torstai 12.12.2019 | 18:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Metkutus täytti odotukset Miljoonaraveissa – Vaikka Juha-Matti Paavolan ja Teija Lampelan omistamalla Metkutuksella on takana on 320 kilpailua, se ei paina missään

Keijo Maliniemi Perhonjokilaakso
Ma 1.7.2019 klo 11:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

HALSUA

Miljoonaravien päälähtö, Halsuan kunnan Miljoonamaraton, oli Metkutuksen täydellistä näytöstä.

Juha-Matti Paavolan valmennettava lähti 60 metrin takamatkalta, mutta eteni jo avauskierroksen lopussa toiselle radalle ilman vetoapua.

Varsinainen isku alkoi päätöskierroksen alussa. Tuulta halkonut Jyllätys ei pystynyt vastaamaan, ja Metkutus lipui helppoon voittoon ajalla 27,4/3180m.

Jyllätys piti kakkosijan ennen Hilun Ihmettä ja Wauhtia.

– Metkutus otti viimeisessä kurvissa pienen laukan, mutta antoi sen nopeasti alas, ja piti kaverit helposti takanaan. Ori on varmistunut iän myötä, eikä laukkoja tarvitse enää pahemmin jännitellä, Juha-Matti Paavola jutteli.

Monikertaisen kuninkuusravikävijä kilpailija kilpailee viimeistä kauttaan.

– Monta kertaa on raveihin lähdetty, mutta aina on Metkutus työnsä hoitanut. Sillä on ihmeellinen kilpailupää, eikä se ota nokkiinsa oikein mistään. Halsualla me ei ole onnistuttu aikaisemmin voittamaan. Kakkosia ja kolmosia on kyllä tullut. Hevosen ehdoilla mennään. Kuninkuusraveihin voidaan lähteä, mutta voidaan olla lähtemättäkin, Juha-Natti Paavola pohti.

Esko Rauhalan omistama Sahara Rouge säväytti väkevällä loppukirillään lämminveristen kovimmassa lähdössä.

Janne Rauhalan ajokki lähti 20 metrin takamatkalta ja jäi seitsemänteen pariin ulos, mistä se aloitti nousunsa 1200 metriä ennen maalia.

Ruuna jatkoi vahvaa menoaan maaliin saakka ja puristi maaliin varmana voittajana ajalla 15,7/2120m.

Defrag Am tsemppasi keulasta kakkoseksi.

– Sahara Rougella oli jokin virus, mistä toipuminen vei vuoden. Nyt hevonen on hyvällä mallilla. Viimeisessä kurvissa oli hankala paikka, kun edessä juossut hevonen hiljensi. Onneksi ehdittiin kääntää neljännelle radalla. Lopun Sahara Rouge tuli hyvin, Janne Rauhala myhäili.

Illan T4-peli käynnistyi jättiyllätyksellä, kun Panu Ahonen kannusti lähtönsä toiseksi vähiten pelatun hevosen Suutarin Tytön ensimmäisenä maalinjalle.

Kolmas T4-kohde sujui alusta loppuun Minttu Mäkisen valmentaman ja Niko Jokelan ohjastaman Adeleen komennossa.

– Adelee on ollut viime starteissa epäonninen, eikä tulosrivi kerro totuutta sen kunnosta. Kuiva keli ja hyvä lähtöpaikka suosivat meitä, ja taktiikka oli jo etukäteen selvä. Keulaan ja kukat, Niko Jokela sanoi.

Suosikki Amorcito juuttui matkalla pussiin, mutta terävä loppuveto kantoi vielä hopealle. Laura Kinnusen Nice My Sin oli umpirehti kolmas.

Hannu Hietasen ohjastama, valmentama ja omistama Cubus oli illan pelatuin Toto4-hevonen, eikä suotta.

Se piti sisäradalta johtopaikan ja hallitsi toista T4-kohdetta mielin määrin.

Veli-Erkki Paavolan valmentama Novan Voitto oli kylmäveristen kakkossarjan paras.

Kaustisen ori lähti 20 metrin takamatkalta, mutta pääsi jo ensimmäisessä kaarteessa keulaan.

I.P. Muskotti yritti viimeisessä kaarteessa yllättää kovalla spurtilla suosikin, mutta Novan Voitto vastasi ja karkasi 21,0-lopetuksessa omille teilleen. Päivän Pokeri ylitti maalinjan toisena ja lopussa hieman kangistunut I.P. Muskotti kolmantena.

Ykkössija oli Petri Lahti-Luopan ja Jätehuolto Niemelä Oy:n omistamalle Novan Voitolle uran 12.

– Novan Voitto teki oikein hyvän esityksen ja voitti 21-lopetuksessa helposti. Olisin ajanut mielelläni selästä, mutta ori lähti kovaa ja painui keulaan. I.P. Muskotti tuli viimeisessä kaarteessa vauhdilla rinnalle, mutta Novan Voitto ehti vastaamaan. Loppu oli enää voiton varmistelua, Veli-Erkki Paavola myhäili.

Täysosuma oli Veli-Erkki Paavolalle illan toinen, sillä hän oli jo ehtinyt voittaa illan toisen troikkalähdön Susanna Peunan ja Jari Suvannon omistamalla River's Lastchancella

– Pelkäsin vähän kaarteita. River's Lastchancella on ollut niissä joskus ongelmia, mutta kaikki sujui tänään hyvin, ja ruuna voitti varmasti, Veli-Erkki Paavola kiitteli Pirjo Miettusen valmennettavaa.

Nuorten sarjan ykkönen oli Hannu Hietasen ohjastama ja Petri Klemolan valmentama Salaliitto. Se otti 2000 euron ykkösrahat johtopaikalta.

Veli-Erkki Paavolan tallin Weeti kiri vauhdikkaasti toiseksi.

Lämminveristen montélähdön voittoon kurkotti Karoliina Sinkkilän ratsastama Zelle's Escalade.

Susanne Klemola siivitti Evin kolmanneksi.

Timo ja Pekka Salmelalla on kyky tehdä voittajia. Veljesten uusin taidonnäyte on 3-vuotias tamma Let's Go Legacy, joka vauhditti uransa avauskilpailua alusta loppuun.

– Let's Go Legacy on ollut varsasta asti varma suorittaja. Se ravaa hyvin, eikä kohella. Jos tarvetta olisi ollut, se olisi pystynyt lopussa parempaankin, Timo Salmela totesi.

Kylmäveristen alokassarja päättyi veteliläisen Jussi Pohjoismäen valmentaman Toiskan Mamselin voitonjuhliin.

Tapio Torppa karautti sisäradalta lähteneen tamman johtopaikalle, missä se määräsi tahdin maaliin saakka

– Toiskan Mamseli paikkasi Seinäjoella hyvin laukkansa ja oli tänään vielä astetta parempi. Teimme sille pieniä varustemuutoksia. Otimme sekin pois ja laitoimme korvia enemmän kiinni. Toiskan Mamseli tuntui lämmittelyssä hyvältä. Tiesin, että tamma lähtee lujaa, ja sillä on hyvä paikka pärjätä, Tapio Torppa kertoi.

Halsuan kunta palkitsee vuosittain pitäjän parhaan hevosen. Vuoden 2018 parhaana palkittiin Miljoonaravien yhteydessä Elsa Kanalan omistama Jetsu.

Katso Perhonjokilaakson kuvagalleria Miljoonraveista >>>

#