perjantai 28.2.2020 | 01:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vetelissä asuvista Luontevan yrittäjistä tuli saippuakauppiaita sattumankaupalla

Satu Hotakainen Perhonjokilaakso
Ke 4.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ravintola-alalla työskennellyt Eija Latvala ja rekkakuskina Suomea ympäriinsä ajanut Marko Latvala yllättyivät itsekin saippuoidensa kysynnästä. Heistä tuli yrittäjiä oikeastaan vahingossa. Eija alkoi tekemään palasaippuaa harrastuksenaan ja sitten tekeminen vain jotenkin lähti lapasesta.

Harrastus alkoi vuonna 2014 ja yritys oli jo pystyssä vuonna 2015. Entiset ammatit ovat jo molemmilta jääneet ja nyt pariskunta keskittyy saippuakaupan pyörittämiseen. Yrityksen perustaminen sattui sopivaan aikaan, kun kiinnostus luonnonkosmetiikkaa kohtaan alkoi kasvaa räjähdysmäisesti.

– Me teemme kaikki saippuamme syötävistä raaka-aineista, Marko Latvala sanoo.

Myös kaikesta asiaan liittyvästä mediahuomiosta on ollut yrittäjille paljon hyötyä samoin kuin siitä, että ihmiset haluavat vähentää muovin käyttöä ja ovat tarkkoja siitä, mitä kemikaaleja levittävät iholleen. Toki sen seurauksena viime vuosien aikana myös kilpailijoita on tullut alalle paljon.

– Sillä ei menesty, että alat vain tekemään vaan se vaatii kiertämistä ja sitä, että henkilökohtaisesti myyt tavaran asiakkaalle. Sitten kun hän on sitä käyttänyt, hän voi tilata tuotetta lisää verkkokaupasta, Eija Latvala sanoo.

Luontevan saippuoiden raaka-aineet löytyvät useimmiten markettien ruokaosastoilta.
Satu Hotakainen

Ideat saippuoihin ja muihin tuotteisiin sekä niissä käytettäviin raaka-aineisiin löytyvät nettiä tutkimalla ja kokeilemalla. Eija kertoo, että myös asiakkailta saa hyviä ideoita saippuoihin. Nyt testikäyttäjillä on asiakkaiden kysynnän perusteella valmistettu pakurivoide, joka sopii esimerkiksi atooppisesta ihosta, aknesta tai erilaisista ihottumista kärsiville.

– Me emme tee eläinkokeita vaan ihmiskokeita, Marko Latvala sanoo.

Tällä hetkellä asiakkaiden suosiossa ovat palashampoot ja -hoitoaineet.

– Ekologisuus, muovittomuus, säilöntäaineettomuus ja se, että ei ole mitään turhia aineita kiinnostaa ihmisiä, Eija sanoo.

Myös kaksi vuotta sitten Luontevan hittituotteeksi noussut ja valtakunnan uutiskynnyksenkin ylittänyt Pörrö häpykarvaöljy myy hyvin edelleen.

– Huomio yllätti ja tavaran menekki yllätti. Tuote on totta kai meillä edelleen myynnissä ja vaikka menekki onkin alkuhuumasta rauhoittunut, verkkokaupan kautta sitä myydään paljon edelleen, Marko sanoo.

Eija Latvala täydentää, että tuote on suosittu lahja.

Latvalat ovat alunperin eteläpohjalaisia, mutta ovat ennen Veteliin muuttoa asuneet Kaustisella parikymmentä vuotta. Monet yrittäjät valittavat Luontevan kauppiaiden mukaan sitä, että tuotteet eivät kiinnosta omalla paikkakunnalla. Tätä väitettä Vetelissä asuva pariskunta ei allekirjoita.

– Veteliläiset ovat ottaneet meidät hienosti vastaan, vaikka vieraina tultiin. Liiketilan sijaintihan meillä on nyt loistava, kun asutaan tuossa tien toisella puolella. Marko aina sanookin, että hänen työmatkansa on "tuumasta toimeen", Eija kertoo.

Marko Latvala näyttää, millaisissa muoteissa palashampoot syntyvät.
Satu Hotakainen

Yrityksen kannalta Latvaloiden asuinpaikkakunnalla ei ole juurikaan väliä, sillä Luontevan asiakkaat ovat ympäri Suomea. Siinä mielessä sijainnin voi ajatella kuitenkin olevan ideaalikin, että keskeltä Suomea on yhtä pitkä tai lyhyt ajomatka niin Lappiin kuin Etelä-Suomeenkin.

– Meidän työhän on sitä kiertämistä, messuja ja markkinoita. 150 päivää vuodessa olemme erilaisissa tapahtumissa myymässä, Marko Latvala kertoo.

Pariskunnan lapset ovat jo lentäneet pesästä, joten kiertomatkat pakettiauton ja asuntovaunun kanssa ovat mahdollisia. Lappiin pariskunta matkaa yhdessä myymään, mutta lähemmille, samanaikaisille markkinoille Eija menee yksille ja Marko toisille.

– Nyt on viides kesä kun kierretään. Siellä on paljon vanhoja asiakkaita, jotka tulee juttelemaan kuin vanhat tutut, Marko sanoo.

– Ja ne ostaa ison satsin ja sanoo, että mä pärjään nyt näillä, Eija täydentää.

Varsinkin kesäaikaan tahti on Markon mukaan järkyttävän kova, koska saippuathan täytyy toki valmistaakin. Niitä syntyy Vetelissä pieniä eriä kerrallaan liiketilan keittokomerossa ja sen viereisessä apukeittiön tapaisessa huoneessa.

– Joku asiakas olikin ihan pettynyt, että missä ne isot padat oikein on, että missä te näitä saippuoita teette? No tässä näin, Eija naurahtaa ja esittelee pikkukeittiötä.

Mitään valtavia teollisuuskattiloita ei hämmennellä vaan artesaanisaippuat ovat nimensä mukaisesti käsityötä. Mitään valmistusvaihetta vuokaan valuttamisessa, leikkaamisessa, pakkaamisessa ja etiketin kiinnittämisessä ei ole koneistettu.

Lomaa yrittäjät ehtivät pitää tammi–helmikuussa. Yleensä he lähtevät silloin jonnekin lämpimään rentoutumaan. Ensi helmikuussa he viettävät kuukauden Intiassa. Kotona ajatukset olisivat kiinni työasioissa.

#