perjantai 28.2.2020 | 14:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Rami Hietaniemi suuntaa viimeisiin MM-kisoihinsa – Tavoitteena mitali ja olympiapaikka: " Pitää ottaa kaikki ilo irti, vaikka haikea mieli onkin"

Perholaislähtöinen painija lähtee kamppailemaan MM-mitaleista Kazakstaniin hyvän valmistautumisen siivittämänä.

Aki-Petteri Pulkkinen Perhonjokilaakso
Ti 10.9.2019 klo 10:15 [päivitetty ti 10:15]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pöydässä vastapäätä istuu aktiivinen, omistautunut ja positiivinen huippu-urheilija. Useasti Suomea arvokisoissa edustanut ja arvokisamitalejakin saalistanut Rami Hietaniemi, 36, odottaa innolla Kazakstanissa pidettäviä painin MM-kisoja.

Viikonloppuna alkaviin MM-kisoihin valmistautuva Hietaniemi jakaa hieman kuulumisiaan kesästä, treeneistä sekä odotuksia tulevista kisoista.

– Ihan mukavasti on mennyt kesä. Pitkiä leirejä on ollut, kun noin 40 leiripäivää kesän aikana tullut tahkottua.

Nurmo Jymyä edustava Hietaniemi on harjoitellut kisoihin ahkerasti. Mies on pystynyt omien sanojensa mukaan välttämään suuremmat loukkaantumiset ja vaivat valmistautuessaan kisoihin.

– Keväällä alkoi valmistautuminen MM-kisoihin. Silloin oli pientä vaivaa, mutta siitä on päästy, ja nyt on todella hyvä harjoittelukausi takana, linjaa Hietaniemi.

Ahkerana erämiehenä tunnettu Hietaniemi ei osaa sanoa tarkasti, paljonko tunteja tulee vietettyä treenin parissa, mutta kuten arvata saattaa, niitä tulee paljon.

– Olisiko noin 35–40 tuntia viikossa? Meikäläisellä on kuitenkin ikää 36 vuotta, niin kyllä pitkät leiripäivät alkavat jo tuntua. Olen yrittänyt jaksottaa niin, ettei tarvitsisi joka päivä painia, mutta leireillä määrä nousee seitsemään tai kahdeksaan painiharjoitukseen, minkä päälle on oheis- ja voimaharjoitukset.

– Olen yrittänyt pitää maksimivoimaa yllä, ja punttisalilla on menty sen mukaisesti. Paljon on tullut aamulenkkejä juostua ennen pääharjoitusta painon pudottamisenkin vuoksi. Tunnin lenkki ja pari kovaa harjoitusta siihen päälle, niin illalla on tankki melko tyhjä, toteaa Hietaniemi.

– Erityisesti on pidetty silmällä levon määrää suhteessa treenaamiseen. Treeneissä on keskitytty nyt enemmän laatuun kuin määrään. Henkisesti on aika raskasta jättää harjoituksia välistä, mutta valmentajan kanssa tultiin siihen tuloksen, että johonkin on pakko vetää raja. Metsässä tykkään rentoutua ja se on hyvä vastapaino tälle kaikelle. Siellä ei painia ajattele ollenkaan vaan nauttii vain.

Kreikkalais-roomalaisessa painissa 87-kiloisten sarjassa kilpaileva, nykyään Seinäjoella asusteleva MM-mitalisti on mittauttanut tasoaan kesän aikana myös painimatoilla.

– Saksan GP meni ihan hyvin reilu kuukausi sitten. Pronssia tarttui matkaan. Pikkuhiljaa päästään taas kohtuu kuntoon, totesi Hietaniemi hymyissä suin.

Hietaniemi on kärsinyt urallaan paljon loukkaantumisista, jotka varjostavat suorituksia tänäkin päivänä.

– Käsivamman jälkeen voimatulokset ovat hieman laskeneet. Tietenkin nykyään, kun otteluaika on melko pitkä, kestävyyspuoli korostuu ehkä vielä enemmän kuin voima. Nytkin on tulossa viisi kovaa ottelua, niin siellä ei pelkillä voimilla enää pärjää.

Noin kaksi viikkoa ennen kisoja Hietaniemi oli kansainvälisellä leirillä Kuortaneella. Leiri jätti Hietaniemelle hyvän maun tulevaa ajatellen.

– Kontrolliotteluja oli tiistaina ja jokaisessa taisi nousta käsi pystyyn. Mukavat fiilikset jäi, hymyilee Hietaniemi.

Itseluottamusta omaava painija kertoi, millaista harjoittelu on kisojen ollessa aivan nurkan takana.

– On ollut paljon kontrolliotteluita, joissa tuomarikin on mukana. Maitohappotreenejä siihen lisäksi. Samoja juttuja tehty mitä kisoissa, ja ihan hyvä tuntuma on nyt.

Urheilija toteaa varmaksi, että nämä ovat hänen viimeiset MM-kisansa, mikä taas herättää erilaisia tuntemuksia verrattuna aikaisempiin arvokisaedustuksiin. Hietaniemi kertoo, että on ollut aina ylpeä pukiessaan ylleen painiasun, jota koristaa Suomen lippu.

– Olen nauttinut harjoittelusta, ja nyt on viimeinen aika koittaa. Viimeisen kerran astun maailmanmestaruuskilpailuissa painimatolle niin siitä pitää ottaa kaikki ilo irti, vaikka haikea mieli onkin. Toivottavasti saan itsestäni kaiken irti.

Huippu-urheilijalla on selvä tavoite.

– Olympiapaikkaa lähden sieltä hakemaan. Viisi parasta sen saa, mikä tarkoittaa, että pitää olla mitaliotteluissa. Ehkä eniten kuitenkin merkitsisi se mitali, asettaa Hietaniemi tavoitteet.

Loppuun Hietaniemi jakoi kiitosta niin yhteistyökumppaneille kuin perheellekin.

– Sama miten on kisoissa käynyt, niin aina on kotona ollut lämmin vastaanotto ja toivottu, että tullaan vain ehjänä takasin, kiittää Hietaniemi perhettään.

– Ruuskan Markus ja Jarkko Kotilainen kysyivät viime vuonna, että haluanko jatkaa uraa, johon totesin, ettei ole mahdollisuutta taloudellisesti ryhtyä. Kaverit sanoivat, että jos se on siitä kiinni niin he hoitavat asiat. Siitä isot kiitokset heille, päättää Hietaniemi.

MM-painit alkavat lauantaina 14.9. Kazakstanin Astanassa.

Hietaniemen uran kohokohdat

MM-pronssi 2011

EM-hopea 2014

Pohjoismaidenmestaruus-mitalit: kultaa 2010, hopeaa 2009 ja pronssia 2002, 2006 ja 2011

Cristo Lutte -turnauksen voitto 2011

11 suomenmestaruutta, hopeaa 2001 ja pronssia 2004. Vapaapainin puolella SM-kultaa 2006 sekä pronssia 2002 ja 2003

#