lauantai 6.6.2020 | 11:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolassa järjestetty Taitaja9-paikalliskilpailu vaati osallistujilta nokkeluutta ja kädentaitoja – Katso video Kaustisen keskuskoulun joukkueen menestyksekkäästä suorituksesta: "Se oli yhdestä naulasta kiinni"

Annika Tiitto
To 3.10.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun Taitaja9-paikalliskilpailun kolmas erä alkaa, Kaustisen keskuskoulua edustavat Minttu Hartikainen, Sandra Höglund ja Alisa Pajukangas säntäävät ensimmäiselle tehtävärastille. Erilaisten jätteiden lajittelu sujuu heiltä nopeasti, mutta toisella rastilla aika meinaa loppua kesken.

Toisessa tehtävässä joukkueiden täytyy siirrellä erikokoisia kiekkoja paikasta toiseen annettujen ohjeiden mukaan. Kerrallaan saa siirtää vain yhtä kiekkoa eikä suurempi kiekko saa missään vaiheessa olla pienemmän päällä.

– Onneksi tajusimme lopulta, miten kiekkoja pitää siirtää ja ehdimme saada tehtävän valmiiksi, Hartikainen iloitsee.

Sandra Höglund, Alisa Pajukangas ja Minttu Hartikainen saivat olla tarkkana levytehtävässä.
Clas-Olav Slotte

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston järjestämään Taitaja9-paikalliskilpailuun osallistui 16 kolmihenkistä joukkuetta Keski-Pohjanmaan alueen yläkouluista. Tehtäviä oli viisi, ja jokaiseen tehtävään sai käyttää aikaa kolmesta viiteen minuuttia.

Kolmannessa tehtävässä joukkueiden tuli yhdistää oikeat esineet oikeisiin aloihin. Hartikainen, Höglund ja Pajukangas pohtivat pitkään mikä esineistä voisi sopia hiusalaan ja mihin alaan sulake oikein mahtaa liittyä.

Nämä esineet piti yhdistää oikeaan alaan.
Clas-Olav Slotte

Kantoliina oli nopeasti hyväksytysti paikoillaan.
Clas-Olav Slotte

Neljännessä tehtävässä Hartikainen ja Pajukangas sitoivat kolmioliinan näppärästi Höglundin harteille. Sitten tytöt nappasivat naulat mukaansa, laittoivat suojalasit päähän ja ryhtyivät rakentamaan tandemsuksia puusta ja letkunpätkästä. Aika kuitenkin loppui hiukan liian aikaisin.

– Se oli vain yhdestä naulasta kiinni, Höglund naurahtaa kilpailun jälkeen.

Mikä esineistä voisi sopia hiusalaan ja mihin alaan sulake oikein mahtaa liittyä.

Kampauksia ja liikuntaa

Annika Tiitto

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto järjesti torstaina Kampushallissa Taitaja9-paikalliskilpailun lisäksi myös Hyvinvointimessut. Ammattiopiston opiskelijoille suunnatut Hyvinvointimessut järjestettiin nyt kymmenettä kertaa.

Messujen tavoitteena on nostaa esille terveyden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja viihtyvyyden teemoja. Mukana olivat esimerkiksi Liikenneturva, Mielenterveystalo ja Kokkotyö-säätiö. Toiminnallisten pisteiden lisäksi ohjelmassa oli myös luennot päihteistä ja seksuaaliterveydestä.

Toisen vuoden opiskelija Jonna Korkiakangas suuntasi ensimmäisenä parturi-kampaajaopiskelijoiden pikakampauspisteelle. Siellä Essi Rekilä loihti hänelle syntymäpäiväkiharat.

Essi Rekilä teki Hyvinvointimessuilla kiharat Jonna Korkiakankaalle.
Clas-Olav Slotte

Vähän matkan päässä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston liikuntatutorit Tuukka Karjula ja Konsta Harju houkuttelivat messuvieraita liikkumaan. Vaihtoehtoina olivat pallottelulevyt, hyppyjä laskevat hyppynarut sekä minifrisbeegolf.

– Ammattikoulun välitunneilla ei ole samanlaisia liikuntamahdollisuuksia kuin yläkoulussa. Siksi me liikuntatutorit järjestämme välituntiliikuntaa ja erilaisia liikuntatapahtumia, Karjula kertoo.

Hyppynaru tuntui olevan messuvieraille liian huomiota herättävä liikuntaväline, joten minifrisbeegolf oli ahkerassa käytössä. Kun frisbee lensi koriin, sai liikkuja palkinnoksi karkkia.

Fakta

Taitaja9-paikalliskilpailu

Yläkoululaisille tarkoitettu toiminnallinen ja leikkimielinen kädentaitokilpailu.

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto järjesti kilpailun torstaina Kampushallissa Hyvinvointimessujen yhteydessä.

Viittä tehtävää ratkoi 16 kolmijäsenistä joukkuetta Keski-Pohjanmaan alueen yläkouluista.

Paikalliskilpailun parhaiten menestyneet joukkueet jatkavat Vaasassa joulukuussa käytävään Pohjanmaan aluekilpailuun.

Fakta

Jatkoon päässeet joukkueet

1. Kanalauma-joukkue Juhani Vuorisen koululta Kannuksesta. Joukkueessa kisasivat Fanni Neuvonen, Natalia Ylikoski ja Annu Pesola.

2. Veteli2-joukkue Vetelin yläkoululta. Joukkueessa kisasivat Vilho Läspä, Atte Taipale ja Oskari Rannila.

3. Kaustinen-joukkue Kaustisen keskuskoululta. Joukkueessa kisasivat Alisa Pajukangas, Sandra Höglund ja Minttu Hartikainen.

#