lauantai 6.6.2020 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Vain karuselli puuttuu – Päiväkoti Kivitasku täytti 20 vuotta Vetelissä

Hoitopaikkojen määrä on siinä ajassa tuplaantunut, mutta niin ovat tilatkin.

Sanni Aho
Ke 9.10.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Täällä pitäisi olla karuselli ja maailmanpyörä, tuumasi Nelli Hyväluoma ja muut 4–5 -vuotiaiden Tinttien ryhmästä toiveistaan, mitä päiväkodissa saisi olla vielä lisää.

Ihan sitä ei ole, mutta Kivitaskusta löytyy lapsille pieni uima-allas sekä leikkikeittiö. Ne muistaa myös talossa lastenhoitajana työskentelevä Sofia Klemola omalta päiväkotiajaltaan. Klemola on syntynyt vuonna 1996 ja oli Kivitaskun ensimmäisiä hoitolapsia.

– Muistan, että olin ensimmäinen joka nukahti päiväunille ja viimeinen, joka heräsi, nauraa Klemola.

Nuorimpana hoitajana uutuuttaan kiiltävässä Kivitaskussa vuonna 1999 aloitti Minna Tastula. Vanhaa kaartia on myös Arja Vähäkainu.

– Silloin olin nuorin hoitaja, nyt olen vanhimpia, nauraa Tastula.

Vuosien aikana arki päiväkodissa on pysynyt ennallaan: päivää rytmittävät leikit, ruokailut ja päiväunet.

– Lapset olivat silloin hoidossa aika tarkkaan kahdeksasta neljään. Nyt joku tulee puoli seitsemältä, toinen yhdeksältä, sanoo Vähäkainu.

Tastula ja Vähäkainu muistelevat myös, että ei Kivitaskun alkuaikoina lasten saapumisia kirjattu mihinkään. Toisin on nyt, kun lasten hoitoaikoja seurataan sähköisten Daisy-lätkien avulla, joita vanhemmat vilauttavat älypuhelimille lapsia tuodessaan ja noutaessaan.

Kivitaskussa oli päiväkodin valmistuessa lapsia kahdessa ryhmässä, mutta tilat ja hoitopaikat tuplaantuivat vuonna 2015 laajennuksen myötä.

– Silloin oli myös henkilökuntaa lähes saman verran kuin nyt, sillä monella lapsella oli henkilökohtaisia avustajia, muistelevat Tastula ja Vähäkainu.

Tinttien ryhmä pesee kätensä, kajauttaa ruokalaulun ja kukin ottaa annoksen kalakeittoa. Ruoka maistuu, mutta lempiruoakseen koko 12 hengen porukka mainitsee pinaattikeiton. Suosikkileikkeihin löytyy jo hajontaa.

– Leikkiminen, piirtäminen ja pelaaminen, luettelee Viivi Ahtoniemi parhaita päiväkotipuuhia.

– Leikit muuttuvat ja me aikuiset tarjoamme puitteet ja välineet. Lapsilta kysellään paljon, että mitä he nyt haluaisivat leikkiä. Sitten kaivetaan esille tarvikkeet, kertoo Tastula.

Muutokset vievät koulutielle

Tammikuussa Vetelissä päiväkoti Kivitaskun johtajana aloittanut Saara Kangas kertoo, että talon kaikki 72 päivähoitopaikkaa on nyt täynnä. Henkilökuntaa talossa on 14 sekä keittiö- ja siivoushenkilöstö. Ryhmiä on neljä, joista Tintit ja Satakielet ovat isompien 4-5 -vuotiaiden, Peukaloiset pienempien ja Pääskyt vuorohoitoa tarvitseville.

–  Talo on sopivan kokoinen ja henkilökunta hyvin joustavaa. Lisäksi tämä sijainti on keskeinen lähellä liikuntamahdollisuuksia, Kangas sanoo.

Kangas odottaa, että rajattu subjektiivinen päivähoito-oikeus poistuu tulevaisuudessa. Hallituksen kaavailut esikouluiän laskemisesta eivät toisi suuria muutoksia nykyiseen.

– Kunhan viisivuotiaat saavat olla päväkodilla ja leikin pitää olla päivissä pääasia.

Jo nyt käytännössä koko 5-vuotiaiden ikäluokka on Vetelissä varhaiskasvatuksen piirissä, viskareina.

Kankaalle talo on tuttu, sillä hän työskenteli 7,5 vuoden ajan Kaustisen ja Vetelin yhteisenä erityisopettajana varhaiskasvatuksessa. Kangas on kotoisin Limingasta ja asuu perheineen Kaustisella, jonne hänen kaustislainen miehensä sai Kankaan houkuteltua muuttamaan.

Varhaiskasvatukessa on käynnissä vuoteen 2030 saakka kestävä siirtymäaika. Ennen vuotta 2030 sosionomikoulutuksen omaava varhaiskasvatuksen opettaja on sen jälkeenkin pätevä varhaiskasvatuksen opettaja. Siirtymäajan jälkeen ei voi enää palkata sosionomeja opettajiksi, vaan nimikkeeksi tulee varhaiskasvatuksen sosionomi. Varhaiskasvatuksen opettajien on oltava vähintään kandidaatin tutkinnon tehneitä.

Siirtymäaika aiheuttaa suurelle osalle päiväkodin henkilöstöstä opiskelupainetta. Myös Kankaalle, sillä siirtymäajan jälkeen päiväkodin johtajan on oltava varhaiskasvatuksen maisteri.

– Uskon, että tarvetta koulutukseen on kaikissa naapurikunnissakin, sanoo Kangas.

#