lauantai 6.6.2020 | 11:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Paras aika leikata omenapuita on nyt – Pihan hedelmäpuut voi karsia ronskilla kädellä, neuvoo puutarhuri Marko Ahola

Jätä aamukahvi väliin ja tartu moottorisahaan. Näin puutarhuri Marko Ahola kannustaa puutarhan hedelmäpuiden siistijää.

Sanni Aho
Ti 8.10.2019 klo 09:00 | päivitetty ti 09:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

17 kansalaisopistossa erilaisia puutarhakursseja pitävä Marko Ahola on sitä mieltä, että puutarhojen hedelmäpuista on otettava ronskilla otteella oksia pois.

– Aamulla ei saa juoda kahvia eikä teetä. Muuten sitä on puille liian hellä, Ahola sanoo ja tarttuu jatkovarrella varustettuun terävään oksasahaan ja ryhtyy töihin.

Omenapuusta lähtevät ylöspäin sojottavat vesioksat. Tavoitteena on, että omenapuun läpi näkee. 50-luvulla istutetuista omenapuista, joissa on jo useita lahoja oksia, Ahola lupaa hoidettuna vielä pitkään satoa. Hänellä on teoria sille, että miksi vanhat omenapuut tuottavat hurjan omenamäärän.

– Tämäkin puu pelkää kuolevansa, ja tekee siksi niin valtavaa satoa, kertoo Ahola.

Aholan pitämällä Perhonjokilaakson kansalaisopiston viikonloppukurssilla paneuduttiin ensimmäisenä päivänä teoriaan ja toisena päivänä kurssilaiset kiersivät autokolonnissa toistensa pihoilla. Pihoilla ryhdyttiin hommiin ja kurssilaiset leikkasivat Aholan ohjeistuksella puut.

– Yleensä leikataan väärin ja puista otetaan liian vähän oksia, Ahola sanoo.

– Moottorisaha on puutarhan paras työkalu, hän kannustaa.

Toinen virhe omenapuiden leikkaamisessa on Aholan mukaan se, että puita lannoitetaan liikaa. Ruokalusikallinen lannoitetta riittää, muuten puu riehaantuu liikaa kasvamaan. Lannoitetta kuitenkin tarvitaan ja pieni määrä lannoitetta tekee hedelmistä paremman makuisia.

Omenapuiden leikkaamisen otollisin aika on päättymäisillään. Ahola kertoo, että puut on leikattava elokuun alusta lokakuun toiselle viikolle. Keväällä puita voi leikata vielä maaliskuusta toukokuun toiselle viikolle. Kirsikka- ja luumupuut on leikattava maaliskuussa.

Runsas leikkaaminen auttaa myös siinä, että puista tulee helppohoitoisia ja hedelmät ylettyy paremmin poimimaan.

#