnittelee pitävänsä hieman lomaa ja lähtevänsä reissuun. Ulkomaanmatkojen sijaan ainakin tänä kesänä Palolalle riittää kotimaanmatkailu.

– Suomessa on vielä niin valtavasti nähtävää, että haluan matkailla kotimaan sisällä, Palola pohtii.

Vapaa-ajalla Palola harrastaa käsitöitä ja geokätköilyä. Virkkaamalla valmistuu koristeellisia peittoja ja paikallinen seutu on tullut tutuksi geokätköjä etsiessä ystävän kanssa. Hetki sitten Kaustiselta takaisin Veteliin muuttanut Palola näkee tulevaisuutensa rauhallisella maaseudulla.

– Kaupungeissa on mukava käydä, mutta maaseutu vie lopulta voiton, tuumaa Palola.

#