sunnuntai 5.7.2020 | 20:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Riehaannu rytmistä ja päästä sisäinen tanhupetosi irti – Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla musiikista nautitaan kaikilla aisteilla

Satu Hotakainen
Ti 11.6.2019 klo 16:03 | päivitetty ti 17:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustinen

Musiikki on parhaillaan elämys, nautinto joka kutittelee muitakin aisteja kuin kuuloa. Rytmi tuntuu sykkeenä vatsassa saakka ja saa liikkumaan, joko sovittujen sääntöjen mukaan yökatrillissa tai ihan omalla tyylillä vaikkapa terapeuttisen ja suggestiivisen rituaalimusiikin tahtiin, jota gnawa-kulttuurin edustajat Kaustisella soittavat.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla varsinainen kaikkien aistien teemapäivä "Tunne musiikki" on keskiviikkona, jolloin musiikin kokemisesta tehdään mahdollisimman esteetöntä esimerkiksi tulkkaamalla konsertteja viittomakielelle.

Teemapäivän iltana esiintyy viittomakielinen rap-artisti Signmark ravintola Mondossa ja sen jälkeen Kalevauva.fi -yhtyeen keskustelupalstoilta ammennetuista lyriikoista on tarjolla myös viittomakielinen tulkkaus.

Festivaalien ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki sanoo, että he jotka eivät kuule musiikkia, voivat kuitenkin tuntea rytmin.

– Se tarkoittaa myös sitä, että Signmarkin ohjelmisto ja VisualVoice-yhtyeen musiikki on hyvin bassovoittoista, Anne-Mari Hakamäki sanoo.

Musiikkia ja viittomakieltä yhdistävä kokoonpano tarjoilee festariyleisölle auditiivisen kokemuksen lisäksi visuaalisen ja äänen kautta välittyvän tuntoaistikokemuksen.

Useat tanssiryhmät tuovat Kaustiselle silmäniloa ja erilaisissa tanssiworkshopeissa pääsee itsekin halutessaan kokemaan tanssinriemua. Kansantaiteenkeskuksen Kallio-klubilla muun muassa pidetään kehorytmiikkaan keskittyvä Body percussio -workshop. Maanantaina puolestaan pidetään tanssityöpaja, jossa lähestytään tanssia ja liikkumista improvisaation kautta, katsotaan miten keho lähtee tanssimaan kun antaa rytmin ja musiikin viedä.

– Tanssityöpajoihin ja muihinkin workshoppeihin kannattaa lähteä rohkeasti mukaan, vaikkei aiempaa kokemusta asiasta olisikaan. Todella monen tanssiharrastaminen ja soittoharrastus on saanut alkunsa Kaustiselta, Hakamäki kannustaa.

Rytmi tulee esiin myös Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeeman "Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa" kautta. Ulkomaisia esiintyjä saapuu Kaustiselle muun muassa Marokosta, Argentiinasta, Kuubasta, Italiasta, Britanniasta ja Venäjältä.

– Silloin kun rytmi-teema lyötiin lukkoon, halusimme nimenomaan miettiä rytmiä jonkin muun ajatuksen kuin pelkän rumpumusiikin kautta, Hakamäki sanoo.

Hän lisää, että kaustislaisessa viulunsoitossahan rytmi on poljentoa, jossa jousta puntitetaan eli aksentoidaan. Esiin nousi myös ajatus elämänrytmistä ja sykkeestä sekä maailman erilaisista rytmikäsityksistä. Pohdintaa erilaisista rytmeistä pyrittiin esiintyjiä valikoidessa myös liittämään kansainvälisiin ryhmiin.

– Crying Uncle Bluegrass Band on nuorten miesten kokoonpano ja heillä on aivan armoton svengi, Hakamäki sanoo.

Hän toteaa, että myös marokkolaisella Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou -yhtyeellä on soitossaan erityinen poljento, joka vie afrikanislamilaista musiikkia eteenpäin.

Olena Uutai puolestaan Hakamäen mukaan tarjoilee musiikissaan mielikuvia selkeästä luontoyhteydestä ja edustaa siten vastapainoa monelle tutummaksi tulleelle hektiselle, kaupungistuneelle elämänrytmille.

– Shamanistinen on ehkä turhan voimakas sana, mutta hänen luomastaan äänimaisemasta voi kuulla, kuinka ihminen on osa luonnon kiertokulkua.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlia vietetään 8.–14. heinäkuuta.

#