lauantai 6.6.2020 | 11:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vetelistä avaruusasemalle ja Kuun pinnalle yhdessä hujauksessa – Vetelin keskuskoulun viidennen luokan oppilaat tutustuivat avaruuteen VR-lasien avulla

Vili Ruuska
Ti 8.10.2019 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Miltä kansainvälinen avaruusasema näyttää? Entä planeetat? Millainen Kuu voisi olla tulevaisuudessa?

Vetelin keskuskoulun viidennen luokan oppilaat saivat silmäyksen mainituista kohteista VR-lasien avulla tiistaina Pulkkisen–Haukilahden nuorisoseurantalolla. Tiirailu VR-laseilla oli osa kolmen oppitunnin mittaista tutustumistuokiota avaruuteen. Tapahtuma nivoutui Vetelin Pulkkisen nuorisoseuran järjestämään avaruusviikkoon.

Aatu Rannila ja Lauri Leponiemi eivät laittaneet ensimmäistä kertaa VR- eli virtuaalitodellisuuslaseja silmilleen. He ovat käyttäneet laseja aikaisemmin metsäpäivillä. Laite vakuutti jälleen pojat toimivuudellaan.

– Aika aidosti lasit näyttävät, Rannila ja Leponiemi tuumivat ykskantaan.

Vetelin keskuskoulun viides luokka osallistui Pulkkisen nuorisoseuran järjestämään avaruusviikkoon. Martti Torvikoski vilkaisi näkymiä kiikarien läpi. Taustalla Viljami Läspä.
Vili Ruuska

Pojat nostivat virtuaalisesti äärettömän kauas tehdyn tutkimusmatkan aamupäivän kohokohdaksi. Mielenkiinnon VR-laseja kohtaan huomasi muistakin lapsista. Oppilaat olivat tohkeissaan laseista mutta malttoivat silti keskittyä hyvin varsinaiseen aiheeseen.

Luokanopettaja Heini Kaustinen pitikin VR-lasien avulla toteutettua opetushetkeä onnistuneena.

– Kaikki oppilaat seurasivat koko ajan ja istuivat lattialla paikoillaan. Ei tullut törmäyksiä, eivätkä yhdetkään lasit hajonneet.

Avaruus on laaja ja viidenteen luokkaan asti melko vähän käsitelty asiakokonaisuus. Niinpä alakouluikäisille se kannattaa esittää pieninä palasina. Tähän tarkoitukseen VR-lasit sopivat mainiosti. Kaustinen uskoo, että laseilla on muutenkin käyttöpotentiaalia opetuksessa.

– Lasit monipuolistavat havainnollistamista. Näkisin, että niitä voisi käyttää esimerkiksi historiassa ja ympäristöopissa. Kuulemani mukaan yläkoulun puolella on suunniteltu, että laseja hyödynnettäisiin fysiikassa ja kemiassa, Kaustinen valottaa.

Vetelin keskuskoulun viidennen luokan oppilaiden tekemiä raketteja on esillä Pulkkisen-Haukilahden nuorisoseurantalon salissa avaruusviikolla.
Vili Ruuska

Keskuskoulun käytössä oli viidettoista VR-lasit, jotka paikalle toi Kaustisen seutukunnan tvt-hankkeen koordinaattori Anne Puumala. Lasit kiertävät kuuden kunnan alueella: Kaustisen seutukuntaan kuuluvissa kunnissa ja Perhossa. Ensimmäisenä kuukautena lasit ovat Vetelissä – seuraavaksi niiden tie vie Halsualle.

VR-lasisalkussa on reititin, jonka käynnistämisestä käyttö alkaa. Toki sitä ennen ohjelmisto eli opetusmateriaalit on ladattu opettajan tablettiin, josta ohjataan laseissa näkyvää kuvaa. Laseissa on valmiiksi puhelin, eli oppilaan ei tarvitse käyttää omaansa.

Kun reititin on päällä ja kaikki puhelimet samassa verkossa, lasit ovat käyttövalmiudessa. Ne on siis tehty varsin helppokäyttöisiksi.

– Oppilaat pystyy pitämään samassa näkymässä. Tämä on hyvä asia ryhmäopetustilanteessa ja lasien opetuksellinen tarkoitus, Puumala selvittää.

#