perjantai 10.7.2020 | 18:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vetelin paloaseman pihassa liekit löivät metrien korkeuteen – Katso videolta, miksi rasvakattilaa ei saa sammuttaa vedellä

Paloturvallisuusviikko alkoi Päivä paloasemalla -tapahtumilla.

Maija Ahonen
La 23.11.2019 klo 21:59

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tänään lauantaina on järjestetty Päivä paloasemalla -tapahtumia eri puolilla Suomea.

Perhonjokilaakson levikkialueella tapahtumapäivää vietettiin Vetelin ja Ullavan paloasemilla. Halsualla sen sijaan otettiin teemapäivään varaslähtö jo eilen perjantaina, jolloin paikkakunnalla vietettiin joulunavausta.

Koko perheen tapahtumassa testattiin paloturvallisuustaitoja erilaisilla tehtävärasteilla.

Esimerkiksi Vetelin paloasemalla vieraat pääsivät tutustumaan palokunnan kalustoon, treenaamaan alkusammutusta ja poistumista savun täyttämästä asunnosta.

Vetelin paloaseman pihalla esitettiin myös pieni näytös siitä, miten käy, jos palavaa rasvakattilaa yrittää sammuttaa vedellä. Tuloksena oli valtava roihu, jonka liekit löivät useamman metrin korkeudelle.

– Höyrystyvä vesi levittää palavan rasvan joka puolelle, kertoi Vetelin palokunnassa ryhmäjohtajana toimiva Pasi Hautala.

Kotioloissa vastaava roihu on tuhoisa.

– Jos liesituuletin on päällä, liekit leviävät helposti hormiin ja kattorakenteisiin.

Siksi veden sijaan rasvakattila tulee sammuttaa aina tukahduttamalla. Hautala kannustaakin varautumaan rasvan mahdolliseen syttymiseen. Jo ennen kokkausta lieden viereen on varuilta hyvä varata oikean kokoinen kattilankansi.

– Hädän hetkellä ihminen ei välttämättä pysty toimimaan rationaalisesti. Se on kuitenkin helpompaa, kun asiaa on miettinyt ja harjoitellut etukäteen.

Hautalan mukaan rasvakattilapalot ovat nykyään onneksi kuitenkin melko harvinaisia.

Katso Marko Puusaaren kuvaama video rasvapalon sammuttamisesta vedellä:

Päivä paloasemalla -tapahtumat aloittavat Paloturvallisuusviikon, joka huipentuu ensi viikon sunnuntaina 1.12. Pohjoismaiden yhteiseen palovaroitinpäivään.

Paloturvallisuusviikon tarkoituksena on innostaa ihmiset parantamaan itse omaa turvallisuuttaan. Palovaroitinpäivän tavoitteena on puolestaan edistää erityisesti palo- ja savuvaroittimien asianmukaista käyttöä.

#