Paikallisuutiset

11-vuotias Aaro Peltoniemi lähti yhtenä innokkaimmista metsästäjistä hirvenpyyntiin – Jahtiaamun ensimmäisessä yrityksessä vasa karkasi toisen seuran alueelle

Hirvenmetsästys alkoi lauantaiaamuna. Perhonjokilaakson alueen metsästysseuroilla on kaadettavanaan kaikkiaan 337 hirveä.

Aamuhämärissä Jahtilan piha on täyttynyt maastoajoneuvoista ja sisätiloissa kahvipannut porisevat. Kaustisen metsästysseuran Vintturin jahtiporukka on kokoontunut hirvenmetsästyksen aloitukseen. Pöydän ääressä pyynninjohtajana toimivaOlli Harju muistuttaa vielä, miten toimitaan ja passimiehille arvotaan paikat.

– Näin kukaan ei pääse sanomaan, että aina olisi saanut huonon paikan, sanoo Harju.

Metsästysseuralla on tapana kierrättää metsästyksen johtajaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei tämä niin haluttu pesti ole, naurahtaa Harju, joka toimi hirvimiesten sihteerinä siihen saakka, että järjestelmä muuttui sähköiseksi. Tämä tapahtui vuonna 2015 ja sitä ennen paperitöitä sihteerillä riitti, kun kaadot, koordinaatit ja muut tiedot oli ilmoitettava paperilla Riistakeskukselle.

Nyt kaadot kirjaaMikko Rantala. Hänkin tosin mielellään kierrättäisi sihteerin hommaa muille.

– Mutta on se kirjaaminen helpottunut hurjasti. Kaadon voi kirjata jo paikan päällä puhelimella, hän kertoo.

Ensin maastoon Rautajalalle kiirehtivät passimiehet. Metsästyskoirat on mukana viidellä ja koiran kanssa liikkuvat jäävät hetkeksi hidastelemaan sisälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisenä jahtipäivänä on päätetty aloittaa "perältä", eli metsästysseuran vuokramailta, jotka sijaitsevat Vintturin takana, Ullavan puolella. Seuran hirviporukan toinen puoli "Jylhän porukka" on taas jahdissa Kaustisen kyläkeskustan toisella puolella, Kortjärven suunnalla.

Yksin ei metsissä tarvitse olla, sillä Vintturin jahtiporukan lisäksi lähistöllä hirvijahtiaan aloittelevat Kaustisen Ylikylien metsästysseura, Ullavan Urheilumetsästäjät sekä Ruotsalon metsästäjät Kälviältä. Eri seurojen metsästysmaat ovat lähekkäin, joten haasteena on se, että rajoista tietämättömät koirat ajavat hirveä yli seuran rajan.

Aaro Peltoniemi, 11, on ollut hirviporukan mukana jo viiden-kuuden vanhasta lähtien. Silloin olalla keikkui muovipyssy ja isäToni kertoo, että poikaa piti nostella tuolloin ojien yli.

Nyt Aaro kulkee metsällä hirvikivääri olalla isänsä mukana. Viime syksynä viimeisissä hirvijahdeissa Aaro sai myös ensimmäisen kaatonsa. Kaustisen kylän pinnassa metsästäessä Aaro kaatoi hirvivasan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei se ihmeelliseltä tuntunut, kommentoi Aaro kaatoaan.

Jännittäviä tilanteita hirvimetsällä on vuosien aikana tullut Aarollekin vastaan. Hän mainitsee nopean tilanteen, jossa Toni ampui tielle 11-piikkisen uroshirven pari vuotta sitten. Silloin hirvi tuli metsästä koirien ajamana suoraan eteen.

Aaro on porukan nuorin. Myös 12-vuotias Nea Tastula kulkee hirvijahdissa isänsä kanssa. Metsästäjät toivovat, että harrastuksen pariin löytäisi yhä useampi, sillä jahtiporukat vanhenevat. Ylikylien hirviporukassa esimerkiksi on jokainen hirvijahti aloitettu hiljaisella hetkellä.

Toni Peltoniemen Havulan Jate palkittiin juuri hirvihaukkujen piirinmestarina. Jate on 6-vuotias norjanhirvikoira, parhaassa iässä nyt. Koira haistelee jo tieltä hirven hajua ja lähtee innokkaana metsään. Jaten avulla on kaatunut 30 hirveä, niistä Toni pitää tukkimiehenkirjanpitoa varastohuoneen ikkunanpieleen.

Ullavan ja Kaustisen raja-alue on susipariskunnan reviiriä. Metsästyskoirien omistajat eivät siellä liiemmin koiriaan treenaile siinä pelossa, että arvokas metsästyskoira kohtaa suden. Pari vuotta sitten näin kävi Kaustisellakin, kun metsästyksessä käytetty ajokoira jäljesti susia, mutta susi kääntyikin kesken ja tappoi koiran. Sen jälkeen koirat ovat olleet Kaustisen alueella metsästäessä rauhassa, mutta tilanne voi helposti kääntyä.

Jaten tyylinä on, että se ajaa hirveä pitkään, eikä hevin hellitä haukulta. Näin käy nytkin ja Toni Peltoniemi lähtee jalkapatikalla kokeilemaan, onnistuisiko koiran suuntaa muuttaa. Koira haukkuu hirveä Ylikylien metsästysseuran alueella, joten Peltoniemellä ei ole lupa hirveä siitä ampua.

Jo passipaikalta lähdössä ollut Juha Kokkila on kuitenkin vastassa kaataa hirven, jota Jate ajoi. Saalis tuli Ylikylien metsästysseuralle.

– Yhteispyyntiähän tämä on. Lupa-alue on sama, tuumii myöhemmin Ylikylien metsästysseuranRauno Järvelä.

Ylikylien porukalla oli ainakin ensimmäisen jahtipäivän aamuna enemmän onnea, kuin Kaustisen metsästysseuralla. Vasan lisäksi kaatui myös uroshirvi. Vasan saivat porukan nuoret miehet vedettyä metsästä, mutta uros haettiin kärryn kyytiin mönkijällä.

Lounastauon jälkeen oli aika järjestäytyä uuteen pyyntiin.

Kaustisen metsästysseuran jahti jatkuu viikonloppuisin molempina päivinä parin viikon ajan. Hirviä saa pyytää vuoden loppuun saakka.

Kaatoluvat Perhonjokilaaksossa

Halsua 103 hirvilupaa, 1 metsäpeuralupa

Kaustinen 63 hirvilupaa, 1 metsäpeuralupa

Kälviä/Ullava 244 hirvilupaa, 1 metsäpeuralupa, 7 valkohäntäpeuralupaa

Perho 79 hirvilupaa, 2 metsäpeuralupaa

Veteli 92 hirvilupaa, 1 metsäpeuralupa, 4 valkohäntäpeuralupaa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä