torstai 12.12.2019 | 18:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Vuorokauteen Pyreneillä rogainingin MM-kisoissa kuului 85 kilometriä juoksua, 7500 metriä nousua sekä hukkunut kompassi

Anne Polso ja Tanja Rannila suunnistivat Espanjan vuoristossa rogainingin MM-hopeaa naisten veteraanisarjassa

Sanni Aho Perhonjokilaakso
Ti 30.7.2019 klo 13:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vetelin Urheilijoiden Anne Polso ja Tanja Rannila ovat hurahtaneet rogaining-suunnistukseen ja osallistuivat viikonloppuna Espanjan Pyreneillä järjestettyyn lajin MM-kilpailuun naisten veteraanisarjassa.

Sarjaan osallistui 17 joukkuetta ympäri maailman. Kaikkiaan kilpailussa oli 800 osallistujaa.

Kisan startti oli lauantaina puoliltapäivin. Kolmisen tuntia ennen lähtöä kilpailijat saivat käsiinsä rastikartan ja saivat suunnitella reittiä.

– Silloin salamoi ja ukkosti vuorilla. Usein reittejä suunnitellaan piha-alueella, mutta nyt kaikki kilpailijat tukkivat kisakeskuksen telttaan sateensuojaan. Kisanjärjestäjä kehoitti, että myrskyn vuoksi ei ensimmäiseksi kannata suunnata vuorille rasteja hakemaan, kertoo Polso.

Matkaan lähdettiin sateessa, mutta ukkosmyrsky oli laantunut. Sadekin lakkasi illansuussa.

– Vuorilla olikin jo aika lämmin ja rinteissä tuli hiki.

Polson ja Rannilan vahvuus rogainingissa on reitin suunnittelu. He keskittyivät hakemaan rasteja, joiden pistemäärä on iso ja reitin varrelta haetaan lisäksi pienemmän pistemäärän rasteja.

Yöllä pari kävi täydentämässä eväitä ja vaihtamassa tarvikkeita kisakeskuksessa. Sen jälkeen Team Iida Finland suuntasi vuoristoon.

– Tähtitaivas näkyi mahtavan kirkaana, mutta tuli julma tuuli. Se oli puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa. Myrsky toi haastetta nousuun ja isosta kartasta oli pidettävä tosissaan kiinni, Polso kertoo.

Vuoriston kylmyys yllätti. Mittari painui jopa kuuden lämpöasteen kieppeille. Pieni tauko oli vuoristossa pidettävä järjestäjien lämmittämässä vuoristomajassa, jossa kuuma keitto sulatti suunnistajat.

Varusteista sauvat olivat Polson mukaan melkein pakolliset. Ne toivat vauhtia jyrkkiin nousuihin ja tukea laskuihin.

Sää vaihtui vuorilta laskeutuessa rajusti ja maalissa sunnuntaina puoliltapäivin oli 30 asteen helle.

– Reittisuunnitelmaan olimme tyytyväisiä ja välillä jäi vain 4–5 rastia hakematta.

Kommelluksitta Anne ja Tanja eivät reissusta selvinneet. Heti ensimmäisten tuntien aikana Tanjan kompassi tippui välille ja jyrkillä vuorilla he kadottivat toisensa hetkeksi.

Koko kartan rastien pistemäärä oli 540 pistettä ja Team Iida Finland keräsi 243 pistettä. Pistemäärällä irtosi MM-hopea. Eroa voittaneeseen venäläiseen SPLAV-joukkueeseen oli 53 pistettä, jotka olisi saanut kurottua kiinni hakemalla kaikki rastit. Voittajajoukkueelle MM-kulta oli jo kuudes.

Elokuun lopussa järjestettävään rogainingin SM-kilpailuun Polso ja Rannila eivät aio osallistua, vaikka SM-voittoja on taskussa jo kaksi. Alustavasti jää myös väliin ensi vuonna Yhdysvalloissa järjestettävä MM-kilpailu, joka järjestetään turhan helteisellä alueella.

24 tunnin kilpailu on fyysisesti ja henkisesti rasittava, mutta koukuttava.

– Kyllä siinä matkan aikana tulee heikkoja hetkiä ja ajatuksia mieleen. Tämä oli mahtava matka kaikkinensa, summaa Polso.

Rogaining

Joukkuelaji, jossa tiimit ovat kooltaan 2–5 henkilöä. Miehi, naisia ja sekajoukkueita.

Kilpailu alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet suunnittelevat etsittävät rastit. Aika riippuu kilpailun kokonaispituudesta.

Rastit saa kiertää vapaavalintaisessa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä määräajassa mahdollisimman monta pisteitä. Eri rasteista saa eri määrän pisteitä.

Kisa kestää useampia tunteja. Perusmatka on 24 tunnin kilpailu, mutta myös lyhyempiä 3–8 tunnin kisoja on.

Rogaining-kisan aikana joukkueet voivat koska tahansa palata kilpailukeskuksessa syömässä ,juomassa, lepäämässä tai vaihtamassa varusteita. Maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia.

Rogainingin tyylisiä suunnistuskilpailuja järjestettiin jo 1900-luvun alkupuolellla, mutta omaksi lajikseen se muodostui Australiassa vuonna 1976, jolloin laadittiin säännöt ja ensimmäinen seura perustettiin.

Lajin nimi tulee sen perustajien Rod Phillipsin, Gail Davisin (os. Phillips) and Neil Phillipsin etunimien alkukirjaimista.

Lähde: www.rogaining.fi

#