lauantai 6.6.2020 | 09:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustisen musiikkilukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Iida-Maria Hanhikoski tähtää orkesteriviulistiksi

Satu Hotakainen
Ke 15.5.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustisen musiikkilukiosta tänä keväänä valmistuva Iida-Maria Hanhikoski tähtää musiikkialalle. Hanhikoski on soittanut viulua neljävuotiaasta asti. Nykyisin viulunsoitto on ehdottomasti enemmän kuin harrastus. Koko lukion ajan Hanhikoskelle on ollut selvää se, että hän tähtää muusikoksi.

Hanhikoski kirjoitti kolmannen lukiovuoden syksyllä ruotsin ja terveystiedon, keväällä äidinkielen, englannin ja historian. Arvosanoihinsa hän on tyytyväinen. Jatko-opintoihin Hanhikoski on hakenut Helsingin konservatorioon sekä Sibelius-Akatemiaan solistipuolelle.

Helsinkiin viulunsoittoa opiskelemaan vetävät Suomen ainoan musiikkiyliopiston lisäksi myös kaupungin tarjoamat kulttuurimahdollisuudet.

– En muista aikaa, jolloin en olisi soittanut enkä osaa kuvitella, etten soittaisi, neljätoista vuotta soittanut Hanhikoski sanoo.

Viikoittain harjoitustunteja kertyy runsaasti, sillä viulisti harjoittelee joka päivä kolmesta neljään tuntia.

Soittaminen on vahva osa identiteettiä. Päiviä, jolloin viuluun ei tee mieli tarttua, tulee vain harvoin. Lukio-opinnot Hanhikoski kertoo suorittaneensa soittamisen ehdoilla. Harkinnassa oli myös, että hän siirtyisi 18 vuotta täytettyään aikuislukion puolelle suorittamaan opinnot loppuun, mutta valkolakkiin tarvittavat kurssit kasaantuivatkin kuin vahingossa kolmen lukiovuoden aikana.

Iida-Maria Hanhikoski on kulkenut kahden vuoden ajan joka toinen viikko Kaustiselta Helsinkiin Jari Valon viulutunneille. Valo toimii Radion sinfoniaorkesterin konserttimestarina.

– Menen aamulla junalla ja tulen illalla takaisin. Joskus harvoin olen jäänyt myös yöksi, jos olen esimerkiksi halunnut jäädä johonkin konserttiin.

Kymmenen vuoden päästä Hanhikoski näkee olevansa korkeakoulusta valmistunut, orkesterityötä tekevä viulisti. Opettaminenkin voisi kiinnostaa, mutta vasta uran myöhäisemmässä vaiheessa.

– Haluaisin olla täysipäiväinen muusikko, Hanhikoski sanoo.

Hän nauttii viulun ilmaisuvoimasta, uusien kappaleiden opettelusta ja myös yhdessä soittamisesta.

– Suurin syy siihen, miksi soitan viulua on se, että tykkään klassisesta musiikista. Sillä voi maalata maisemia ja synnyttää sellaisia mielikuvia, mitä ei pysty sanoin ilmaisemaan, Hanhikoski kertoo.

Hän toivoo pystyvänsä välittämään soitolla tunnetta ja mielikuvia kuulijoille.

#