perjantai 28.2.2020 | 00:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Siniset laput ohjaavat valitsemaan suomalaista – Kaustisen MTK palkitsi paikallisen K-kaupan kotimaisen ruuan esille nostamisesta

Kaustislainen ruokateko -huomionosoitus jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Maija Ahonen Perhonjokilaakso
Ke 4.9.2019 klo 14:24 [päivitetty ke 14:25]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tänään keskiviikkona 4.9. vietettiin ensimmäistä kertaa suomalaisen ruuan päivää.

Kaustisen MTK otti juhlapäivään varaslähdön jo viime viikolla palkitsemalla paikallisen K-marketin Kaustislainen ruokateko -tunnustuksella kiitokseksi kotimaisen ruuan esilletuonnista.

MTK:n väki on aiemmin tänä vuonna haastanut Kaustisen K-marketin laputtamaan suomalaisten elintarvikkeiden hyllypaikat Ruokatieto ry:n sinisellä Hyvää Suomesta -merkillä. Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki, jonka käyttöä valvotaan tarkasti.

Idean laputushaasteeseen MTK:n väki sai nähtyään uutisen merikarvialaisesta ruokakauppiaasta, joka on omassa kaupassaan toiminut näin.

Myös K-market Kaustisen kauppiaspariskunta Topi ja Sanna Jylhä innostuivat ideasta ja tarttuivat MTK:n heittämään haasteeseen sijoittamalla sinertävät Hyvää Suomesta -merkit hyllyjen reunuksiin hintalappujen viereen. Tuotteiden laputtaminen aloitettiin tuoretuotteista ja työ etenee kuivatavaroita kohti.

– K-Market Kaustinen näyttää esimerkkiä kotimaisen ruuan arvostuksesta ja helpottaa teollaan kuluttajaa valitsemaan kotimaisen tuotteen, totesi Kaustisen MTK:n puheenjohtaja Jani-Markus Paavola viime viikon perjantaina, kun MTK:n edustajat kävivät luovuttamassa huomionosoituksen Jylhille.

Puheenjohtajan lisäksi paikalla olivat yhdistyksen varapuheenjohtajat Vesa Paavola ja Kari Rauma sekä sihteeri Päivi Kaustinen.

Nelikko muistuttaa, etteivät kaikki kotimaiseksi mielletyt elintarvikkeet ole välttämättä suomalaista alkuperää. Arjen kiireessä saattaakin tehdä mielikuviensa perusteella vikaostoksia, jos ei ole tarkka. Hyvää Suomesta -merkin nostaminen näkyvästi esille toivotaan helpottavan kauppareissuja ja ohjaavan kulutuksen kotimaisiin tuotteisiin.

Kauppiaspariskunta Jylhä ei vielä osaa sanoa numerotasolla, onko laputus kasvattanut suomalaisen ruuan menekkiä aiempaan verrattuna.

Jylhät kertovat, että suurin osa kaupassa tarjolla olevista lihatuotteista on suomalaista tuotantoa, mutta esimerkiksi juustoissa ja jugurteissa suomalaiset ovat jo tottuneempia käyttämään tuontitavaraa.

MTK toivoo, että myös muut lähialueen ruokakaupat ottaisivat mallia ja laputtaisivat hyllypaikat.

Kaustisen K-market on ensimmäinen taho, jolle paikallinen MTK on myöntänyt Kaustislainen ruokateko -tunnustuksen.

Jani-Markus Paavolan mukaan huomionosoitusta on tarkoitus jakaa vastaisuudessakin aina silloin, kun jonkin paikallinen taho on edistänyt suomalaista ruokaa ja ruuantuotantoa huomionosoituksen arvoisesti.

– Mitään säännöllisesti, tietyn aikavälein jaettavaa palkintoa tästä ei kuitenkaan tule, hän tähdentää.

Kaikki kotimaiseksi mielletyt elintarvikkeet eivät ole välttämättä suomalaista alkuperää.

Hyvää Suomesta -merkki

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki.

Merkillä varustettu elintarvike on valmistettu ja pakattu Suomessa suomalaisista raaka-aineista.

Kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten maito, rypsiöljy tai vehnäjauho, ovat 100-prosenttisesti suomalaisesta raaka-aineesta.

Kaikki tuotteissa oleva liha, kala, muna ja maito ovat myös aina 100 prosenttisesti suomalaisia - esimerkiksi makkarassa liha tai kalakeitossa kala. Kun tällaisten useamman ainesosan tuotteiden kaikki raaka-aineet lasketaan yhteen, on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 prosenttia.

#