sunnuntai 5.7.2020 | 19:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Frisbeegolf kasvattaa harrastajamääriä jokilaaksossa – Kangasmetsät ovat sopivia paikkoja frisbeegolfradoille

Hannes Torppa
To 6.6.2019 klo 14:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Missä paikallinen nuoriso viettää aikaa kesäiltaisin jos ei kylän raitilla? Yhden illan otoksella, heidät löytää frisbeegolfradalta. Lähdin ottamaan selvää, mistä lajissa on tarkemmin kyse, aktiivisen harrastajan Markku Uusivirran opastuksella. Uusivirta on tutustunut frisbeegolfiin jo kuusi vuotta sitten. Ystävän houkuteltua ensimmäisiin kisoihin hän jäi lajiin entistä enemmän koukkuun. Harrastuskertoja kertyy edelleen useampi viikossa.

Frisbeegolfissa on tarkoituksena saada heittoväline mahdollisimman vähillä heitoilla alkupisteeltä eli tii:ltä väylän päässä siintävään koriin. Frisbeegolf noudattelee hyvin pitkälti golfin periaatteita. Väylät ovat 50 metristä aina yli 100 metriin pitkiä. Golfin tapaan jokaisella väylällä on ihannetulos, joka hyvin usein on kolme tai neljä heittoa. Yleensä radat koostuvat 18 väylästä, mutta väylien määrä saattaa vaihdella. Golfista tutut käsitteet, kuten ”birdie”, ”par” ja ”bogey” ovat myös frisbeegolfin käyttössä ja näillä kuvataan heittojen määrää suhteessa ihannetulokseen ja lasketaan tulosta.

Yhdysvalloista 1970-luvulla kasvamaan lähtenyt laji on lähivuosina rantautunut toden teolla myös Perhonjokilaaksoon. Frisbeegolf-ratoja alueelta löytyy yhteensä neljä: Halsuan Käpylästä, Perhon Paavonkalliolta, Vetelin keskustasta ja Patanasta. Aurinkoisena kesäiltana Vetelin keskustan radalla vastaan tuli parikymmentä harrastajaa, nuorista vanhempiin. Harrastuksena frisbeegolf on varsin mukavaa kuntoilua yhdessä kavereiden kanssa ja aloittaminen ei vaadi mittavia panostuksia tai oppitunteja. Kahdella kiekolla pääsee hyvin alkuun ja kukkaron nyörejä tarvitsee venyttää muutaman kymmenen euron verran. Farkkujen ja tennareiden sijaan, kannattaa päälle pukea mukavat ulkoiluvaatteet ja esimerkiksi lenkkikengät.

– Kannattaa lähteä lähimmälle radalle kokeilemaan heittämistä. Puustoa on melko paljon kangasmetsissä, mutta sitä ei kannata turhaan pelätä, lajiin pääsee hyvin helposti sisälle, Uusivirta rohkaisee.

Kiekot kolahtelevat välillä puihin kokeneemmillakin heittäjillä ja onnistumisen kokemuksia saa lajissa hyvin nopeasti, kun avausheitot menevät väylää pitkin tai pitkä putti uppoaa koriin.

– Paikalliset kentät ovat melko samanlaisessa maastossa, mutta pieniä eroja myös löytyy. Patanassa on hieman isommat väylät, kuin Vetelin keskustassa ja Halsualla on erittäin viihtyisä kenttä, joka voisi olla aloittelevalle hyvä, kertoo Uusivirta.

Uusivirran repusta eli ”bägistä” löytyy yleensä 20 erilaista kiekkoa, joista käytössä on 5-6. Kiekkojen lisäksi varustelaukusta löytyy myös kyypakkaus, evästä, juotavaa ja pyyhe, jolla voi kuivata kosteita kiekkoja.

– Jokaisesta lajista saa välineurheilua, mutta minä olen keskittynyt siihen mitä tarvitsen, hän toteaa. Hyvin pienellä panostuksella pääsee kuitenkin alkuun, ei tällaista kokoelmaa aloittaakseen tarvitse, Uusivirta lisää.

Perhonjokilaakson Frisbeegolf ry, jonka sihteerinä Markku Uusivirta toimii, perustettiin alkuvuonna 2019 ja yhdistyksen tarkoituksena on järjestää viikkokisoja sekä edistää harrastusta alueella. Yhdistyksellä on noin 20 jäsentä ja perjantaisin järjestettävät viikkokisat ovat houkutelleet keskimäärin 30 osallistujaa. Viikkokilpailuihin ovat tervetulleita uudetkin lajin harrastajat ja niissä on mahdollisuus oppia lisää muilta heittäjiltä sekä tietysti iloita yhdessä onnistumisista.

Uusivirta on tyytyväinen, että alueella on useampi hyväkuntoinen rata, mutta enemmänkin voisi olla. Frisbeegolfratojen tekeminen vaatii ainoastaan korit, heittoalustat ja väyläopasteet. Uusivirta haluaakin rohkaista ihmisiä edistämään frisbeegolfharrastusta.

– Yleensä ratahankkeet eivät jää rahasta kiinni, vaan sopivan paikan löytämisestä ja maankäyttölupien saamisesta, pohtii Uusivirta.

Kahden tunnin, 18 väylän ja parin kilometrin kävelemisen jälkeen takana oli mukava ilta kauniissa maastossa. Kiekot kestivät hyvin paria puuosumaa ja kierroksen aikana päästiin myös tuulettamaan muutaman väylän ihannetuloksia. Nyt vain kiekot käteen ja radalle!

Frisbeegolfin pariin

Perhonjokilaakson alueella neljä frisbeegolfrataa: Halsualla Harjussa, Perhossa Paavonkalliolla, Vetelissä Patanassa sekä Puukalliolla.

Perhonjokilaakson Frisbeegolf ry perustettiin alkuvuonna 2019 edistämään harrastusta alueella.

Laji on saanut alkunsa 1970-luvulla Yhdysvalloista

#