sunnuntai 5.7.2020 | 18:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vanhat kuvat valtasivat Nikulan kylätalon –  Mummot tupruttelevat piippua ja nuoret neidot poseeraavat kaivonkannella entisaikojen otoksissa

Suuri osa näyttelyn kuvista on Margit Nikulan ja Heikki Klemin otoksia 1930–1960-luvuilta

Maija Ahonen
La 8.6.2019 klo 11:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KAUSTINEN

Mummot tupruttelevat piippua, pelimannit soittavat porraspielessä viulua ja kylän nuoret naiset ovat kokoontuneet kaivolle yhteiskuvaan. Muun muassa nämä otokset ovat esillä Kaustisella Nikulan kylätalolla, jonne on koottu kesän ajaksi kylän entisaikojen elämästä kertova valokuvanäyttely.

Suuri osa näyttelyn kuvista on Margit Nikulan ja Heikki Klemin otoksia. Muutama vuosi sitten edesmennyt Margit Nikula oli valokuvausta harrastanut kyläläinen. Heikki Klemi oli puolestaan Nikulassa lapsena asunut kyläkoulun opettajapariskunnan poika, joka vieraili kylällä aikuisena ja kuvasi nikulalaisten elämää. Molempien ottamia valokuvia on säilynyt paljon.

Esillä olevien Klemin ja Nikulan kuvien ajankaari lähtee 1930-luvulta ja jatkuu 1960-luvulle. Lisäksi näyttelyssä on vielä aikaisempaakin materiaalia, sillä näyttelyssä on mukana myös koulukuvia, joista vanhimmat ovat tiettävästi 1920-luvulta.

– Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun koulutoiminta vuonna 1969 Nikulassa loppui, kertoo näyttelyn järjestäneen Nikulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Rut Mäki-Petäjä.

Mäki-Petäjä kertoo, että ajatus oman kylän näyttelystä heräsi kolme vuotta sitten. Tuolloin ilmoille heitettiin idea valokuvanäyttelystä, jossa olisi esillä juuri vanhoja koulukuvia.

Kun kaappien kätköissä olevia valokuvia alettiin käydä läpi, välillä meinasi iskeä valinnanvaikeus, sillä hyvää materiaalia löytyi runsaasti. Niinpä näyttely laajeni koulukuvista muihinkin kylän elämää kuvaaviin otoksiin.

Näyttelyä varten vanhoista valokuvista on tehty nelisenkymmentä suurennosta. Kuvien käsittelystä ja teettämisestä on vastannut Arto Kuorikoski.

Seinälle ripustettujen suurennosten lisäksi valokuvia on selattavana myös vanhoissa albumeissa.

Mäki-Petäjä uskoo, että kyläläisten vinteillä on vielä paljon vanhoja valokuvia, jotka eivät koskaan ole olleet missään nähtävillä. Hän toivookin, että nyt pystytetty näyttely innostaisi kyläläisiä kaivamaan omia kaappejaan. Mäki-Petäjä suunnitteleekin jo uutta näyttelyä.

– Ei ehkä vielä ensi kesänä, mutta seuraavana.

Kaikista esillä olevista valokuvista ei ole olemassa tarkempia tunnistetietoja. Jos näyttelyvieraat tunnistavat valokuvissa esiintyviä henkilöitä, paikkoja ja tapahtumia, heidän toivotaan kirjaavan ne ylös kylätalolla olevaan vihkoon.

Näyttelyn avajaisia vietetään Nikulassa tänään lauantaina 8.6. Avajaisten lisäksi ohjelmassa on Kaustisen kylillä tänä vuonna kiertävän keskustelusarjan kolmas kokoontuminen.

Valokuvanäyttely ja keskustelutilaisuus ovat osa valtakunnallista Avoimet kylät -päivää, jonka tarkoituksena on nostaa esille kylätoimintaa eri puolilla Suomea. Tänä vuonna tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan omalla ohjelmallaan yli 600 kylää.

Nikulan kyläyhdistys osallistuu valtakunnalliseen teemapäivään nyt toista kertaa. Viime vuonna oli järjestetty pihakirppis, joka osui alunperin vahingossa samalle päivälle teemapäivän kanssa.

Tänä vuonna ohjelma järjestettiin varta vasten teemapäivälle.

– Hyvä, että kyliä nostetaan esille valtakunnallisesti, sanoo Mäki-Petäjä.

Mäki-Petäjän mukaan Nikulassa järjestetään vuoden aikana säännöllisiä tapahtumia, kuten kinkerit, laskiaisrieha, pääsiäiskokko, jokin kesätapahtuma ja joulupuuro. Talvisin kylätalolla kokoontuu kansalaisopiston käsityöpiiri ja kesäisin 4H:n kerho. Talouksia kylällä on noin 80.

#