perjantai 28.2.2020 | 01:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Martoista on moneksi – Ysikymppisiä viettävä yhdistys taitaa franssut, sopankeiton ja bujoilun, mutta tärkeintä on yhdessä tekeminen ja oppiminen

Kaustisella on ollut Martta-toimintaa jo 90 vuotta.

Maija Ahonen Perhonjokilaakso
Ke 11.9.2019 klo 19:00 [päivitetty ke 19:41]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KAUSTINEN

Kaustisen Martat täyttää tänä vuonna 90 vuotta.

Vaikka yhdistys vietti virallisia ysikymppisiään viime sunnuntaina, lisää juhlallisuuksia on luvassa lokakuun lopussa.

Yhdistys järjestää Kaustisen Pelimannitalossa perjantaina 25. lokakuuta iltamatyyppisen tapahtuman.

– Vasta jälkikäteen huomattiin, että tapahtuma osuu samalle päivälle Kaustisella vuosittain järjestettävän Taiteen päivän kanssa, Kaustisen Marttojen puheenjohtaja Pirjo Palosaari-Penttilä toteaa.

Yhteensattuma sopi martoille kuitenkin paremmin kuin hyvin, sillä yhdistys on tottunut jalkautumaan sinne, missä muutenkin tapahtuu.

Kaustiselle marttatoiminta rantautui vuonna 1929 Vetelistä, jossa marttayhdistys oli perustettu vuotta aikaisemmin.

Parhaimmillaan marttayhdistyksiä oli liki jokaisella kylällä, mutta viime vuosina toiminta on keskittynyt Kaustisen Kirkonkylän Marttoihin.

– Nimi lyhennettiin viime vuonna Kaustisen Martoiksi kuvaamaan yhdistyksen nykytilannetta, Palosaari-Penttilä kertoo.

Tällä hetkellä Kaustisen martoilla on noin 130 jäsentä. Mukaan mahtuu monenikäistä väkeä: nuorin martta on vasta 1,5-vuotias, vanhimmalla on ikää sata vuotta.

Palosaari-Penttilä muistuttaa, että marttatoiminta on elänyt ajassa ja on ollut aina jäsentensä näköistä.

– Martoissa toiminta vaihtelee käsityöinnostuksesta ruuanlaittoon, sienestykseen ja puutarhanhoitoon. Yhdistyksessämme mikään ei ole pakollista, ja toimia voi ja saa niissä tehtävissä, jotka tuntuvat omimmilta.

Martat kokoontuvat kerran kuukaudessa yhteiseen marttailtaan, jonka teema vaihtelee. Ohjelmassa on myös erilaisia yhden illan tai useamman kokoontumiskerran kursseja joko omin voimin tai marttapiirin kanssa yhteistyössä järjestettynä.

Viime syksynä martat järjestivät muun muassa bujoiluillan ja ompelulanit. Keväällä oli puolestaan vuorossa runsaasti väkeä vetänyt franssukurssi.

Palosaari-Penttilä kertoo, että yhdistys kuuntelee herkällä korvalla, millaisia tapahtumia jäsenistö toivoo. Samalla hän muistuttaa, että toiminta on kaikille avointa.

– Rohkeasti vain tutustumaan toimintaan.

Yhdessä tekeminen ja uuden oppiminen on tärkeä osa marttailua.

– Yksi osaa yhtä ja toinen toista. Kenenkään ei tarvitse osata kaikkea, vaan asioita opetellaan toinen toista neuvoen, yhdistyksen sihteeri Vuokko Riihimäki tiivistää.

Yhdistys tekee myös paljon yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa.

– Yhteistyötä tehdään tällä hetkellä esimerkiksi Eläkeliiton Kaustisen yhdistyksen kanssa järjestämällä joka toinen viikko Marttalassa yhteisen käsityökerhon, jossa tehdään hyväntekeväisyyteen milloin sukkia, milloin nukenpeittoja, milloin leikataan matonkuteita, Palosaari-Penttilä kertoo.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilassa martat vierailevat viikoittain.

– Tapaamisissa marttamummot keittävät ja tarjoilevat keiton sekä leikkivät lasten ja juttelevat äitien kanssa.

Martat vierailevat tarvittaessa myös koulujen käsityötunneilla ylimääräisinä apukäsinä.

Musiikkilukiolaisille martat on puolestaan järjestänyt kaksi kertaa Kupit ja kapustat kiertoon -tempauksen, jota varten marttayhdistyksen jäsenet olivat kollanneet kaapeistaan hyväkuntoisia mutta käyttämättömäksi jääneitä astioita ja keittiötarvikkeita opiskelijoille jaettavaksi. Samalla omilleen muuttaneet nuoret ovat saaneet vinkkejä oman kodin siivoukseen ja ruuanlaittoon.

Ylisukupolvisuus on aina ollut tärkeä osa marttatoimintaa. Martoissa pitkään toiminut Anna-Liisa Finnilä muistelee osallistuneensa aikoinaan pikkutyttönä pikkumarttojen toimintaan.

– Siellä opeteltiin esimerkiksi pöydän kattamista ja ruuanlaittoa, Finnilä muistelee.

Yhteistoimintaa on säännöllisin väliajoin myös naapuripitäjien marttayhdistysten kanssa.

– Tänä vuonna on suunnitteilla yhteisiä teatteriretkiä ja ensi vuoden puolestaan yhteinen Espanjan-matka, Palosaari-Penttilä kertoo.

Merkkejä ansioituneille

Kaustisen Martat viettivät virallista 90-vuotisjuhlaansa sunnuntaina. Päivä alkoi juhlamessulla, jossa saarnasi Eija Seppä. Tämän jälkeen jatkettiin pääjuhlalla seurakuntatalolla.

Juhlassa muistettiin ansiomerkeillä yhdistyksen toiminnassa pitkään mukana olleita aktiiveja. Huomionosoituksen saivat Eeva Harju, Outi Harju, Oili Huusko, Seija Kaustinen, Kaarina Kivelä, Eeva Kuorikoski, Ilona Känsäkoski, Liisa Leppäniemi, Marja-Liisa Myllykangas, Seija Myllymäki, Doris Paavola, Maija-Liisa Paavola, Vappu Peltokangas ja Marjatta Uusitalo.

Ansiomerkkejä oli jakamassa marttapiirin toiminnanjohtaja Tuija Biskop.

Juhlan tervetulosanat lausui Kaustisen Marttojen puheenjohtaja Pirjo Palosaari-Penttilä ja historiakatsauksen piti Helinä Wiik. Musiikkia esittivät Kaustisen Kreetat. Tuulikki Kettu ja Elina Verronen lausuivat.

Kaustisen Martat

Marttatoiminta käynnistyi Kaustisella vuonna 1929.

Yhdistyksellä oli 15 perustajajäsentä: Adeliina Kentala, Kristiina Penttilä, Helmi Varila, Fiina Rapinoja, Valva Rytkönen, Marja Jylhä, Maala Penttilä, Anna Kungas, Hilja Järvelä, Olga Kentala, Saimi Piironen, Amanda Kangas, Leena Kola, Hellin Penttilä ja Aino Wirkkala.

Marttatoiminta levisi eri puolille pitäjää, ja Kaustisella oli pitkään oma marttayhdistys liki jokaisella kylällä.

Nykyään toiminta on keskittynyt yhteen yhdistykseen, jonka nimi on muutettu Kaustisen Kirkonkylän Martoista Kaustisen Martoiksi.

Tällä hetkellä yhdistyksellä on 130 jäsentä.

#