keskiviikko 3.6.2020 | 05:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Muisto vain jää" raikasi Vetelissä – Yhden keikan kokoisen paluun tehneellä Jouko Saarella on yksi vinkki Cheekille

Maija Ahonen
Su 7.7.2019 klo 11:13 | päivitetty su 13:17

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vetelin markkinapäivä huipentui lauantai-iltana Harjutorilla järjestettyyn Raivaajarockiin.

Tapahtuman pääesiintyjäksi oli houkuteltu räyrinkiläislähtöinen Jouko Saari, joka muistetaan eritoten 1960- ja 1970-luvulla keikkailleesta Jouko ja Kosti -duosta. Veljesparin toinen puoli Kosti Saari kuoli vuonna 2004.

Viime vuosina Jouko Saari on laulanut ja soittanut enää omaksi ilokseen, joten Raivaajarock merkitsi Saarelle yhden keikan verran paluuta esiintymislavoille. Karaokea mies kertoo harrastavansa lauluääntä huoltaakseen ja ylläpitääkseen.

Vaikka Saari ei ole enää viime vuosina keikkaillut, päätti hän näyttää Vetelin kunnan keikkapyynnölle vihreää valoa.

– Ajattelin, että miksipäs ei, kun yhtyekin saatiin kasaan.

Raivaajarockissa Jouko Saaren yhtyeessä soittivat Joukon veli Jukka Saari, serkku Juha Saari ja Juhan poika Antti Saari. Saaret treenasivat Räyringissä perjantaina ja lauantaina. Vaikka miehet eivät olleet juuri tällä kokoonpanolla esiintyneet koskaan, musiikkimiehiltä löytyi yhteinen sävel lopulta helposti.

Kuullaanko Jouko Saaren yhtyettä myös jatkossa?

– Nyt olemme sopineet vain tästä yhdestä keikasta. Jokaisella on kuitenkin omat menonsa.

Jo pitkään julkisuudesta pois ollut Jouko Saari asuu itse pääkaupunkiseudulla, jossa hän työskenteli musiikkiuransa jälkeen linja-autonkuljettajana eläkepäiville saakka.

– Cheekinkin kannattaa ryhtyä bussikuskiksi, jos haluaa olla rauhassa, Saari vinkkaa naurahtaen.

Harjutorilla Jouko Saaren yhtye soitti Joukon ja Kostin tunnetuksi tekemiä hittejä. Illan odotetuimpiin lauluihin kuului muun muassa Muisto vain jää, jonka tuntevat myös nuoremmat ikäluokat. Lopulta Saaret esittivätkin sen kahdesti, oman keikkansa alussa ja lopussa. Kappaleesta esitti oman tulkintansa myös tapahtumassa ensimmäisenä esiintynyt Suburban String Band.

Bluegrassia soittaneen Suburban String Bandin jäsenet ovat nimensä mukaisesti pääasiassa pääkaupunkiseudun pientaloalueilta ja soittavat kielisoittimia. Yhtyeen linkin Veteliin muodostaa paikkakunnalta kotoisin oleva Pekka Lampi, joka soittaa bändissä kitaraa ja laulaa.

– Olen ollut 40 vuotta tilapäisesti Helsingissä, nauratti Lampi kotipitäjänsä yleisöä.

Lisäksi tapahtumassa esiintyi kansanmusiikin pohjalle musiikkinsa rakentava ja rajoja rikkova Teho-duo. Se koostuu puolestaan veteliläislähtöisestä Tero Hyväluomasta ja Kaustiselta kotoisin olevasta Esko Järvelästä. Nuoren sukupolven ammattimuusikot toimivat freelancereina ja kumpikin soittaa useissa eri kokoonpanoissa keikkaillen paljon myös ulkomailla.

Vaikka Raivaajarock keräsi Harjutorille kaikenikäistä yleisöä, tapahtuma oli saanut erityisesti liikkeelle ikäluokat, jotka ovat kuunnelleet Joukoa ja Kostia omassa nuoruudessaan.

Paikalle oli saapunut muun muassa perholainen Tapio Peltokangas, joka muisteli käyneensä kuuntelemassa Joukoa ja Kostia Kaustisen Kalliopaviljongilla 1960- ja 1970-lukujen taitteessa nuorena rippikoulun käyneenä poikana. Tuolloin matkaan oli lähdetty Peltokankaalta Patovistin Tellervon taksilla yhdessä sisaren, naapurintytön ja kahden serkun kanssa. Aivan itsestään selvää suosikkilaulajien keikalle pääsy ei kuitenkaan ollut.

– Isä antoi taksirahat sitä vastaan, että pestiin navetta, Peltokangas muisteli naurahtaen.

#