perjantai 28.2.2020 | 13:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mustavalkoista sen olla pitää – 1970-luvulla rakennettu ja muutama vuosi sitten korjattu talo taipui lapsiperheen uudeksi kodiksi pikaremontilla

Jonna Pulkkisen ja Topias Järvelän nelihenkinen perhe muutti kesällä Topiaksen lapsuudenkotiin.

Maija Ahonen Perhonjokilaakso
To 5.9.2019 klo 16:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun astuu sisään Jonna Pulkkisen ja Topias Järvelän taloon Kaustisen Salonkylässä, ei ole epäilystäkään, mitkä ovat pariskunnan lempivärejä sisustuksessa. Sisätiloja hallitsee mustan, harmaan ja valkoisen liitto.

1970-luvulla rakennettu talo on Topiaksen lapsuudenkoti, johon pariskunta muutti jälkikasvunsa kanssa juhannusviikolla. Muuttoa edelsi kuukauden pikaremontti, jossa talon sisätiloja päivitettiin perheen näköiseksi.

– Mihinkään suureen remonttiin ei ollut tarvetta, sillä taloon on tehty perusteellinen vesivahinkoremontti vuonna 2012, Topias toteaa.

– Se tuo mielenrauhaa, kun talo on käyty silloin tarkasti läpi. Tuolloin on avattu esimerkiksi kaikki lattiat, Jonna kertoo.

Seitsemän vuotta sitten uusitut lattiat saivatkin jäädä paikoilleen. Sen sijaan sisäkattoa uusittiin osittain ja seinät saivat vaalean sävyn. Olohuoneen vuolukivitakka maalattiin puolestaan mustaksi.

Olohuoneessa vuorottelevat vaalea, harmaa ja musta.
Maija Ahonen

Muutama vuosi sitten remontoidut kylpyhuone ja sauna jätettiin entiselleen, mutta sen sijaan keittiö päätettiin uusia kokonaan.

– Keittiötä ei olisi ollut mikään pakko vaihtaa. Putkimieskin luuli vanhaa keittiötä uudeksi, Jonna naurahtaa.

Hän halusi kuitenkin toteuttaa haaveensa mustista keittiönkaapeista ja isosta saarekepöydästä, joten vanha maalaisromanttinen keittiö sai väistyä uuden tieltä. Keittiöstä poistettiin oviaukko seinän takana sijaitsevaan huoneeseen, jotta tilaan saatiin yhtenäinen seinä kaapistolle.

Vanhat kaapit eivät joutuneet hukkaan, sillä niille löydettiin nopeasti ottaja.

– Laitoimme vanhat kaapit myyntiin nettiin ja lähdimme kävelylle. Lenkin aikana oli tullut parikymmentä kyselyä, Topias muistelee.

Uusi keittiö on sävyltään mustavalkoinen.
Maija Ahonen

Iso muutos oli myös kahden pienen makuuhuoneen yhdistäminen yhdeksi isoksi maakuuhuoneeksi, johon mahtuu vaivatta vanhempien parisängyn lisäksi myös nojatuoli, vaaterekki sekä työskentelypiste.

Kodin mustavalkoisuus päättyy viisivuotiaan Innan huoneen ovelle. Perheen esikoisen huoneen seinää sävyttää vaaleanpunainen glittermaali.

– Frozen-jutut olisivat Innaa kiinnostaneet, mutta on vaikeaa tietää, kuinka kauan sellainen villitys kestää. Tämä ratkaisu kestää paremmin aikaa, Jonna pohtii.

Syystalvella kolme vuotta täyttävän Mion huoneen seinään on puolestaan maalattu vuoria.

– Myöhemmin on tarkoitus laittaa uusiksi myös piha ja talon ulkovuori, pariskunta kertoo.

Vanhempien iso makuuhuone saatiin kaatamalla seinä kahden pikkuhuoneen väliltä.
Maija Ahonen

Ennen Salonkylään muuttoaan Jonna ja Topias asuivat lastensa kanssa Kaustisen kirkonkylän kupeessa Opistonmäen alueella, johon he olivat rakennuttaneet talopaketin vuonna 2011.

Ajatus Salonkylään muuttamisesta alkoi kuitenkin kyteä pari vuotta sitten, kun Topias perusti lapsuudenkodin ulkorakennukseen oman yrityksen.

Jonna on puolestaan nykyään Kokkolassa töissä, joten muuton myötä myös hänen työmatka lyheni.

– Myös lapset viihtyvät täällä, kun lähellä on serkkuja leikkikavereina, Jonna sanoo.

Mion, 2, huoneeseen on maalattu vuoria.
Maija Ahonen

#