torstai 12.12.2019 | 18:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Chief Orlando heilutti tahtipuikkoa Festivaaliajossa

Keijo Maliniemi Perhonjokilaakso
Su 7.7.2019 klo 20:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustisen Toto75-kierroksen päälähtönä ajetusta Festivaali-ajosta odotettiin Chief Orlandon ja Next Directionin kaksinkamppailua, mutta sitä ei nähty.

Santtu Raitalan ohjastama Chief Orlando oli alusta lähtien ylitse muiden. Se painui ensimmäisessä kaarteessa johtopaikalle, veti hurjalla tahdilla ja oli murskaavan ylivoimainen.

Chief Orlando sai ykkössijastaan 10 000 euroa ajalla 10,4a/1609m, mikä on Nikulan radan uusi ennätys. Edellinen ennätys 11,2a oli Briso Rodeolla ja seitsemän vuoden takaa.

Suosikki Next Direction otti alun varovasti ja pakitti hännille, mutta vahva loppuveto nosti sen vielä hopealle.

Iikka Nurmosen mukaan ulkoradat olivat sisäratoja huonommassa kunnossa, eikä hän halunnut sen takia panostaa alkuun.

Santtu Raitalan mukaan Chief Orlandon oli valtavan hyvä ja meni kymppiä tosi helposti, vaikka sillä oli pieniä varustemurheita.

– Chief Orlando kopsi jaloillaan kärryn kahveleihin ja pysyi sen takia tosi innokkaana. En olisi itse välttämättä halunnut ajaa yhtä välipuolikasta noin kovaa, mutta hevonen tunsi omat voimansa paremmin. On pelottavaa sanoa, että sille jäi varaakin, Santtu Raitala myhäili.

Norjassa syntyneen Chief Orlandon omistavat Kari Ala-Röyskö ja Esa Himanen, ja sitä valmentaa Tapio Mäki-Tulokas.

Chief Orlando ja Next Direction starttaavat seuraavan kerran kahden viikon kuluttua St. Michel-ajossa.

– Tällaiset esitys saa tunteet pintaan. Chief Orlando ei ole tehnyt meillä ollessaan oikeastaan yhtään huonoa starttia. Sanoinkin tuossa jo viikolla hoitajalle, kun tulin sitä ajamasta, että meillä on lauantaina aika hyvä hevonen. Pyritään pitämään se tällaisena, ettei tehdä ennen Mikkeliä asioita ainakaan kauheasti väärin, voitosta selvästi liikuttunut valmentaja kommentoi.

Kylmäveristen kovimman lähdön vei nimiinsä Hannu Hietasen ohjastama ja valmentama Joriini.

Se tarkkaili kärkihevosten vauhdin pitoa neljännessä parissa ulkona ja aloitti hyökkäyksensä viimeisellä takasuoralla.

Ori kiersi viimeisen kaarteen neljättä rataa ja kurkotti malin tuntumassa kärkeen.

Voittajalle vetoapua tarjonnut Metkutus oli hyvä kakkonen, ja matkavauhdista vastannut Wauhti toinen.

– Joriini ei ole ennen juossut näin pitkää matkaa, enkä halunnut lähteä ensimmäisenä vetämään kolmannen radan jonoa. Se oli kyllä oikea ratkaisu, ja Joriini tuli hyvin lopun, Hannu Hietanen totesi.

Kati Lindsbergin valmennukseen viime syksynä tullut Batman Godiva avasi Suomen uransa vakuuttavalla voitolla.

Se haki avauspuolikkaan täyttyessä johtopaikan ja karkasi siitä 10,5-lopetuksessa ylivoimaiseen voittoon ajalla 12,7a/2100.

Hannu Torvinen ajoi Erkki Rantakankaan ja Janne Kujalan omistamaa oria.

Santtu Raitala oli päivän ohjastajanimi kolmella täysosumallaan. Chief Orlandon ohella kunniakierrokselle kaarsivat Antti Ojanperän valmentamat Kevin Tähti ja Raggari.

Pesiskimpan Kevin Tähti näytti voimansa vaativalla kolmella tonnilla. Reima Kuislan omistama Raggari juuttui alussa ulkoradoille mutta kierteli lopussa varmaan voittoon mainiolla ajalla 22,5a/1609m.

Kaustisen T75-kierros käynnistyi jättiyllätyksellä, kun Esa Holopainen kiidätti lähdön vähiten pelattuihin kuuluvan Svartsjöfaxin ensimmäisenä maaliin. Sitä oli pelattu vain 0,46 prosenttia lähdön merkeistä.

Päivän muita T75-voittajia olivat Tuoma Pakkasen tallin Amorce Savage ja Ari Moilasen ohjastama Conny Sisu.

Amorce Savage juuttui matkalla kolmanteen pariin pussiin, mutta kiri tilaa saatuaan tervästi ykköseksi

Conny Sisu veti T75-pelin päätöskohdetta reippaalla tahdilla ja voitti loistavalla ajalla 14,2a/3100m.

Nuorille ohjastajille suunnatusta Salamakypärät-lähdöstä tärähti täysi potti kaustislaisen Erkki Lapin talliin.

Arna Ruohomäen ajama Pica-Pica Oak hallitsi Kaustisen osalähtöä varmasti johtopaikalta.

Iivari Nurmisen vauhdittama Amorcito spurttasi neljännestä sisäparista tervästi toiseksi ja täydensi kotiradan miehen juhlat.

– Pica-Pica Oak teki Härmässä vahvan juoksun, ja päätin jo etukäteen, että ajan keulasta, jos sinne pääsen. Pica-Pica Oak meni siinä koko ajan hyvällä paineella, ja minulla oli luottavainen olo, että tamma hoitaa hommansa loppuun asti, Arna Ruohomäki sanaili.

Porilainen Arna Ruohomäki on Kaustisen Raviopiston kasvatteja.

– Tämä oli hieno nostalginen voitto. Varsinkin, kun se tuli vähän niin kuin vanhoilla kotikunnailla. Olin täällä aikanaan koulussa, ja Erkki oli silloin vuotta ylemmällä luokalla

Erkki Lappi seurasi tyytyväisenä valmennettaviensa otteita.

– Pica-Pica Oak oli talvella tasapaksu, mutta paransi, kun sai startin alle ja jo eilen harjoituksissa hyvä. Pica-Pica Oak ja Amorcito ovat kilpailleet kolme kertaa samassa lähdössä. Joka kerta ne ovat napanneet kaksoisvoiton. Pitää alkaakin ilmoittaa kaksikkoa isopalkintoisiin lähtöihin, niin tulee tienestiä.

#