sunnuntai 5.7.2020 | 20:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Perhossa Jängän kylälle avustusta jätevesijärjestelmien tekoon kunnalta

Sanni Aho
Ke 12.6.2019 klo 14:50 | päivitetty ke 14:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhon kunnanhallitus käytti otto-oikeutta teknisen lautakunnan 14. toukokuuta tekemästä päätöksestä. Lautakunta oli myöntänyt korkeintaan 3000 euroa avustusta Jängän kyläläisille jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentamiseksi, josta kuitteja vastaan korvataan 80 prosenttia kuluista. Kunnanhallitus nosti kuitenkin avustussumman ylärajaa 5000 euroon.

Alueella on seitsemän vakituista asuntoa ja viisi loma-asuntoa. Kylä on Perhon pohjavesiottamon suoja-aluetta.

Kunnanjohtaja Lauri Laajala kertoo puhuneensa viidestä tuhannesta eurosta kyläläisille järjestetyssä kuulemistilaisuudessa ja siksi summaa nostettiin.

Tarkoitus on, että iäkkäiden asukkaiden jätevesijärjestelmät uusitaan vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Viemäröinti ja oman puhdistamon tekeminen Jängälle olisi kuitenkin kallista. Tarkoituksena on, että kyläyhdistys tekee yhteishankinnan umpisäiliöistä. Niiden tyhjentämisestä ja huollosta sen sijaan vastaavat rakentamiskulujen jälkeen kyläläiset.

– Tämä oli sovittu kyläläisten kanssa. Kyse ei ole epäluottamuslauseesta tekniselle lautakunnalle, sanoo Laajala.

Perho aikoo hakea korotusta harkinnanvaraisiin valtionosuuksiin. Asia tulee käsiteltäväksi elokuun valtuustossa ja kunta on haastavassa taloudellisessa tilanteessa. Parhaillaan tehtävässä talousarviossa haetaan noin viiden prosentin säästöjä jokaiselta osastolta, eli kunta pyrkii pääsevänsä luvuissa vuoden 2017 tilinpäätöksen tasolle.

Kunnan rakennusjärjestyksen muutosta käynnistellään ja tästä tehdään osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Hallitus nimesi edustajia eri toimielimiin. Uusina Keski-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen valittiin elokuussa aloittava rehtori Pasi Oikarinen ja varalle sivistys-hallintojohtaja Mervi Pääkkö. Oikarinen ja Pääkkö ovat myös Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän toisen asteen yhteistyöryhmässä.

Suomenselän Lentokenttä Oy:n yhtiökokousedustajaksi ja hallituksen edustajaksi valittiin Matti Louhula ja hänen varaedustajakseen Väinö Syrjälä.

Lisäksi Kasenetin ja Jyta omaisuuden yhtiökokousedustajaksi valittiin Lauri Laajala ja varajäseneksi hänelle Sarita Kirvesmäki.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle määräalan myymistä Taipaleenhaaralta. Salmela haluaa alostaa 3760 neliön alueen yrityksen nykyisen hallinsa vierestä. 3760 neliön alan kauppahinnaksi puustoineen esitetään 3719 euroa.

#