sunnuntai 9.8.2020 | 19:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Halsualaislähtöinen Sami Skantsi luo tummasävyistä americanaa – Grant Wood Company -yhtyeen musiikkivideota kuvattiin Halsuan Kurkisuolla

Satu Hotakainen
Ke 14.8.2019 klo 10:50 | päivitetty ke 10:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Halsualaislähtöisen Sami Skantsin yhdessä keravalaisen Janne Äyräväisen kanssa muodostama Grant Wood Company -yhtye sai tavallaan lähtölaukauksensa jo vuosina 2004–2007, kun Skantsi ja Äyräväinen opiskelivat yhdessä musiikkiteknologiaa Orimattilassa.

Skantsi kuvailee itseään ja muusikkoystäväänsä studionörteiksi, joiden musiikissa yhdistellään tummasävyistä americanaa, post-apokalyptista mainarikantria ja jylhää amerikkalaista gotiikkaa.

Varsinaisesti yhtye perustettiin kaksi vuotta sitten vuonna 2017, kun Turussa tätä nykyä asuva Skantsi lähetti Äyräväiselle demon The Veil -kappaleesta.

– Janne sitten ehdotti, että voisi laulaa kappaleessa. Toisen kappaleen, Childs, Minnesota, luonnos oli jo siinä vaiheessa valmiina. Matkan varrella sitten syntyi ajatus, että voitaisiin perustaa oikeakin bändi , Skantsi kertoo.

Nyt ulkona on yhtyeen itse äänittämät ja tuottamat kappaleet. Niistä kaksikon yhdessä säveltämä ja Äyräväisen sanoittama The Veil edustaa yhtyeen suoraviivaisempaa puolta Neil Youngin ja Wilcon rosoisemman materiaalin hengessä. Pohdiskeleva Childs, Minnesota taas kurottaa The War on Drugsin suuntaan. Childs, Minnesota on Skantsin säveltämä ja sanoittama.

– Yleisgenre musiikissamme americana. Omissa tekemisissä vuosien varrella aina ollut jonkin verran tällainen vivahde, osittain akustista ja tummempaa ilmaisua, Skantsi kertoo.

Yhtyeen Facebook-sivulla sen kotipaikaksi ilmoitetaan Childs, Minnesota. Mitä ihmettä? Skantsi asuu Turussa ja Äyräväinen Keravalla.

– Tämä lähti siitä, että silloin kun biisejä luonnosteltiin, minä lueskelin juttuja amerikkalaisista aavekaupungeista ja tällainen paikka tuli eteen. Se on kunnallishallintoon kuulumaton alue, entinen pieni kaupunki. Kun kappale alkoi syntymään tuli mieleen myös idea, että ilmoitetaan kotipaikaksi Childs Minnesotassa, Sami Skantsi selittää.

The Veil -musiikkivideota on kuvattu osin myös Halsualla. Videokuviin on tallentunut muun muassa liikkuvasta autosta kuvattua metsätaivalta ja peltomaisemaa. Tunnelma on mustavalkoisessa musiikkivideossa pysähtynyt sekä autio ja tukee hienosti musiikin tummaa sävyä.

– Halsua elinvoimaisena pitäjänä ei varmasti samanlaista kohtaloa tule kokemaan kuin Childs, Skantsi naurahtaa viitaten juuri kertomaansa autiokaupunkitarinaan.

Videon tekoprosessi ei ollut Skantsin mukaan kovinkaan suunnitelmallista. Miehet kokoontuivat viime kesänä Skantsin nykyiseen kotikaupunkiin Turkuun ottamaan promokuvia ja samalla kuvausten tiimellyksessä syntyi ajatus, että myös videomateriaalia voisi ottaa.

#