keskiviikko 3.6.2020 | 05:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tastulan lomakylässä vietettiin 50-vuotisjuhlaa: kaikki sai alkunsa kansanmusiikkijuhlista

Yksityinen lomakylä on ollut Peltoniemien toimintaa alusta saakka.

Hannes Torppa
Su 7.7.2019 klo 21:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KAUSTINEN

Vuonna 1968 ensimmäistä kertaa järjestetyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlat saivat Heimo ja Helena Peltoniemen pohtimaan, että Tastulanjärven rannalle voisi järjestää majoituspaikkoja telttaileville festivaalivieraille. Seuraavan kesän festivaaleja varten päästiin sopimukseen kunnan kanssa ja näin sai alkunsa Tastulan leirintäalue.

Festivaaliviikkoa edeltävänä sunnuntaina 7.7. Tastulassa vietettiin lomakylän 50-vuotisjuhlaa. Heimon ja Helenan pojanpojan Vesa Peltoniemen nykyään pyörittämä lomakylä on vuosien saatossa kasvanut yhdestä kioskista ja telttapaikoista lähes 20 rakennuksen aktiiviseksi lomakyläksi. 1970-luvun alussa leirintäaluetta lähdettiin rakentamaan uimarannan kunnostamisella ja pienten mökkien rakentamisella, joita oli pihassa parhaillaan kahdeksan. Nykyinen kahvilarakennus valmistui vuonna 1982 ja yritys siirtyi Vesan nimiin kolme vuotta tämän jälkeen.

Tastulan leirintäalue oli pitkään pelkästään kesämajoitusta varten, kunnes vuonna 2004 rakennettiin ensimmäinen loma-asunto.

– Samaan aikaan nimi muutettiin Tastulan lomakyläksi ja toiminnasta alkoi tulla ympärivuotista, Vesa Peltoniemi kertoo.

Tänä juhannuksena tuli valmiiksi uusin loma-asunto Viljami, joka viittaa kaustislaiseen pelimanniin Viljami Niittykoskeen. Majoitustoiminnan lisäksi lomakylässä on nykyään paljon erilaisia aktiviteetteja lomailijoille ja myös paikallisille vieraille: suppailua, minigolfia ja erilaisia pallopelejä. Juhlapäivän tapahtumassa lapsille järjestettiin muun muassa polkuautokilpailu.

Lomakylä elää hyvin paljon alueella järjestettävistä tapahtumista, mutta myös työssäkävijät ovat löytäneet Tastulasta majoituspaikan.

– Turismiin ja markkinointiin pitäisi jatkossa panostaa vielä enemmän, se on nuorempien vahvuus, Peltoniemi pohtii.

Nuoremmilla Vesa viittaa hänen vanhimpaan tyttäreen Nuppuun ja hänen puolisoon Mikko Laaksoseen. He ovat tänä kesänä vastuussa kahvilatoiminnasta, lomakylän markkinoinnista sekä oheistoiminnasta. Nuppu opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa liiketaloutta, painottuen yrittäjyyteen ja tiimijohtamiseen. Lomakylässä hän on päässyt soveltamaan koulunpenkillä opittuja taitoja.

– Nuppu on tuonut lomakylän työntekijöille työkaluja, jotka ovat yksinkertaistaneet monia asioita, Vesa ja Mikko kehuvat.

Laaksoset ovat vastanneet kahvilan ja markkinoinnin lisäksi myös kesätyöntekijöiden rekrytoinnista ja ohjauksesta. Esimerkiksi joka maanantaina käydää dialogi-keskustelu työntekijöiden kanssa, jossa käydään läpi kuulumisia sekä kehityskohteita tulevalle viikolla.

– Suora, avoin ja toisia kunnioittava dialogi työntekijöiden ja työnantajan välillä on äärimmäisen tärkeää, Nuppu avaa. Sen pohjalta tiedämme paremmin mihin panostamme ja mitä lähdemme kehittämään, hän jatkaa.

Ensi syksynä Mikko aloittaa Tampereella samat opinnot.

Tastulan leirintäalue sai alkunsa Peltoniemen pariskunnan yhteisenä projektina ja sitä se on tänäkin päivänä. Jokainen perheenjäsen osallistuu toiminnan kehittämiseen omien vahvuuksien kautta. Omistautumista lomakylälle kertoo hyvin se, että Vesa ja Anne Peltoniemen häitä vietettiin vuonna 1995 toukokuussa, jotta ne eivät menisi sesongin päälle.

#