sunnuntai 29.11.2020 | 12:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuija Mäntykorpi-Kaunisto ja Aapo Hietalahti saivat Halsuan vuoden 2019 kulttuuripalkinnon

Pe 4.10.2019 klo 10:23 | päivitetty pe 10:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Halsuan Lions Club on jakanut vuodesta 2008 lähtien kulttuuripalkintoja. Tänä vuonna huomio kiinnittyi kylähistoriaan. Palkinnon sai kaksi kylähistorioitsijaa: Tuija Mäntykorpi-Kaunisto ja Aapo Hietalahti.

Mäntykorpi-Kaunisto on julkaissut isänsä muistelmat Armhan kiria. Juuret syvällä Taipalhenkanhasa (2019). Kirja kertoo Taipaleen kylän vaiheista, Armaksen juurista kotikylällään. Hän on kirjoittanut myös äidistään kirjan Annin historia. Hampurista Halsuan Taipaleeseen (2019).

Kolmas Mäntykorpi-Kauniston kirja on nimeltään Armas Mäntykorpi, Monet savotat (2019). Se on muistokirja Tuijan isästä. Kirjaan sisältyy myös perheen ja suvun muistoja Armaksesta. Kirjasta saa hyvän kuvan yhden halsualaisen miehen vaiheista. Kyse oli ennen kaikkea jokapäiväisen leivän hankkimisesta perheelle.

– Kun kylähistoriaa kirjoittaa, kirjoittajan tulee olla empaattisia. Ihmisistä tule kertoa ymmärtäen, silti vaikeista asioista ei tulisi vaieta, Mäntykorpi-Kaunisto arvioi.

Hietalahti on julkaissut kirjan Arvi ja Niilo Hietalahden kronikoita (2017). Ne on laadittu Halsuan murteella ja kuvaavat ihmisten tärkeitä hetkiä, juhlia ja tapahtumia.

– Minulla oli kronikoita tietokoneella, samoin niitä oli kunnan arkistossa, Hietalahti muistelee kronikoiden julkaisemisen syystä. Niilo-isä ei suunnittelut kronikoita kauan. Jotkut syntyivät hyvin lyhyessä ajassa. Arvi-sedän arvellaan kirjoittaneen myös murrekirjan, joka on kadoksissa.

Hietalahti on kirjoittanut toisen kirjan nimellä Peltolätistä teollisuuskyläksi. Hietalahden talot ja asukkaat (2010). Kirja käsittelee kylän historiaa, taloja ja niiden asukkaita. Kirjassa tee esille myös kylän kehitys aina teollisuuskyläksi asti.

- Halsuan ensimmäinen asukas tuli Hietalahden mäelle. Syntyi iso talo, joka on jaettu useita kertoja. Kylällä asui myös muualta muuttaneita, kuten mylläreitä. Jälkipolvi muistaa myös Jarosen Santerin ja Sannin, Salmin pitäjästä, Laatokan rannalta. Santeri tunnettiin hyvänä tarinankertojana, jonka jutut etenivät monivaiheisesti.

Hietalahden kolmas kirja käsittelee yhden Hietalahden kyläisen elämää. Kirjan nimenä on Perhe, usko, yrittäjyys. Kauko Hietalahden elämästä (2018). Kirjan nimestä ilmenee, että ihmisten elämään vaikuttaa mielenlaatu. Kaukon elämässä ja toiminnassa tulee hyvin esille perheen ja kristillisen uskon vaikutus.

Molemmat kirjoittajat ovat tehneet tunnetuksi Halsuan murretta.

- Murre tekee mahdolliseksi ilmaista rikkaasti tunteita. Usein sanat ovat voimaperäisiä, Mäntykorpi-Kaunisto sanoo.

#