sunnuntai 5.7.2020 | 19:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kovamuovit kuuluvat kiertoon: Oikea lajitteluastia riippuu siitä, onko kyseessä ollut muovipakkaus vai ei

Rikkinäiset ämpärit kuuluvat muovijätteeseen, pulkat ja tiskiharjat energiajätteeseen

Satu Hotakainen
Ke 5.6.2019 klo 16:50 | päivitetty pe 11:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kruunupyy

Maailman ympäristöpäivänä 5.6. järjestettiin #Ämpäristöteko-tempaus, jolla kannustetaan kotitalouksia kierrättämään nurkissa pyörivät kovamuovit. Perhonjokilaaksolaisille lähin kierrätyspiste kampanjapäivänä oli Rani Plastin tehtaalla Teerijärvellä.

– Kampanjapäivän ulkopuolella ne kovamuovit, jotka eivät ole pakkausmateriaaleja, laitetaan energiajätteeseen, Ekoroskin asiakasneuvoja Marko Berg sanoo.

Eli hetkinen, kovasta muovista tehty ämpäri siis lykätään samaan roskakoriin muovisten elintarvikepakkausten kanssa?

– Kyllä, muoviämpäri on pakkaus. Esimerkiksi pulkka tai tiskiharja ei taas ole pakkaus, joten se menee energiajätteeseen, Berg sanoo.

Pakkausala maksaa pakkausmateriaalien keräyksen. Yksityishenkilö saa siis jättää muovipakkaukset ilmaiseksi kierrätyspisteelle. Asiakas puolestaan maksaa energiajätteen käsittelyn. Tästä syystä muovitavaran käyttötarkoituksella on lajittelun kannalta väliä, vaikka pakkaus tai esine olisi valmistettu tismalleen samanlaisesta muovista.

Energiajätteeseen päätyvä muovitavara hyödynnetään polttamalla ja siitä saadaan lämpöä ja sähköä. Tämäkin on tietenkin parempi kuin se, että muovijätteet jätettäisiin luontoon lojumaan. Kiertotalousajattelussa kuitenkin suositaan raaka-ainekierrättämistä, mikä muovipakkausten osalta toteutuu.

Sitä, mihin lajittelulaatikkoon mikin kovamuovituote pitää lykätä, ei tarvinnut Muoviteollisuus ry:n keräyskampanjapäivänä murehtia. Rani Plastin Bjölaksen tehtaalla ja Pietarsaaren torilla kotitaloudet saivat tuoda kierrätettäväksi kaikki rikkinäiset ja tarpeettomat kovamuovitavarat, oli kyse sitten pakkauksesta tai ei.

Teerijärvellä keräyspisteeseen nakattiin heti sen avauduttua muovisia kukkaruukkuja, kylpyamme, ämpäreitä ja pari säkillistä Alavetelin päiväkodilta peräisin olevia rikkinäisiä hiekkalaatikkoleluja.

Ennen muovituotteiden kierrättämistä niistä pitää irrottaa metalli- ja puuosat. Kierrätykseen päätyvä muovi olisi hyvä myös pyyhkiä tai huuhtaista vedellä.

Kampanjapäivänä kerätyt muovit kuljetetaan Lahteen Päijät-Hämeen Jätehuollon kautta Fortumille, missä muovi sulatetaan ja granuloidaan. Näin kovamuovi saadaan kiertoon ja muovirakeista voidaan tehdä uusia tuotteita.

Ekoroskin Marko Berg pohtii, että nyt on hyvä hetki tiedottaa kierrätysasioista, sillä ihmiset ovat todella kiinnostuneita lajittelemisesta ja haluavat oikeasti tietää, miten he voivat kantaa kortensa kekoon, kun yritetään estää valtamerien peittymistä muovilauttoihin ja eläinten kuolemia muovijätteen vuoksi.

Rani Plastin markkinointipäällikön Sofia Riskan mielestä on hyvä, että muovin haitoista keskustellaan avoimesti. Yrityksenä Rani Plast haluaa edistää muovin kierrätystä muutenkin kuin kampanjapäivänä.

– Valmistamamme jätepussit ovat osin tehty kierrätetystä muovista, Riska sanoo.

Yleisesti kuluttajia kannustetaan vähentämään muovin käyttöä. Siihen perustuu esimerkiksi se, että kauppakassit ovat nykyisin maksullisia. Se voi olla mahdollisesti syynä siihen, että jätepussien kysyntä on kasvanut merkittävästi.

#