sunnuntai 5.7.2020 | 19:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lapsiperheille on tarjolla karvaturpia, kulttuuria ja kiipeilyä

MATKAILU Perhonjokilaakson alueella riittää tekemistä kaikenikäisille

Satu Hotakainen
Pe 7.6.2019 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhonjokilaakso

Perho

Leikkimielisille: Kirkonkylän, Möttösen ja Oksakosken koulujen pihoilla on leikkipaikat.

Vesipedoille: Komanteen uimarannalla on pukukopit, vessa sekä tulisija eväiden valmistamiseen.

Eläinystäville: Valonpisara Hevos- ja Elämystoiminta järjestää Perhossa talutusratsastusta ja varauksesta myös ratsastustunteja. Ponien Kunkku ja Qini lisäksi tilalla asuvat myös Taika-kissa ja Pyry-koira.

Retkeilijöille: Salamajärven kansallispuistossa on useita retkeilyreittejä ja kotia eväspaikoiksi vähän väliä.

Halsua

Eläinystäville: Aasitila Sirius on pieni harrastustila Halsualla, missä lapset voivat käydä silittelemässä alpakoita, aaseja, hevosta, poneja, lampaita, vuohia, kaneja, kissoja ja koiria.

Varsinaista ohjelmaa tilalla ei ole, mutta vierailulle lapsiperheet ovat tervetulleita.

Karhulahden tilalla on tarjolla talutus-, kenttä-, uinti-, valmennus- ja maastoratsastusta.

Retkeilijöille: Töppösen luolikoksi kutsuttu suuri kivikkoalue on muinaisranta, joka on syntynyt viime jääkauden jälkeen maankohoamisen myötä. Luolikolle on opasteet Halsuan Ylikylästä. Perille johtaa pitkospuut ja alueella on tulentekopaikka, joten eväsretki onnistuu. Luolikon lähettyville pääsee autolla.

Venetjärven rannalla on kota, missä eväitä voi syödä huonommallakin säällä. Kodan viereen pääsee ajamaan autolla. Mikäli haluaa reippailla hieman pidemmästi, voi taivaltaa merkittyä reittiä pitkin Liedeksestä Lovelammen kodalle.

Kulttuurin ystäville: Halsuan kotiseutumuseo Meriläisen kylällä on kiinnostava kohde koko perheelle. Pihapiirissä on jopa 25 rakennusta ja kohdetta. Kerättyjä esineitä on yli 3000.

Veteli

Urheiluhulluille: Uudistetussa liikuntapuistossa riittää tekemistä. Liikuntapuiston yhteydessä on myös leikkipuisto, johon on tullut uusia laitteita sekä lähellä ulkokuntosalilaitteet aikuisille. Lapsia silmällä pitäessä vanhemmat voivat siis treenata itsekin. Vanhalla pesäpallokentällä on parkour-telineet.

Keskuskoulun pihalla on leikkipuisto ja Muksulan sisäpihalla pääsee testaamaan seinäkiipeilyä. Ratsastamaan hinkuvat voivat mennä kartuttamaan taitojaan Takalan tallille.

Retkeilijöille: Sulkaharjun luontopolku on kaikkiaan noin neljä kilometriä pitkä. Tieltä laavulle on 300 metriä. Laavut löytyvät myös Puusaaren kallioilta, minne on viitat urheiluautoilijoiden mökiltä, kävelymatkaa on noin 500 metriä, sekä Puukalliolta, minne johtaa noin 200 metrin pururata liikuntakeskukselta.

Vesipedoille: Uimaan pääsee Ahon uimarannalla Räyringinjärvellä on hyvä perheen pienimpien polskia. Karjalankosken uimapaikka taas on sopiva hieman isommille, uimataitoisille lapsille.

Kaustinen

Kiipeilijöille: Koulun pihalla on hyvä leikkipaikka, joka on koko kesän käytettävissä muuten paitsi Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien aikaan, jolloin leikkipaikka jää festarialueen sisään. Hieman isommille lapsille on urheilukentän kyljessä tasapainotelineitä ja hiekkakentän ja urheilukentän välissä metsässä on ulkoliikuntapuisto.

Vesipedoille: Tastulan leirintäalueella pääsee uimaan ja sieltä voivat halukkaat myös vuokrata suppilaudan käyttöönsä. Ranta on matala, ja siinä on helppo myös uimataidottomien kahlata.

Kulttuurin ystäville: Museokäyttöön avattu Kraatari on 150 vuotta vanha Wirkkalan käsityöläisperheen talo. Käy kuulostelemassa metelöikö kummitus vanhan talon vintillä vierailusi aikaan. Eväiden syöntiin sopii katettu kivimökki Kansantaiteenkeskuksen pihapiirissä. Eväiden syönnin lomassa voi tutustua Taidepuiston teoksia ja sisällä Kansantaiteenkeskuksessa voi vierailla Suomen kansansoitinmuseossa.

Ullava

Leikkimielisille: Rahkosen koulun ja Vionojan koulun pihoilla on leikkipaikat. Ullavassa pääsevät myös perheen koirajäsenet leikin ja urheilun makuun kirkonkylän kupeeseen rakennetulla agility-kentällä. Kenttä on aidattu ja valaistu ja sen ympäristössä on hyviä reittejä liikkumiseen. Alueelta löytyy myös nuotiopaikka.

Kulttuurin ystäville: Taide Vionojassa on esillä puuveistoksia, jotka voisivat olla lapsistakin mielenkiintoisia. Vanhassa pihapiirissä oleva 1700-luvulla rakennettu pohjalaistalo on alunperin siirretty Vetelin Pulkkisista Perhoon ja sieltä 1970-luvulla Ullavaan.

Retkeilijöille: Rumakivi on Ullavassa helppo retkeilypaikka. Poluilla taivaltaminen on helppoa perheen pienimmillekin. Myllykodan löytää puolestaan Myllyalangontien lähettyviltä. Ullavanjärvellä pääsee uimaan ja ongelle. Kalastamaan pääsee Norpanjärvellä ja kalastamaan sekä uimaan Korpijärvellä.

#